Prostaglandin

Prostaglandin – nya läkemedel kommer lanseras

HairMedpage hade en artikel i mars 2012 med rubriken ”Baldness Cure May Be on Horizon” som handlar om prostaglandin (PG) för att motverka håravfall. Prostaglandin är ett hormonliknande ämne som produceras av kroppens vävnader och organ.

Det finns  läkemedel som är godkänt av det amerikanska läkemedelsverket FDA. Prostaglandin /bimatoprast har använts för att få bättre ögonbryns växt och hårfransar. Ämnet upptäcktes redan 1935 av svensken och nobelpristagaren Ulf von Euler.


Prostaglandin vidgar blodkärlen och reglerar bla blodtryck och den lokala blodcirkulationen. Det finns olika typer av prostaglandiner och de minskas enligt Wikipedia av acetylsalicalsyra.

Forskare ledda av professor i dermatologi George Cotsarelis vid Perelman School of Medicin (University of Pennsylvania) testat prostaglandin som en behandling mot håravfall. ”Resultaten var oväntade, eftersom prostaglandiner inte är tänkt påverka håravfall, men det är meningsfullt att det fanns en hämmare av hårväxt, baserat på vår tidigare arbete söker på stamceller hårsäckscellerna ”, sade George Cotsarelis, MD, ordförande och professor i dermatologi, och ledande förskare på studierna.

Forskarna fann en onormal mängd av protein som kallas prostaglandin D2 är vanligare i de kala områden som drabbats av håravfall. Både hos djur och människor fann forskarna att prostaglandin som kallas PGD2 och dess derivat 15-dPGJ2 hämmar hårväxten. Forskningsrapporten nämner sk GPR44 receptorer som  är något som man kommer att rikta in sig på hos både män och kvinnor som lider av håravfall. Detta kan leda till nya behandlingar av den vanligaste orsaken till håravfall hos män.

Om metoden (översättning från University of Pennsylvania):
Forskarna använde en objektiv metod när du ledade potentiella biologiska orsaker till håravfall. De undersökte hårbottens vävnad på kala och icke-kala fläckar hos män med manligt håravfall och sedan bekräftade de resultaten i musmodeller. De fann att halterna av PGD2 var höga i den kala hårbottens vävnaden på en nivå som var 3 gånger större än vad som konstaterats i jämförande hår hårbotten av män med ärftligt håravfall. När PGD2 lades till de odlade hårsäckar, resulterade detta i att PGD2-behandlat hår minskade, medan PGD2 s derivat, 15-dPGJ2 helt hämmade hårväxten.

Prostaglandin i Svenska läkemedel

 • Prostaglandin F2α heter på FASS.se Dinoprosttrometamol. Läkemedlet ingick i injektionsvätskan Dinoprost som avregistrerades 2001-10-31
 • Prostaglandin e1 heter på FASS.se Alprostadil och används till att öppna upp kärl i kroppen och ämnet finns i följande läkemedel:
  Bondil®, Meda
  Caverject Dual, Pfizer
  Caverject, Pfizer
  Prostivas®, Pfizer
 • Prostaglandin e2 heter på FASS.se Dinoproston
Källa: Fass.se

Risker med prostaglandin

Det finns även risker med prostaglandin. Man använder ämnet bla för att underlätta förlosningar och till att framkalla abort.

Läkemedelsverket utfärdade en varning i oktober 2012 för produkter för tillväxt av ögonfransar och ögonbryn som innehåller prostaglandinanaloger, ämnen som verkar som de hormonliknande prostaglandiner som produceras i kroppens vävnader.

Källor: Fullständig publicerad artikel

 

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these