Vad är Minoxidil?

Minoxidil är en blodtryckssänkande läkemedel som först kom som tablettform men man märkte att den stimulerade hårväxten och gav patienterna mer hår. Den saktar också eller stoppar håravfall och främjar hår återväxten hos vissa personer.

  • Stimulerar hårväxten
  • Förhindra ytterligare håravfall

Minoxidil tenderar att vara mer effektiva när de används tillsammans med en annan behandling för håravfall. Många människor har återväxt av håret när du använder Minoxidil, men det tar tid att se resultat, vanligtvis om 3 till 6 månader. Du kommer att behöva fortsätta att använda den varje dag. När du slutar använda Minoxidil får du återigen håravfall.

Minoxidil kan hjälpa tidigt håravfall; Det kan inte återföds hela huvudet av hår.

Numera är det vanligt att man stryker områden som en salva eller mousse. Du kan köpa den under olika varumärken på Apoteken Rogaine, Recrea, Minoxidil och Minoxidil Orifarm.

Hur fungerar minoxidil?

Den mekanism genom som läkemedlet främjar hårtillväxten är inte helt klarlagd och det upptäcktes av en slump att ämnet påverkade hårväxten. Ursprungligen användes medlet för att behandla högt blodtryck, men forskarna fann att en av läkemedlets biverkningar var hårväxt i oväntade områden.

Lotionen appliceras på hårbotten fungerar som en kaliumkanalöppnare. En hypotes är att genom att vidga blodkärlen och öppnar kaliumkanaler skapas mer syre, blod och näringsämnen till hårsäcken.

Vilka kan använda minoxidil?

Behandlingen används både på män och kvinnor över 18 år. Medlet används för behandling av tidiga och mindre uttalade former av ärftligt håravfall. 

Är minoxidil effektivt mot håravfall?

De flesta experter är överens om att Minoxidil ger ”en relativt marginellt effektiva mot håravfall” och ungefär 3-4 av 5 får i varierande grad nytillväxt av hår. Medlet är ett av få läkemedel som är godkända mot håravfall  av det amerikanska läkemedelsverket FDA.
Behandlingen har noll effekt på den hormonella processen för håravfall och fördelarna är tillfälliga.

Det tar tid innan behandlingen märks och det krävs kontinuerlig användning 2 gånger dagligen under minst 2 månader innan effekten blir märkbar. Håravfallet återkommer om användningen avslutas.

Det finns också biverkningar som klåda och rodnad.

Kemisk formel: C9H15N5O
IUPAC-nummer: 6-piperidin-1-ylpyrimidine-2,4-diamine 3-oxide
 

Vetenskapliga artiklar om Minioxidil

Goren A, Shapiro J, et al. “Clinical utility and validity of minoxidil response testing in androgenetic alopecia.” Dermatol Ther. 2015;28:13-6.