Strip metoden

Vad är STRIP metoden (kallas även FUT)

Den vanligaste hårtransplantationsmetoden kallas FUT eller stripmetoden som är en metod som utövas av majoriteten av hårtransplantationskliniker. Själva metoden har många förespråkare bland hardcore patienter på olika forum och även bland hårtransplantationsläkare. På vissa forum finns det en del patienter som närmast har en stolthet av att ha gjort flera strip operationer och de kan ibland ha viss aggressiv ton på forumen.

Bilden kommer en dag efter operationen från en patientberättelse från en person som gjorde en strip-operation på Cypern. Läs patientberättelsen.

Fördelar med Strip-metoden

Strip metoden är billigare än FUE och ger ett bra resultat till en lägre kostnad ifall det är en bra klinik. Eftersom man tar bort hud så går det att placera hårsäckarna från denna ytan på ett annat område och naturligtvis blir resultatet att du kan få tätare hår på en annan del.

Med Strip kan du ta ut max 4000 hårsäckar vid första operationen vilket kan jämföras med FUE som ger 3000 hårsäckar maximalt vid en första operation. Du kan också ta ut 4000 hårsäckar vid en andra operation dvs totalt 8000 hårsäckar *2,2 (genomsnitt är 2,2 hår per hårsäck)= 17600 hårstrån. Från denna siffra bör man räkna bort de hårsäckar som förstörs när man lägger snittet.

Det bör gå 6 månader mellan en första och andra strip operation eftersom huden måste läka och det går också att kombinera strip med en FUE under väntetiden. Ifall du vill ha en riktig stor håroperation går det att kombinera Strip med en FUE under 2 dagar vilket det finns flera kliniker som gör.

Nackdelar med Strip-metoden

En FUT transplantation är ett större ingrepp. Vissa kliniker använder lokalbedövning och lugnande. Det finns svenska kliniker som använder ett narkotika medel som Dormicum, och ges intravenöst. Detta gör att man slumrar till lite grand (20 minuter), tappar tidsbegreppet (8 timmar verkar som 2 timmar) och du får en tillfällig minnesförlust. Man kommer alltså inte ihåg alla sprutorna man får i lokal bedövning. Man ger samma mängd lokalbedövning vid FUE som Strip i mottagarområdet men naturligtvis inte i donationsområdet dvs området där kirurgen tar ut hudstripen.

Metoden innebär vissa konsekvenser för patienten – eftersom kirurgen tar bort en stor remsa av hud på bakhuvudet medför det att patienterna får ett linjärt ärr i bakhuvudet. Skickligare kirurger ser till att snittet skärs i korrekt vinkel. Storleken som tas ut är rätt stor vilket kliniker borde upplysa patienterna om. Hudremsan är som mest 20-22 cm i längd och 1 till 1,5 cm i höjd som alltså helt tas bort. Det finns kliniker som tar upp till 30 cm i längd. Ett vanliga mått är 20-22 cm lång och 1,5-2 cm bred.

En del kliniker fixar till området där man tar ut hårsäckar med en skTricophytic closure vilket gör att ärret inte blir lika framträdande.

Men strip metoden är kontroversiell och det finns kirurger som hävdar att gör man snittet i rätt vinkel så blir ärr ytan minimal. Hudens elasticitet hos patienterna sätter gränsen hur många strip operationer du kan göra. En del väljer att göra kompletterande operationer med FUE och saknar man mycket hår att ta av så finns det ett fåtal kliniker som tar hårsäckar från exempelvis hakan.

Det finns FUE kliniker som i det närmaste varnar patienter för strip och visar skräckbilder och operationsbilder som ser väldigt blodiga vilket inte känns helt seriöst när det gäller de svenska klinikerna. Det finns också läkare som varnat för risken med luftemboli vid strip operationer dvs att det kommer in luft i hjärnan när man lägger snitten i dermis (det mellersta hudlagret som även kallas läderhuden) vilket teoretiskt skulle kunna vara livshotande. Seriösa strip läkare hävdar å sin sida att man måste genomföra vävnads vänlig kirurgi. Trots allt utförs större delen av alla hårtransplantationer med stripmetoden och det skulle det vara vanligt med luftemboli kan man tycka att vi borde ha hört om fler incidenter.

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these