Prisvärda hårtransplantationer – hur du väljer var du gör en hårtransplantation

På den här sidan samlar vi detaljerad information om kostnaden för en professionell hårtransplantation och var du hittar de mest prisvärda operationerna.

Många som vill göra en hårtransplantation har funderingar kring priset och de vill få en bra operation till en rimlig kostnad. Men hur mycket kostar egentligen en hårtransplantation och varför är det så dyrt?

Kostnaden för en hårtransplantation beror på en mängd olika faktorer:

  • Vilken sorts metod som används
  • Har kliniken konsekventa resultat? Vilken klinik du väljer är viktigt för resultatet. Du vill välja en klinik som har bra rykte och där du får ett bra resultat. På den här sajten har vi listat samtliga svenska kliniker vi känner till men även de bästa klinikerna utomlands.
  • Hur mycket hårsäckar som du behöver transplantera och önskad täthet.
  • Om du vill ha en kombinationsbehandling kan det bli dyrare men då behandlas du vanligtvis i två dagar med både strip och FUE. Du kanske också vill kombinera din FUE med en PRP-behandling.
  • Vilket land du vill opereras i och hur konkurrensen och skatterna ser ut i det landet. Alla Europeiska länder betalar moms på skönhetsoperationer.
  • När du kan göra din operation. Under lågsäsong så finns möjlighet att pruta på priset.
  • Erfarenhet och tidigare resultat. Skickligheten hos kirurgen vilket kan variera mellan olika kliniker och har kirurgen gjort många operationer brukar det vara en bra indiktation.
  • Ofta går det att förhandla sig till ett lägre pris om man skriver om sitt case på forum eller bloggar om det. 
  • Ifall kliniken har några tomma luckor som de behöver fylla och du kan tänka dig stå på en standby lista går det ofta att förhandla till sig ett lägre pris.
  • Prisvärd hårtransplantation: En högt pris för en hårtransplantation garanterar inte de bästa resultaten. Det är nödvändigt för dig att ha kunskap om vad som gäller för dig. Du kan få en prisvärd hårtransplantation först efter att ha undersökt marknaden och pratat med andra patienter.

 

Vårt erbjudande för hårtransplantation i Sverige

Erbjudande FUE hårtransplantation
29000 kronor
1000 hårsäckar
Antal hårstrån ca 2200
Pris per hårsäck 29 SEK
Operation i Sverige
Inklusive garanti
Mellan FUE hårtransplantation
40000 kronor
1500 hårsäckar
Antal hårstrån ca 4000
Pris per hårsäck 23 SEK
Operation i Sverige
Inklusive garanti
Stor FUE hårtransplantation
58 000 kronor
2500 hårsäckar
Antal hårstrån ca 6500
Pris per hårsäck 17 SEK
Operation i Sverige
Inklusive garanti
Mega FUE hårtransplantation
68 000 kronor
3500 hårsäckar
Antal hårstrån ca 9000
Pris per hårsäck 14 SEK
Operation i Sverige
Inklusive garanti

Det går att få månadsmässiga avbetalningar under 24 månader.

Priser för hårtransplantion i Istanbul

Antal hårsäckar  Pris Istanbul
1 500 33 000 SEK
2 000 39 000 SEK
2 500 45 000 SEK
3 000  49 000 SEK
3 500 55 000 SEK

 

PRP-behandling i Sverige

Antal behandlngar  Pris
1 behandling – “testa på” 2500  SEK
3 behandlingar 8000 SEK
6 behandlingar 16 000 SEK

Läs mer om PRP-behandlingar.

file0001649141356Metoden som du väljer påverkar priset

Den billigaste och i särklass vanligaste metoden heter FUT (kallades ibland för strip metoden) och prisläget i Sverige ligger mellan 30 000 – 60  000 kronor. I Europa väljer alltfler att operera sig genom den konkurrerande metoden som är bättre för dig som patient.

Anledning att du ska välja FUE metoden!
FUE metoden
är generellt sett dyrare och kostar mellan 35 000-130 000 kronor i Sverige ofta beroende på hur stor operationen är. De svenska klinikerna gör vanligtvis relativt små operationer vilket innebär att du med stor sannolikhet kommer få göra fler operationer inom en relativt snar framtid. En del kliniker förespråkar kombinationserbjudanden och då ligger kostnaden i Sverige på runt 100 000 kronor. När du gör en operation begär alltid att få ett fast pris på hur många hårsäckar som ska transplanteras och hur stor kostnaden blir.

Anledningen till att du INTE ska välja FUT behandling (Strip-behandling)
Speciellt i USA är det vanligt med FUT operationer. Vid FUT skär man bort en remsa från huden vilket är en stor nackdel men eftersom hud tas bort går det att använda motsvarande mängd på andra ställen. Samtidigt finns det begränsningar hur många FUT man kan göra. Det går att göra maximalt två stycken FUT operationer p.g.a. elasticiteten i huden. Det finns läkare, exempelvis hos New Hair Clinic i Sverige och dr Bisanga och Medikemos i Belgien som förespråkar att man kombinerar FUT med FUE för att få ett bra resultat ifall du som patient vill transplantera mycket hårsäckar. Vad man bör tänka på är att det finns både för och nackdelar med båda metoderna. Samtidigt kan det vara värt att tänka på att en dåligt gjord FUE kan vara sämre än en halvdan FUT.

Vilken klinik du väljer påverkar priset för hårtransplantationen

Olika kliniker sätter olika pris. Vad som är viktigt är att du väljer en seriös klinik eftersom det ofta kostar mer att åtgärda en dålig hårtransplantation än att operera från grunden dvs från en sk virgin-scalp. Hårtransplantationsprocessen som används är också en stor faktor på priset, liksom kirurgens och operationsteamets tekniska fingerfärdighet och noggrannhet. Vad som är viktigt är att du har förtroende för de som ska utföra operationen. Du kommer leva med din hårtransplantation resten av ditt liv och därför är det viktigt att du väljer en seriös klinik.

Hur mycket hår som behöver transplanteras påverkar priset

Eftersom FUE är en metod där man tar ut hårsäckar individuellt tar det längre tid att plocka ut hårsäckarna och priset blir alltså högre för dig som patient vid större operationer.  Antalet hårsäcksgrupper som behövs varierar från fall till fall och förutsättningarna påverkas av hur stor håravfallet är, hårkvalitet samt hårets färg. Du bör alltid se till att innan en behandling få en uppskattning av hur mycket som behövs i ditt specifika fall så du vet hur mycket du kommer att betala för din hårtransplantation.

Priserna för en hårtransplantation i Sverige från olika kliniker

Priserna för FUE i Sverige ligger generellt sett högt från 30 000 kronor och upp mot 140 000 kronor beroende på vilken klinik du väljer. Eftersom en operation kan vara upp mot 3300 hårsäcksgrupper kan alltså priset skena iväg vid större operationer och du kan behöva göra flera opterationer. Det är inte sällan det kan behövas en re-operation och flera operationer vilket innebär att du kan få betala väldigt mycket om du ser det på 20 års sikt.

Tyvärr använder klinikerna olika metoder för hur de beräknar priserna. En del tar betalt för varje hårsäcksgrupp medan andra ger dig ett fast pris. Det finns kliniker som marknadsför att de kan transplantera 17 000 hårstrån vilket är direkt felaktigt eftersom det inte finns så mycket hårsäckar att använda (såvida man inte börjar använda kroppshår).

Många hårspecialister utomlands har lägre priser

Kliniker utomlands varierar väldigt mycket i kvalité men vi har sett högkvalitativa FUE kliniker som valt att konkurrer med lägre priser. Priserna ligger lägre i de flesta länder utanför Sverige eftersom lönekostnader och skatterna är lägre.  Vad som är viktigt är att det finns närhet till sjukvård ifall det skulle bli komplikationer eftersom det kan vara förenat med livsfara ifall det skulle komma någon komplikation (det kan tex handla om att man har allergi mot bedövningsmedel eller hjärtproblem sedan tidigare). En FUE behandling är ine speciellt farlig och kan jämföras med ett tandläkaringrepp.

[note note_color=”#f2e2cf” radius=”2″]

Prisvärda alternativ i Turkiet och Istanbul

Istanbul har under det senaste decenniet blivit en vallfärdsort för många som vill få en hårtransplantation och i staden finns det mer än 100 kliniker som utför hårtransplantationer. Anledningen att de kan pressa priserna är att den efterfrågade FUE metoden är arbetsintensiv, och många kliniker jobbar i 2 stycken team. Priserna är lägre än i Sverige och resten av Europa. Det finns svenska företag som anordnar resor till Istanbul till seriösa kliniker som levererar bra resultat. De billigaste FUE behandlingarna ligger strax under 30 000 kr för upp till 3000 grafts. I priset ingår även resan, natt på sjukhus, samt all transport i Istanbul.
Några stycken åker ner vid varje tillfälle så du kan få hjälp under hela resan.
Läs mer

[/note]

Var flexibel på tidpunkten och var beredd att pruta på priset för din hårtransplantation

Hårtransplantationer är en säsongsbetonad bransch i Sverige. Sommaren och påsken är ofta högsäsongen i Sverige. Det innebär att du har svårt att få lägre priser under högsäsongen, men är du beredd att göra en hårtransplantation i februari och mars kan du troligtvis förhandla till dig ett lägre pris.

Går det att få bidrag från landstinget för en hårtransplantation?
Nej det går inte att få bidrag enligt Vårdguiden oavsett om du mår dåligt psykiskt av ditt håravfall. Däremot erbjuder Stockholms landsting en årlig kostnad på 4000 kronor för en peruk ifall man drabbats av håravfall i samband med en sjukdom. Då ingår hårersättning, utprovning mm.

Går det att låna pengar för en hårtransplantation?
Ja självklart finns det sådana finansieringsmöjligheter även om du bör kolla vad den effektiva räntan blir. Det finns företag som MedicalFinance som är specialiserade att låna pengar ifall du behöver en hårtransplantation – men se till att jämföra priserna med banken så att du inte får betala för hög effektiv ränta. Det finns också tjänster som låter banker konkurrera om räntan och välja den långivare som ger dig bästa räntan men ofta tar de betalt i provision och låter dig få ett bra lån som senare förändras.

Tänk på att du kan behöva flera hårtransplantationer under en 20-års period

Det är inte ovanligt med patienter som har gjort 3 till 7 operationer under sin livslängd. Har du en gång börjat göra en hårtransplantation så kommer du inte att tappa ditt transplanterade hår – däremot kommer ditt håravfall på ditt vanliga hår att fortskrida när du blir äldre.