torsdag, mars 4

Telefon: 08-645 56 89 kvällstid mellan 19.30-21.00

Tappar hår? Behandlingsformer och tips för dig som tappat hår

Börja med att ta reda på orsaken varför du tappar hår

En av de vanligaste frågorna är varför du tappar hår? För många kan det vara skrämmande att tappa håret och det är viktigt att du börjar ta reda på orsakerna till att du tappar hår. Innan du bestämmer dig för en hårtransplantation är det nödvändigt att kontrollera att håravfallet inte beror på någon sjukdom, stress eller brist på näringsämnen.

Håravfall och att tappa hår är oftast en traumatisk upplevelse för den som uppskattar sitt hår. Det finns ett antal psykologiska aspekter vid förlust av håret som att hantera en märkbar förändring i utseenden, åldrandeprocessen och inte minst hur du hanterar din egna självbild.

Många märker problemet först i samband med att de borstar håret. De kan också märka håravfallet genom att de ser hårstrån som lossnat och ligger i sängen.

håravfall

Hur mycket hår tappar man dagligen?

Don’t Panic – Alla människor tappar hår varje dag i livet- det är helt normalt att tappa hårstrån varje dag. Detta är inte en stor sak för de flesta människor eftersom hårstrån som faller ersätts av ny hårväxt.

Enligt American Acadamy of Dermatology tappar man i genomsnitt dagligen 50-100 hårstrån. Det är fullt naturligt att tappa hår och ett resultat av att håret växer i olika faser. Denna typ av håravfall är en del av hårets naturliga förnyelseprocessen som ständigt pågår.

Hur mycket hår har du på huvudet?

En människa har normalt ca. 80.000-160.000 hårstrån över hårbotten. Antalet hårstrån kan variera mellan olika etniska grupper exempelvis har rödhåriga har färre hårstrån än de flesta andra grupper. I varje hårsäck finns det mellan 1-7 stycken hårstrån så att tappa lite hår är fullständigt normalt.

Hårets olika tillväxtfaser

Förutom att du tappar hår finns det en mekanism som gör att en viss del av ditt hår är i den sovande  fasen eftersom hår växer i olika cykler.

Traditionellt har man sagt att 85% av håret befinner sig i en tillväxtfas och ungefär 14% i en vilofas. Vi tappar ungefär 10% av vårt hår varje kvartal. Hår har en livscykel på cirka 2-7 år innan de faller av och det är helt naturligt att gammalt hår försvinner och ersätts av nytt hår.

Det finns olika teorier kring hårets faser och mycket tyder att det i det närmaste är kaosteori som råder och tidigare sanningar börjar mer och mer ifrågasättas.

Glesning av håret i hjässan går att motverka med en hårtransplantation.

Dessa är några av de vanligaste orsakerna till att tappa hår

Den absolut vanligaste orsaken beror på sk genetiskt håravfall dvs det handlar om genetik och de ärftliga förutsättningarna. Det kan finnas många andra anledningar till att du tappar hår bland annat läkemedel, kemoterapi, exponering för kemikalier, strålning, hormonella obalanser och näringsmässiga faktorer pga dålig kost, sjukdomar och stress. Många av dessa orsaker är tillfälliga dvs håret växer ut igen och några orsaker är tyvärr permanenta.

Hormonella orsaker till att tappa hår
Eftersom hormoner både stimulera hårväxt och orsaka håravfall, har hormonella förändringar en stor effekt till att människor tappar hår. Det är tex vanligt att tappa håret i samband med  användning av preventivmedel – det luriga är att det kan dröja flera månader efteråt innan det märks, eftersom hår växer väldigt sakta, vilket innebär att det inte alltid är lätt att hitta orsakerna.

Du kan också tappa hår i samband med olika typer av sjukdomar
Men det finns mängder av sjukdomar som gör att du kan tappa hår exempelvis sköldkörtelsjukdom och hudsjukdomar men det är även vanligt att tappa hår när man haft hög feber. Ibland upp till tre månader efter det att man haft feber eller haft en svår infektion kan man tappa hår. Vanligtvis är detta temporärt och håret växer ut igen.

Cystostatika och håravfall
En del cytostatika (läkemedel som framför allt används för att behandla olika cancersjukdomar) orsakar håravfall och att du tappar hår, eftersom läkemedlet syftar till att snabbt dela celler. Problemet med dessa läkemedel är att de även dödar normala celler vilket inkluderar celler som finns i hårsäcken. Det har skrivts om att man kan till viss del förhindra detta genom att hårbotten kyls ner under behandlingen. Eftersom kylan gör att de små blodkärlen kring folliklarna drar ihop sig och mindre mängd cystostatika når hårsäcken.

Håravfall vid stress

Kvinnor som tappar hår

Kvinnor som tappar hår: Så här kan du få ditt hår tillbaka.
Kvinnligt håravfall är ofta mer komplicerat än det manliga håravfallet. Det är många kvinnor som  tappar hår vid graviditeten, vid amning och efter förlossningen. Läs mer om varför kvinnor tappar hår i artikeln kvinnligt håravfall.

Hur kan du motverka att tappa håret

  • Att tappa hår kan vara traumatiskt men genetiskt håravfall är något som i de flesta fall går att motverka med en hårtransplantation 
  • Du kan också motverka håravfallet med exempelvis medicinering och olika typer av PRP-behandlingar
  • En del väljer att “kamma över “. Då  kammar man över och täcker det kala området
  • En annan metod är att använda peruk eller en tupé. En kvalitetsperuk med naturligt utseende hår kan vara en mycket dyr kostnad med priser på flera tusen kronor och du använder inte ditt egna hår

Om du är orolig så tveka inte att ta kontakt med en läkare för att undersöka vad ditt håravfall kan bero på.