Proscar

En del använder även Proscar istället för propecia eftersom Proscar  innehåller samma aktiva substans finasteride. Dosen finasterid är fem gånger högre för Proscar än för Propecia.

Läkemedlet är framförallt avsedd som en prostatamedicin för att minska nivåerna av DHT och för behandling av godartad prostataförstoring.

Eftersom proscar ingår i högkostnadsskyddet blir det en billig medicin – men samtidigt kan en sådan användning vara direkt farlig.

En orsak att Proscar är billigare är att det ingår i högkostnadsskyddet –  vilket inte Propecia gör vilket kan tyckas lite märkligt. Båda medicinerna innehåller alltså finasteride.

Vad innebär högkostnadsskyddet?
Högkostnadsskyddet är en statlig läkemedelssubvention som gäller många läkemedel som skrivs ut på recept och som innebär att du under en 12-månadersperiod betalar högst 2200 kronor. En del läkemedel har begränsad subvention.

Proscar är främst en prostatamedicin och har effekten att den minskar storleken på en förstorad prostata – vilket innebär att det finns en risk att en eventuell tumör blir svårare att upptäckas.

De flesta hårläkare rekommenderar att man inte använder Proscar mot håravfall och tycker att det inte är etiskt korrekt att ge den medicinen. Exempelvis finns det risker att en prostata tumör inte upptäcks pga medicinen som man tar mot håravfall.

Utseendet är en filmdragerad äppelformad tablett på 5 mg (7 mm långa tabletter märkta med MSD 72 på ena sidan och proscar på den andra sidan.)

Jag har även pratat med en läkemedelsexpert på Astra Zenecka som uttalat sig väldigt tveksam med metoder som att dela på mediciner och tabletter.

Nåväl om du inte har blivit övertygad går det att läsa om skum läkemedelsanvändning och mediciner på Flashback.

Lämna ett svar