tisdag, augusti 3

Telefon: 08-645 56 89 kvällstid mellan 19.30-21.00

Seborré – vad är seborre?

0

Seborré (nylatin seborrhoeʹa, av latin seʹbum ’talg’ och grekiska rhoia) är en hudsjukdom där avsöndringen av talg från talgkörtlarna ökar. Seborroiskt eksem innebär ofta mjällbildning på huvudets hårbotten. Seborré hos vuxna är ett bestående tillstånd som kan dyka upp till och från under återstoden av den drabbades levnad.

Vad orsakar seborré?

De specifika orsakerna är inte kända. Aktuella teorier kring orsaken till sjukdomen är ett försvagat immunsystem, avsaknaden av specifika näringsämnen eller problem med nervsystemet.

Stress och kallt och torrt väder kan innebära att seborré ökar i omfattning. Män har det i större utsträckning än kvinnor och det dyker upp först i tonåren. I vissa fall kan det leda till håravfall.

Seborrhoe dermatit kan innebära en inflammatorisk reaktion på en proliferation av en form av svamp Malassezia. Källa.
Andra svampar som kan finnas i hårbotten är Malassezia furfur och Malassezia restricta-

Vad finns det för läkemedel mot seborré?


Det finns speciella mjällschampon med ketokonazol för den som lider av seborré- även sådana som är receptbelagda. Om du tror att du lider av seborre och håravfall bör du diagnosticeras av en dermatolog (hudläkare).

Dela i socialmedia.

Har du frågor om hårtransplantationer?

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

Comments are closed.