telogen effluvium

Telogen effluvium – vanlig hårsjukdom hos kvinnor

Telogen effluvium (tillfälligt håravfall) är en vanlig sjukdom som drabbar hårbotten och innebär ett massivt håravfall vilket orsakas av att en stor andel av hårsäckarna går in i en sk vilofas vilket är vanligast hos kvinnor.

Massivt håravfall

Kvinnor med Telogen effluvium kan märka en ökad mängd löst hår på sin hårborste eller duschgolvet. För den som drabbas  ser det ut som ett diffust håravfall och man får ett massivt håravfall ofta rör det sig om 100-300 hårstrån per dag.

Orsaker till Telogen effluvium

Orsakerna till Telogen effluvium (TE) är inte helt kända men de verkar inträffa när kroppen går igenom när något traumatiskt inträffar som kan vara känslomässigt eller en effekt av fysiologiskt stressande händelser. 

Den vanligaste bakomliggande orsaken till telogen eluvium är stress; andra orsaker är vissa sjukdomar i sköldkörteln och hypofysen, vissa mediciner och förlossning, barnafödande, större operationer, undernäring, droger, ätstörningar, för att nämna några. I många fall finns dock ingen orsak hittas. Man tror att TE kan demaskera tidigare okänd ärftligt håravfall.

Den vanligaste orsaken är förlossning, där kvinnor utvecklar håravfall 3-6 månader efter det att barnet föds.

Många kvinnor märker att de tappar hår ca 3 månader efter att de har fött barn och de blir naturligtvis oroliga. Håravfallet är då oftast relaterat till hormoner. Under graviditeten tappar många mycket hår  vilket kan bero  på höga halter av vissa hormoner. När hormonerna återgår till nivån före graviditeten återhämtar sig oftast håret.

Andra exempel som kan leda till telogen effluvium är hög feber, bantning eller snabb viktminskning, generell anestesi eller långvarig sjukdom eller sjukhusvård. Hormonella eller sköldkörtel rubbningar kan också bidra till telogen effluvium, samt näringsmässiga brister eller vissa mediciner. Telogen effluvium kan också resultera från stora livs händelser såsom dödsfall av en närastående, skilsmässa eller ekonomisk förlust.

Telogen effluvium

Hur uppstår Telogen Effluvium?

Telogen effluvium kan inträffa 6 veckor till tre månader efter någon traumatisk händelse. För vissa kvinnor är telogen effluvium en mystisk kronisk sjukdom som kan kvarstå under månader eller år utan någon verklig förståelse av de utlösande faktorer men det kan tex vara:

  • Förlossning
  • Allvarliga infektioner
  • Svår kronisk sjukdom
  • Febersjukdom
  • Svår psykisk stress
  • Större kirurgiska ingrepp
  • Hypertyreos (överskott av sköldkörtelhormon)
  • Dieter  som ger otillräcklig protein
  • Narkotika

Det som händer är att emotionella eller fysiologisk händelser leder till en förändring av den normala hår cykeln. Orsakerna till telogen effluvium kan exempelvis bero på hormoner, feber, näringsmässiga faktorer som ätstörningar, droger, större operationer eller stress. Den vanligaste tillfälliga håravfallet är alopecia areata- där man  förlorar hår i små fläckar. Tillfälligt håravfall kan också vara ett resultat av vissa läkemedel eller medicinska behandlingar som kemoterapi.

Telogen Effluvium finns i  tre olika varianter

A. Akut telogen effluvium, upphör inom 3-6 månader
B. Kronisk diffus telogen håravfall, längre än 6 månader. Vanliga orsaker är sköldkörtelrubbningar, acrodermatitis, djupa järnbrist anemi och undernäring.
C. Kronisk Telogen Effluvium (CTE) är den vanligaste orsaken till håravfall hos kvinnor och drabbar 30% av kvinnorna, i åldrarna 30 och 60 år gamla. Enligt Rushton et al (2002) studier har visat att 95% av CTE fall uppkommer en näringsmässig obalans som involverar den essentiella aminosyran L-lysin och järn. Andra vanliga orsaker till CTE innehålla narkotika, sköldkörtelsjukdom och förlossning.

Behandling av Telogen effluvium

Det finns diagnostiska tester som kan utföras för att verifiera diagnosen ta kontakt med en dermatolog. Ofta växer håret tillbaka inom några månader. Behandlingen av hårsjukdomen är att fastslå orsaken och korrigera det.

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these