sköldkörtel

Sköldskörtel och håravfall

Sköldskörteln finns på halsens framsida och är en central plats eftersom det är platsen där det bildas hormoner och styr ämnesomsättningen som påverkar flera delar av kroppen.

Hypotyreos är brist på sköldkörtelhomon. En underaktiv sköldkörtel och biverkningar med relaterade mediciner har kunnat orsaka håravfall vanligtvis frontalt. Hypertyreos (en överaktiv sköldkörtel) kan också orsaka håravfall, även om det är parietala snarare än frontal.

Tyroxin, även kallat T4, är ett hormon som bildas i sköldkörteln som tillsammans med trijodotyronin (T3) reglerar ämnesomsättningen i kroppen. Sköldkörteln styrs av hypofysen genom hormonet TSH.
Misstänker man att det finns problem med sköldkörteln analyserar man förekomsten av fritt T4 i blodet vilket kan göras genom ett blodprov.

Höga värden av tyroxin kan peka på hypertyreos.

Vid hypertyreos ökar kroppens ämnesomsättning, vilket i princip får kroppen att gå på högvarv trots att du inte gör något som föranleder denna reaktion. Symptomen är inte alltid tydliga utan kan upplevas som darrningar, svettningar, hudproblem, håravfall eller rubbad menstruation.

Lågt värde av T4 kan, men behöver inte, indikera hypotyreos. Detta betyder att det finns för lite tyroxin i kroppen. Låga värden av tyroxin gör att kroppens ämnesomsättning sjunker, vilket i sin tur kan leda till trötthet, svårigheter att komma ihåg saker, ont i muskler och leder och infertilitet. Det finns även vissa mediciner som kan ge hypotyreos som bieffekt. Under en graviditet sista trimester har kroppen vanligtvis låga värden av tyroxin.

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these