Hårtransplantation utomlands

Hårtransplantation utomlands – de bästa klinikerna

Utländska hårtransplantations kliniker

Många svenskar åker numera utomlands när de vill göra en hårtransplantation. På svenska forum får man ibland intrycket att man är bättre utomlands vilket inte alltid är fallet eftersom många kommer till Sverige för att göra en hårtransplantation.

Att kombinera semester med ett ingrepp till en lägre kostnad kan vara lockande. Men inom hårtransplantationer bör du noggrant undersöka kliniken, operationsteamet, kirurgen, val av metod (FUE eller FUT) och inte minst klinikens resultat.

Vilka är de bästa klinikerna utomlands?

På nedanstående lista har jag skrivit ner några av de bästa klinikerna vilket jag baserat på seminarium, vad jag hört från andra läkare och på Internet.   På den här listan har jag skrivit ner mina intryck av kliniker runt omkring i världen som kan anses ligga långt framme och som jag själv skulle kunna tänka mig bli opererad av. Observera att jag inte är sponsrad av någon av de här klinikerna och jag tar gärna emot synpunkter på listan om det är någon som är missnöjd eller hittat någon bra klinik utomlands.

Vi har satt upp den här listan med de bästa utländska klinikerna som har bäst rykte och dit många svenskar kan vända sig till.

Hårtransplantation i Turkiet

Istanbul är världens största metropol för människor som vill göra en hårtransplantation. De har mer än 100 kliniker som erbjuder hårtransplantationer. Läs mer om Turkiet.

Kvalitetskontroll i Turkiet

Kontrollen har varit rätt anarkistiskt med personer som opererar som inte var läkarutbildad utan hyrt in sig på större sjukhus.
Under senare år har man börjat reglera branschen efter mycket kritik.

Svenska företag som jobbar med Turkiet

I Sverige finns företag som Hairistanbul som jobbar med etablerade kvalitets kliniker och har mycket konkurrensmässiga priser. Det är ett företag som specialiserat sig på hårtransplantationer och agerar resebyrå och förmedlare till bättre kliniker i Turkiet och som ger ett seriöst intryck och som jag ofta har kontakt med. Andra företag i Sverige som är specialiserade på Turkiet är Akacia Medical och Istanbul Hair Clinic.

Bland etablerade Turkiska hårkirurger finns Dr Keser och Dr Koray som ofta föreläser på konferenser. Jag har även varit i kontakt med en person som har bokat transplantation på Estehair vilket han fick förtroende för och gav ett bra pris. Tyvärr har jag inte fått mer rapporter därifrån.


Priser för hårtransplantation i Istanbul

[easy-pricing-table id=”4235″]

Övriga länder i bokstavsordning

Australien

Dr Ray Woods och Angela Campbell-Woods. Räknas kanske som världens bästa hårkirurger och är specialiserade på FUE men det är väldigt tysta vad de egentligen gör och de tar bra betalt för sina tjänster. Webbplats: http://www.thewoodstechnique.com[/spoiler]

Belgien hårtransplantation

Bryssel har blivit en hårtransplantationscenter i Europa där många kvalitetskliniker dykt upp vilket drivts av den hårda konkurrensen.

  • Medikemos Hair transplantation: Dr Lupanzula har utfört hårtransplantationer sedan 2004 först med Dr Bisanga och nu i egen klinik, Han tillhör toppskiktet i Europa med sina 2 team och är starkt specialiserad på FUE. Kliniken gör både FUE, kroppshår och Strip och har personal som pratar svenska, spanska, franska och engelska. Läkare är Dr Emorane Lupanzula. hemsida. Youtube kanal
  • Prohair Clinic, Bryssel – en av de billigaste klinikerna i norra Europa och drivs av Bart som är en engagerad FUE förespråkare men som själv inte är läkare.
  • BHR Clinic och Dr Christan Bisanga, Bryssel arbetar både med FUE och FUT. Kliniken är känd för att marknadsföra sig på olika forum och kliniken har lokala representater på olika marknader som är mycket aggresiva på olika nätforum även i Sverige.  I Sverige finns det en representant som kallar sig Fredrik som bara går att nå via email vilket jag kan tycka är märkligt.
  • Dr Feriduni, Forum: hairlossexperiences.com och har precis börjat med FUE
  • Dr Devoye – läkare som utför FUT

Cypern hårtransplantation

Tidigare huvudläkare på HDC som utför både strip och Fue operationer heter Michalis Georgiou.

Kanada

  • Hasson & Wong har bra rykte på nätet
  • Dr Robert Jones i Toronto
  • Dr Rahal Mazhar, Rahal hair transplant har kliniker i Ottowa, Toronto, Calgary, Los Angeles och Zurich
  • Dr Alvi Armani på www.alviarmanihairtransplants.com var en väldigt hypad klinik för några år sedan och marknadsför sin metod som Alvi Armani technique.
  • Dr Rahal www.rahalhairtransplant.com (finns även i Los Angeles)

Norge hårtransplantation

Mercur är en relativt ny klinik i Oslo som utför FUE. Tyvärr vet jag inte klinikens resultat men jag har varit i kontakt med någon som kommer genomföra en hårtransplantation där. Överlag är plastikkirurgi relativt billigt i Norge jämfört med Sverige. mercur.info

Spanien

Madrid
Dr Jose Lorenzo var en av de första klinikerna i Europa som genomförde FUE och han har bra rykte. Webbplats: injertocapilar.com/

Kanarieöarna
Dr Francisco Jimenez – har lång erfarenhet av hårtransplantationer och sitter med i ISHRS och är specialiserad på FUT.
http://www.clinicadelpelo.com/

Ungern

Sikos Plastic Surgery. Här är jag osäker kring resultatet men det borde vara en intressant klinik för Europeer. Kliniken gör även andra former av plastikkirurgi. Webbplats: www.sikos.hu

Thailand, Bangkok

Dr. Damkerng Pathomvanich, fick priset Golden Follicle Award 2010 av ISHRS vilket är motsvarigheten till hårtransplantationsläkarnas Oscar. Jag antar att det är en hel del politik för att få den utmärkelsen.
Jobbar på www.dhthairclinic.com

USA hårtransplantation

Det är lite förvånande att bara 16% av ISHRS medlemmar kommer från Europa. Nästan hälften av alla ISHRS medlemmar är verksamma i USA (42.7%) eller Kanada (7,2%).
Några av de mest namnkunniga hårkirurgerna i USA är.

Det finns mängder av erkänt skickliga hårtransplantationskliniker utomlands och du hittar de läkare som är anslutna till branschorganisationen ISHRS på deras hemsida.

OBS undvik FUT metoden  utomlands
Speciellt i USA är det vanligt med FUT metoden som är en äldre metod. Själv skulle jag aldrig göra en FUT operation utomlands pga patientsäkerheten och risken för komplikationer.

Med FUE däremot skulle jag tänka mig att göra och därför har listan som jag satt ihop rätt många FUE förespråkare och kliniker som har bra rykten.

Viktigt att tänka på när du gör en hårtransplantation utomlands

När man vill få en hårtransplantation gjord är det naturligt att man vill hitta den bästa hårtransplantations kliniken. Tyvärr finns det många dåliga kliniker och det kan vara ett ödesdigert misstag att göra en transplantation utan att ta reda på operationsmetod och vem som är opererande kirurg. Undersök också dina försäkringar om de täcker en misslyckad operation. Vid hårtransplantationer är det vanligt med korrigeringar och du bör ta reda på vem som betalar resan vid en eventuell korrigering.

Kontrollfrågor som du bör ställa till kliniken du väljer

1. Vad har kliniken för rykte?
2. Hur många transplantationer gör de per år?
3. Hyr de in sig på ett sjukhus eller är det en egen klinik i egen regi?
4. Vad har de för utbildning som opererar och hur lång erfarenhet?
5. Är det en FUE behandling?
6. Hurdan försäkring har de?
7. Ifall jag är missnöjd med behandlingen vad händer och vem betalar resan för att fixa håret?
8. Finns några svenska referenskunder som jag kan kontakta? Observera att det finns referenskunder som agerar som säljare som får provision så var kritisk.
9. Hur mycket kostar min operation totalt med uppehälle och operation. Tillkommer några extrakostnader?
10. Läs igenom alla avtal i synnerhet de delar som berör reklamation

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these