håravfall

Är du tunnhårig? Tipsen som ger dig tjockare hår och stoppar din tunnhårighet

Varje människa föds med en viss uppsättning hårsäckar som beror på genetiken. Skandinaver har ofta tunnare hår än många andra etniska grupper. Förutom etniska skillnader drabbas oftare män av tunnhårighet.

Det är skillnad mellan tunnhårighet och håravfall

tunnhårig och att gå till frisören...

Om du tänker på det är det en stor skillnad mellan tunnhårighet och håravfall. Det går att likna dina hårstrån med en skog. Ifall du tänker dig en skog med många och tunna träd eller träd som står långt ifrån varandra – blir  resultatet i båda fallen att man kan se marken ifall du tittar på ytan ovanifrån och på distans.

På liknande sätt går det ibland att se huden när en person har tunnt hår och det är först när man ser huden då man lägger märke till att det är ett estetiskt problem. Det är normalt att du får tunnare hår med stigande ålder och precis som håravfall blir det vanligare ju äldre du blir.

Exempel på när håret har tunnats ut.

Vad innebär miniatyrisering 

Miniatyrisering är den process där ett normal tjockt hårstrå blir tunnare och tunnare med tiden på grund av de genetiskt bestämda effekterna av åldrandet  – eller de androgena hormonernas effekt på hårsäcken.

Miniatyrisering förekommer hos både män och kvinnor som är tunnhåriga
Processen för miniatyrisering är en långsam process. Hårstrået kan förlora 10% av sin diameter, därefter 20%, sedan 30% och så vidare.  Enligt en blogg av Dr William Rassman (som räknas som en av världens främsta hårtransplantations experter) kan miniatyrisering minska (helt eller delvis) med medicinska behandlingar som Propecia för män.

Kosmetiska hårprodukter för att maskera tunnhårigheten

Det finns en hel del tricks för oss som har tunt hår och det finns även en del produkter som hjälper tunnhåriga så att det ser ut som om du har tjockare hår. Om du frågar frisörerna kommer de troligtvis berätta att du ska använda volymprodukter för både balsam och schampo – ofta har flaskorna “volumizer” skrivet på förpackningen. Ifall du har ett slitet hår att du ska satsa på en lätt och fuktig inpackning och gärna fritt från vattenfast silikon. Det finns även sk torrschampon som gör att det ser ut att vara mer volym. Undvik schampon som innehåller parafin vilket inte är bra för håret –  parafin används också i skidvalla vilket säger en del om konsistensen som kan få håret att gå sönder.

Det finns även olika typer av stylingprodukter som concealers, fiber och boosting sprayer som du kan använda för att öka volymen i håret.

En del frisörer rekommenderar att man tuperar en hårslinga och därefter sprayar på det tupérade om du använder en plattång kan du dra ut tången längs hela hårslingan.

För att få mer volym i ditt hår finns det också speciella hårsprayer (exempelvis hair thickening spray) som ser ut som om du ökar volymen av hår. Medica Clinic säljer tex en produkt som kallas för Cover up som fyller ut tunnt hår. Många väljer att blåstorka håret och olika schampon och balsam. Ett annat tricks är att färga håret ljusare vilket kan medföra att den kala ytan inte blir lika framträdande.

Hårfibrer, hårförlängningar och peruker – är det en lösning?

För tillfällig styling kan du använda hårfibrer exempelvis Toppik eller Harimax Fiber, som är några av de mest populära stylingprodukterna, Thickening Paste eller  Björn Axens volume master.  Kvinnor använder sig ofta av hårförlägningar vilket också gör att det ser ut som om du har tjockare hår.

Många män skaffar sig peruk eller tupé och du bör veta att det är stor skillnad i kvalite bland dessa från de billiga som du kan få tag på Buttericks till mer exklusiva och naturtrogna perukerna som kostar några tusenlappar. Om du har håravfall pga en sjukdom går det att få bidrag eftersom en peruk kan vara en kostsam historia.

Kosten och tunnhårighet

Vikten att äta balanserad kost
Du kan nog få flera olika svar angående kosthållning och tunnhårighet. Självklart stoppas inte genetiskt håravfall om du äter näringsrik mat.  Hår består till största delen av ett protein som heter karatin och ditt hår mår säkert bra om du äter näringsrik kost och det är dokumenterat att många som lider av sjukdomar som anorexia och bulemi också oftare drabbas av håravfall. Tunnhårighet kan bero på många olika faktorer och ett generellt råd är att äta balanserad och sund kost.

Läs mer om myter och olika råd kring kosten och olika kosttillskott.

Var inte rädd att fråga frisören vilken frisyr som passar dig


Fråga gärna din frisör eller stylist vad du kan göra eftersom de är specialister på att ge dig en frisyr med de bästa förutsättningar som gäller för dig. Med rätt frisyr kan de tona ned tunnhårigheten och eventuellt håravfallet. En regel för manligt tunnt hår är att det ser tjockare ut när det är kortklippt än vad det gör när det är långt men från alla regler finns det också undantag.

Vad som är viktigt är att frisyren är jämt klippt så att spetsarna upplevs som tjockare istället för att tunna ut det. Håret måste man se som en helhet och det som gör att du upplevs som tunnhårig är när det går att se huden mellan hårstråna.

Lös problemet med hjälp av experter, läkare och dermatologen

Om du är orolig för att ditt hår bör du rådfråga din läkare eller dematolog för en medicinsk bedömning. Var inte rädd att fråga flera olika och få en ”second opinion”.

  • Laserbehandling som är en tveksam metod och räknas som kvacksalveri
  • Läkemedel som Minoxidil och Propecia
  • Hårtransplantation


Om du vill ha en permanent lösning så att det ser ut som om du har tjockare hår rekommenderas en hårtransplantation.

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these