Hirs är ett ämne som ingår i Priorin

Fungerar Priorin som säljs på Apoteket mot håravfall?

Priorin marknadsför aggresivt som hårbehanding och är ett kosttillskott som säljs på Apoteket och många av de nya kommersiella Apoteken för att motverka håravfall och ge dig ett drömhår. Men hur fungerar preparatet och vilka beståndsdelar används?

Först och främst vilka ämnen finns i Priorin – är det humbug?

Om vi ser på medlet och de beståndsdelar som finns i den ”unika formeln” är det rätt vanliga ämnen.

  • Biotin (Vitamin B7) B-komplex vitaminer (även känd som vitamin H) är viktiga i ämnesomsättningen. Biotin brist är sällsynt och låga nivåer kan teoretiskt leda till sköra naglar och håravfall. Läs mer om Biotin
  • Pantonensyra (kallas också vitamin B5) är ett vattenlösligt vitamin som finns i alla celler som en beståndsdel i det viktiga koenzym A, som katalyserar förbränningen av fetter. Det är ett viktigt vitamin för hårtillväxt. Brist av B5 kan leda till håravfall.
  • Cystin är en av de 20 aminosyrorna som är byggstenar i proteiner. Läs mer
  • Hirsextrakt som är ett sädesslag som används i foder och mat och som innehåller B-vitaminer, mängder av järn, mineraler och fleromättat fett.

Är Priorin bra för ditt hår och motverkar det håravfall?

Fungerar det mot håravfall – Nja viss typ av håravfall beror på kosten och eftersom det finns mängder av kosttillskott så kan det definitivt påverka håret. Av att döma av de positiva betyg som Priorin har på nätet så fungerar det troligtvis för en del personer men det kan säkert finnas en del som har Placebo-effekter och en del är definitivt marknadsföring.

Varför visas Priorin högst på Google när du söker på håravfall?

Anledningarna att Priorin kommer högst upp är rätt intressant – gör man en sökning på Majestic.com ser man att det är läkemedelsbolaget Bayer som har flera länkar till sajten men även hälsotidningen som Måbra och andra källor som har bra trovärdighet. Men bara för att företaget har starka inlänkar borde inte motivera att de har position 1 på Google på ordet håravfall?

Google prioriterar starka varumärken i deras sökresultat. Priorin är ett mycket starkt varumärke i Sverige och varje månad söker 6600 svenskar efter Priorin på Google i Sverige. Om man kollar i Google Trends så ser man att Priorin används främst i Sverige och Finland och intresset för Priorin har stadigt ökat sedan 2005.

Finns det bättre medel än Priorin för hår?

Medlet fungerar inte mot håravfall men det kan eventuellt stärka håret. Eftersom det inte är ett läkemedel hittar du ingen information på Läkemedelsverket eller FASS om Priorin.

Det är tveksamt om Priorin verkligen fungerar att motverka manligt håravfall och stimulera hårsäckarna att producera hår. Det genetiska håravfallet som de flesta män lider av orsakas av känslighet i testosteronet och det finns inga vetenskapliga rapporter att Priorin har någon som helst effekt på DHT.

De läkemedel som är vetenskapligt bevisade är Rogain och Propecia men de har långsiktiga biverkningar och även godkänd av amerikanska läkemedelsverket. Den metoden för den som vill ha sitt hår tillbaka är fortfarande hårtransplantationer den mest effektiva metoden.

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these