PRP-behandling mot hPRP behandlingar (Platelet Rich Plasma)  används både på kvinnor och män som lider av håravfall. PRP metoden hjälper till att skydda hårsäckarna mot DHT vilket är det som orsakar genetiskt håravfall. På många världsledande kliniker utomlands – men även hårkliniker i Sverige marknadsförs metoden som en metod för att stimulera hårväxten och dessutom göra håret tjockare, fylligare och friskare.

Behandlingen är idealisk för män och kvinnor och kan användas för att behandla areata, håravfall, och ögonbryn.

Hur fungerar PRP-metoden?

En liten mängd blod tas från patienten. För att få maximal effekt tappas kroppen på 8-15 ml blod som sedan centrifugeras så att de olika beståndsdelar. Jag har läst om kliniker som tar upp till 50 ml blod.

Blodplättsrik plasma i blodet separeras efter centrifugering av blodet. Man skiljer mellan de röda och vita blodkroppar och idén bakom PRP är en metod som sägs öka blodcirkulationen och ge energitillskott till hårsäckarna. PRP aktiveras med DNA-aktivatorer (trombin) och berikas med kalciumjoner (exempelvis kalciumklorid). Aktiverad PRP injiceras i det området som lider av håravfall för att stimulera hårväxten.

Vad är tillväxtfaktorer sk growth factors?

Tillväxtfaktorer finns vårt blod och de hjälper till och stimulerar bildandet av nya hårceller och att det kan bildas fler nya blodkärl vilket ger hårsäckarna näring. I blodet är dessa tillväxtfaktorer mycket utspädda – endast 1 procent av blodet utgörs av tillväxtfaktorer. Därefter kan man få fram koncentrerade tillväxtfaktorer som sprutas in i huden/hårbotten. Teorin bakom är att tillväxtfaktorerna därefter kan signalera till hårcellerna att öka produktionen av hårceller vilket leder till att håret växer snabbare.

Hur mycket kostar en PRP-behandling?

När jag har pratat med kliniker som utfört PRP-behandlingar så ligger priset kring 15 000 kronor eftersom man måste göra 5 behandlingar som brukar ligga på 3000 kronor per styck. Eftersom många fortsätter med behandlingen blir det en mycket kostsam behandling på sikt och vi rekommenderar alltid i första hand att man göre en hårtransplantation.

När används PRP?

PRP bör inte användas som behandling för personer som har allergi mot bedövningsmedel och viss kontinuerlig medicinbehandling. Det finns amerikanska kliniker som har rapporterat att patienter som har miniatyriserade hårsäckar får bra resultat med PRP men jag har sett få forskningsresultat kring metoden. En del kliniker säger sig ha rapporterat bra resultat hos kvinnor eftersom de har fler hårsäckar vars funktion kan förbättras och andra kliniker som använder metoden säger att den fungerar bra i kombination med hårtransplantation.

PRP kan användas som en individuell behandling, i syfte att stärka hårsäcken men metoden marknadsförs också för att aktivera vilande hårsäckar och stimulera tillväxten av nya hår. PRP-behandlingar sägs fungera bättre för yngre patienter än äldre patienter när jag pratat med kliniker.

PRP maskin

PRP-maskin från Regenlab.

Priser för PRP-behandlingar i Sverige

En PRP-behandling
3500 SEK
6 PRP-behandlingar
12000 SEK