Vad är Minoxidil?

Minoxidil är en blodtryckssänkande läkemedel som först kom som tablettform men man märkte att den gav patienterna mer hårväxt. Den saktar också eller stoppar håravfall och främjar hår återväxten hos vissa personer och det är ett av få läkemedel som är godkända av amerikanska läkemedelsverket mot håravfall.

Numera är det vanligt att man stryker områden som en salva eller mousse. Du kan köpa den under olika varumärken på Apoteken Rogaine, Recrea och Minoxidil.

Hur fungerar minoxidil?

Den mekanism genom vilken minoxidil främjar hårtillväxt är inte helt klarlagda och det upptäcktes av en slump att ämnet påverkade hårväxt. Ursprungligen nvändes medlet för att behandla högt blodtryck men forskarna fann att en av läkemedlets biverkningar var hårväxt i oväntade områden. Lotionen appliceras på hårbotten och är en kaliumkanalöppnare och en hypotes är att genom att vidga blodkärlen och öppnar kaliumkanaler skapas mer syre, blod och näringsämnen till hårsäcken.

Vilka kan använda minoxidil?

Behandlingen används både på män och kvinnor.

Är minoxidil effektivt mot håravfall?

De flesta experter är överens om att Minoxidil ger ”en relativt marginellt effektiva mot håravfall” men medlet är godkänt av amerikanska läkemedelsverket FDA. Behandlingen har noll effekt på den hormonella processen för håravfall och fördelarna är tillfälliga. Håravfallet fortsätter om användningen avslutas. Det finns också biverkningar som klåda och rodnad.

Kemisk formel: C9H15N5O
IUPAC-nummer: 6-piperidin-1-ylpyrimidine-2,4-diamine 3-oxide