American Academy of Dematology Association beskriver på sin hemsida mikronålsbehandling (eng. micro needle) en metod där de använder mikro nålar: en mikro nål enhet innehåller hundratals små nålar.

Enligt organisationen har studier visat att mikronålsbehandlingar kan bidra till att stimulera hårväxten. I en studie, män i åldrarna 20 och 35 år gammal som hade mild eller måttlimig ärftlig håravfall behandlades med antingen:

När kan du se resultat från mikronålsbehandling?

Efter 12 veckors behandling hade de patienter som behandlades med Minoxidil och mikronålning signifikant mer hårväxt.

Andra studier har visat att använda micro nålning tillsammans med andra behandlingar exempelvis trombocyt-rika plasma eller en kortikosteroid för att hjälpa till att förbättra hårväxten.

I USA går det att köpa en enhet utan recept men det är bäst att kontrollera med din hudläkare först. Micro nålning kan i vissa fall förvärra situationen. Det är också viktigt att få rätt enhet med rätt innehåll.

I Sverige går det att köpa mikronålar och skinrollers för hudvård och antiaging på Apotek Hjärtat, Skinnroller.se, Eleven och Swiss Clinic. Dessa enheter har oftast inte minoxidil utan vitaminer eller serum.

De enheter som används för håravfall innehåller också längre nålar än de som används för att behandla huden.

Källor

Vetenskapliga källor:

Dhurat R, Sukesh M, et al. “A randomized evaluator blinded study of effect of microneedling in androgenetic alopecia: A pilot study.” Int J Trichology. 2013;5:6-11.