PRP-behandlingar för att stimulera hårväxten

PRP-behandling mot h

PRP-behandlingar (Platelet Rich Plasma)  används både av kvinnor och män som lider av håravfall. PRP metoden hjälper till att skydda hårsäckarna mot DHT vilket är det som orsakar genetiskt håravfall.

Vid PRP-behandlingar tar man en liten mängd av ditt blod, placerar ditt blod i en maskin som separerar den i delar, och sedan injicera en del av ditt blod (plasman) i området där du har håravfall.

PRP är en ny metod

På många världsledande kliniker utomlands – men även hårkliniker i Sverige marknadsförs metoden som en metod för att stimulera hårväxten och dessutom göra håret tjockare, fylligare och friskare. Metoden har funnits i några år.

Behandlingen är idealisk för män och kvinnor och kan användas för att behandla areata, håravfall, och ögonbryn.

Hur fungerar PRP-metoden?

En liten mängd blod tas från patienten. För att få maximal effekt tappas kroppen på 8-15 ml blod som sedan centrifugeras så att de olika beståndsdelar. Jag har läst om kliniker som tar upp till 50 ml blod.

Blodplättsrik plasma i blodet separeras efter centrifugering av blodet. Man skiljer mellan de röda och vita blodkroppar och idén bakom PRP är en metod som sägs öka blodcirkulationen och ge energitillskott till hårsäckarna. PRP aktiveras med DNA-aktivatorer (trombin) och berikas med kalciumjoner (exempelvis kalciumklorid). Aktiverad PRP injiceras i det området som lider av håravfall för att stimulera hårväxten.

Hur lång tid tar metoden?

Hela proceduren tar ca 10 minuter och kräver någon vanligtvis inte något stopp.

Du kommer att behöva återvända för upprepade injektioner. De flesta patienter återvänder en gång i månaden under 3 månader och sedan en gång var 3:e till 6:e månad.

Inom de första månaderna av behandlingen, kanske du märker att du förlorar mindre eller minimala mängder hår.

Anti hair loss injection in clinic

Vad är tillväxtfaktorer sk growth factors?

Tillväxtfaktorer finns vårt blod och de hjälper till och stimulerar bildandet av nya hårceller. Det kan bildas fler nya blodkärl vilket ger hårsäckarna näring. I blodet är tillväxtfaktorerna mycket utspädda.Blodet består av endast av 1 procent tillväxtfaktorer.

Det går att få fram koncentrerade tillväxtfaktorer som sprutas in i huden/hårbotten. Teorin bakom är att de signalerar till hårcellerna att öka produktionen av hårceller vilket leder till att håret växer snabbare.

Hur mycket kostar en PRP-behandling?

När jag har pratat med kliniker som utfört PRP-behandlingar så ligger priset kring 15 000 kronor eftersom man måste göra 5 behandlingar som brukar ligga på 3000 kronor per styck. Eftersom många fortsätter med behandlingen blir det en mycket kostsam behandling på sikt och vi rekommenderar alltid i första hand att man göre en hårtransplantation.

https://www.youtube.com/watch?v=7rCuCV74V7Y&feature=youtu.be

När används PRP?

PRP maskin

PRP bör inte användas som behandling för personer som har allergi mot bedövningsmedel och viss kontinuerlig medicinbehandling.

Det finns amerikanska kliniker som har rapporterat att patienter som har miniatyriserade hårsäckar får bra resultat med PRP men jag har sett få forskningsresultat kring metoden. En del kliniker säger sig ha rapporterat bra resultat hos kvinnor eftersom de har fler hårsäckar vars funktion kan förbättras och andra kliniker som använder metoden säger att den fungerar bra i kombination med hårtransplantation.

PRP kan användas som en individuell behandling, i syfte att stärka hårsäcken men metoden marknadsförs också för att aktivera vilande hårsäckar och stimulera tillväxten av nya hår. PRP-behandlingar sägs fungera bättre för yngre patienter än äldre patienter när jag pratat med kliniker.

PRP-maskin från Regenlab.

Priser för PRP-behandlingar i Sverige

[easy-pricing-table id=”5023″]

Läs mer om prp-behandlingar.

Vetenskapliga artiklar om PRP

Rodrigues BL, Montalvão SAL, et al. “Treatment of male pattern alopecia with platelet-rich plasma: A double-blind controlled study with analysis of platelet number and growth factor levels.” J Am Acad Dermatol. 2019;80:694-700.

American Academy of Dermatology: “Research demonstrates potential of platelet-rich plasma therapy for hair loss” News release issued March 1, 2019. Last accessed May 22, 2019.

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these