propecia

Propecia – läkemedel mot håravfall

PropeciaPropecia kan stoppa håravfall och om du tappar hår kanske du överväger att använda Propecia för att stoppa eller motverka ditt håravfall. Det är ett effektivt läkemedel mot håravfall som är FDA godkänt (Amerikanska läkemedelsverket) och det är även godkänt av svenska läkemedelsverket. I Sverige är Propecia receptbelagd och säljs på apoteket och läkemedlet godkändes redan 1998. Patentet gick ut 2013 vilket innebär att det börjat dyka upp billigare kopior.

Godkänd medicin för att motverka håravfall

Medicinen marknadsförs mot människor som lider av håravfall och ges till män som lider av manligt genetiskt håravfall (androgent håravfall). Propecia, som rekommenderas av många hårkliniker, kommer från läkemedelsföretaget Merck och den aktiva substansen heter finasterid. Studier har visat att nästan 80% av män som använder Propecia stoppar eller lyckas motverka håravfall till en viss grad

Hur effektivt är Propecia för att motverka håravfall?

Enligt läkemedelsverket är andelen patienter behandlade med Propecia som var nöjda med sitt hår efter ett år var cirka 20 procentenheter fler än de som behandlades med placebo. Enligt läkemedelsverket är effekten av Propecia är begränsad vid behandling av män med manligt håravfall. Observeras bör att Propecia endast är dokumenterad för behandling av män. Preparatet kan förorsaka skador hos fostret vid behandling av gravida kvinnor.

Negativa bi-effekter som upptäckts

Men precis som med alla andra läkemedel finns det med Propecia en lista över potentiella biverkningar, varav vissa biverkgningar har rapporterats som potentiella på lång sikt.

Nedsatt sexuell funktion kan förekomma under behandling med Propecia Bland biverkningar finns nedsatt potens – läs mer på fass.se och läkemedelsverkets hemsida.

Panikvarningar kring Propecia och varningar kring prostata diagnosticering Amerikanska läkemedelsverket FDA vill ha nya varningstexter på en klass av läkemedel som används främst för att behandla förstorad prostata sk 5-alpha reduktoshämmare. FDA vill alltså ha tydligare etiketter så att läkare och allmänhet blir mer uppmärksamma på problemet med prostatan ett uttalande som släpptes den 9:e juni 2011. De inblandade läkemedel är populära mediciner som säljs under varumärkena Proscar och håravfalls medicinen Propecia (säljs av Merck & Co) och Avodart och Jalyn (säljs av GlaxoSmithKline).

Enligt FDA är denna nya varningen baseras på resultaten från två stora studier av prostatacancer.  Även om dessa studier inte omfattar Propecia, som är föreskriven för behandling av håravfall hos män, vill man att även dess etikett uppdateras. Läs mer från FDA

Enligt läkare Otis Brawley Medicinsk Chef  på American Cancer Society uttalar sig i en artikel på thebaldthruth där han säger att det inte handlar det inte om att Finasterid eller Dutasterid ökar risken för prostatacancer utan han menar att Finasterid ökar risken för att diagnosticera prostatacancer. När de tas under lång tid så minskas prostatan och minskar PSA i normala vävnader. Om en man  har cancer kan det vara lättare att diagnostisera.
Läs mer på Fass.se om olika bieffekter av Propecia.

Läkemedelsverket skriver att läkare bör fråga patienter ifall de är idrottsutövare och ett misstag kan få stora konsekvenser för idrottaren

Anledningen är att Finasterid finns uppsatt på dopinglistan som en ”maskerande substans”. Studier från Dopinglaboratoriet i Köln har visat att om finasterid intas kan det dölja bruk av nandrolon eller testosteron. Idrottsutövaren kan alltså undgå upptäckt vid en dopingtest, om hen dopar sig med anabola steroider. Därför är finasterid doping-listat som ”maskerande substans”. Om du är idrottsutövare bör du också informera läkaren om detta så att den förskrivande läkaren kan kontrollera om medlet finns på dopinglistan (finns i läkemedelsboken). På Apoteket kan du också hitta skriften ”Idrottens lilla röda”. Som idrottare kan du också begära undantag vilket du gör hos RF.

Kan Propecia orsaka shedding? När du börjar ta Propecia, kan du uppleva en period av shedding som kan pågå ett par till flera månader. Det rekommenderas att du håller ut på dina förväntningar på resultat under denna tidsperiod.

Är Nizoral viktigt att använda med Propecia? At använda en anti-inflammatoriska schampo som Nizoral eller Regenepure kan lugna hårbotten kan vara effektivt.

Källor

Läkemedelsverket

Diverse hårforum

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these