Kvinnligt håravfall

Kvinnligt håravfall är ofta lite mer komplicerat – men det går ofta att stoppa

Många tror att håravfall främst drabbar män men organisationen American Hair Loss Association uppger att 40% av de som drabbas av håravfall är kvinnor.  Det brukar uppges att ungefär hälften av alla kvinnor över 50 år har problem med sitt håravfall. Det finns studier som visar att en stor del av de kvinnor som drabbas av kvinnligt håravfall också får depressioner och lider psykiskt.

För många kvinnor är håravfallet ett traumatiskt tabu

Håravfall drabbar såväl självkänslan som välbefinnandet och kroppsuppfattningen. En studie från Viviscal visade att 65% av alla kvinnor som lider av håravfall undviker någon form av aktivitet.

Det kan tex handla om att besöka hårfrisören, simma eller att partnern inte får röra håret. Upp emot 39% ansåg att håravfallet påverkade sexlivet och många tyckte att de fick sämre självförtroende i olika jobb situationer – en majoritet tyckte att de bedömdes beroende på håravfallet. En stor andel döljer sitt håravfall för vänner, makar och de söker inte ens hjälp från läkare utan vill hålla sitt problem hemligt – men det finns ingen anledning att lida i tystnad.

Senior Woman Checking Hairline For Hair Loss
Håravfall går ofta att behandla med olika metoder.

Massivt håravfall

Kvinnligt håravfall kan vara massivt i början, och sedan fortsätta gradvist eller upphöra.

En del kvinnor i åldern 30 till 60 kan märka ett håravfall som påverkar hela hårbotten. Håravfallet utvecklas vanligtvis gradvist och kan vara ojämnt eller över hela hårbotten (diffust håravfall). Människor förlorar vanligtvis ungefär 100 hårstrån från huvudet varje dag medan hårbotten innehåller 100 000 hårstrån ungefär.

Att diagnostisera håravfall hos kvinnor

Kvinnligt håravfall skiljer sig i många avseenden från det typiska manliga håravfallet. Kvinnligt håravfall är oftare svårare att diagnostisera  – eftersom det ofta kan bero på många fler orsaker men håravfall innan 50 års åldern beror enligt viss forskning på maten. De vanligaste problemen är ihållande håravfall (telogen effluvium) och minskad hår volym. Orsakerna till håravfallet beror ofta på utdömda järndepåer små intag av aminosyran l-lysin och ferritin kallas lagringsformen av järn. Låga järnnivåer är en mycket vanlig orsak till håravfall. Korrigering av dessa obalanser kan stoppa håravfallet och håret kan återgå till normalt utseende däremot kan det ta tid innan situationen är korrigerad.*

Nya mediciner och omfattande forskning har inneburit att det ofta finns behandlingsalternativ för kvinnligt håravfall. Även om den vanligaste formen av håravfall hos kvinnor är genetiskt kan det i högre grad bero på andra faktorer exempelvis om man haft en långvarig infektion, nyligen fött barn, sjukdomar, familjehistoria, känner sig stressad, dietvanor som järnbrist kan också påverka håret. Järnets främsta uppgift är att transportera syre i hemoglobin i de röda blodkropparna.

Börja alltid med att undersöka orsaken till håravfallet!

Om du är kvinna och är orolig och lider av håravfall bör du söka hjälp hos läkare för att få rådgivning, hjälp och diagnostik varför du tappar hår. Kontakta din husläkare och kontrollera hur din sköldkörtel mår. Vårdcentralen kan också göra en mängd prover för att se att dina näringsvärden och hormoner är ok. Det är inte heller ovanligt att kvinnor som drabbas får stöd av psykiatrin.

Håravfall som är vanliga bland kvinnor

 • Telogen effluvium – är mycket vanligt form av håravfall hos kvinnor.
 • Alopecia areata – fläckvis håravfall
 • Trichotillomani – dvs tvångsmässighet att man drar i sitt hår.
 • Triangular alopecia
 • Håravfall pga ärrbildning
 • Traction alopecia (vid frisyrer)
 • Vissa mediciner kan medföra håravfall
 • Håravfallet kan bero på järn-, zink- eller sköldkörtelhormonbrist.
 • Håravfall beroende på stresss
 • Problem med sköldkörteln kan leda till massivt håravfall och det går att testa sköldkörteln (TSH)

Det kvinnliga håravfallet ser vanligtvis också annorlunda ut. Kvinnligt håravfall är mer diffust på hjässan medan manligt håravfall oftast börjar i vikarna och letar sig upp mot hjässan. Kvinnor kan också ärva sk manligt håravfall – fast utan de typiska vikarna. Kvinnor tappar hår i olika åldrar men precis som med män är den mest sannolika orsaken till håravfallet genetiskt betingat.

Håravfall drabbar ofta framgångsrika kvinnor

En tvillingstudie av Dr Bahman Guyuron visade att stress troligtvis har en större inverkan på håravfall hos kvinnor. Kvinnor i äktenskap tenderade att ha tjockare hår än skilda enligt samma studie och kvinnor med högre inkomst, fler barn och högre blodtryck hade också i högre grad håravfall.

När börjar det kvinnliga håravfallet?

Kvinnor kan tappa håret av många olika orsaker och ofta är problemen övergående. Om du har genetiska anlag till att tappa håret, kan det börja så tidigt som vid tonåren.

Kvinnor som drabbas av androgen alopecia (håravfall) kan exempelvis få håravfall när de använder p-piller eftersom hormonella förändringar kan utlösa håravfallet. Ibland dyker håravfallet upp 2-3 månader efter avslutad medicinering.

Enligt ISHRs börjar det kvinnliga håravfallet statistiskt sett ofta i 50-års åldern. Det är vanligt att bli tunnhårig i samband med klimakteriet.

Ingen vet exakt hur många kvinnor som drabbas av svårare former av håravfall. Men det finns undersökningar som visar att nästan 40 procent av kvinnor upplevt någon form av håravfall från 35 års ålder – inte sällan kan det ha samband med barnafödande. En svensk TEMO undersökning som gjordes bland kvinnor i 25-55 års ålder för några år sedan visade att var fjärde kvinna hade upplevt något problem av håravfall. Tyvärr väljer många kvinnor att klippa sig kort efter 40-års åldern när de börjar få tunnare hår när det finns olika typer av behandlingar och metoder för att dölja håravfall.

nano-ludwigskalan för att visa kvinnligt håravfall

Det finns flera olika skalor för att mäta det kvinnliga håravfallet. De två vanligaste skalorna är Ludwig skalan och Savin skalan. Det finns även en sk Nano-Ludwig skala (se bild) som är en utökad version av den traditionella Ludwig skalan. Håravfallet börjar ofta i mitten för att öka upp med åldern.

Håravfall i samband med graviditet

Det är mycket vanligt att tappa håret i samband med sin graviditet och efter barnet är född. Många upplever håravfall i samband med graviditeten vilket ofta upphör när hormonerna förändringarna återställs och man får tillbaka sitt hår. Vid graviditet ökar antalet anagena hår från 70-90% ända upp till 99%. Under perioden 3 veckor till 3 månader efter förlossningen tappar kvinnor hår. Vilket är normalt eftersom det anagena håret under graviditeten som förloras.  (Källa Bo Forslind ”Hår hud och Naglar”).

Om du är gravid och dina hormoner orsakar att du förlorar hår, se till att tala med din läkare eller barnmorska innan du använder några behandlingar. Många håravfall behandlingar är inte säkra för gravida kvinnor att använda och kan orsaka allvarliga biverkningar för både dig och ditt barn.

Läs mer om Telogen effluvium.

Behandlingar för att åtgärda kvinnligt håravfall

Börja med att undersöka vad håravfallet beror på

Det finns mängder av olika tester som går att göra för att se vad ditt håravfall beror på. En bra början är att ta ett blodprov för att se att det inte är någon brist i kroppen och undersöka dig så att det inte är någon sjukdom. Det är vanligt att man testar hormonnivåer, järnnivåer, sköldkörtel hormoner, folsyra, kopparnivåer, zinknivåer, dihydrotestosteron, svampinfektioner, proteinbrist och blodstatus. Det går även att fysiskt undersöka skalpen och håret med mikroskop och mikrokamera för att ta reda på mer kring håravfallet.

Undersök huden
Om du tror att håravfallet beror på huden så är ett gott råd att uppsöka en dermatolog som är specialist på huden. Läkaren undersöker skalpen och letar efter rodnader, fjällbildning eller om det finns någon inflammation eller någon svampinfektion.

Undersök håret
Läkaren kan också undersöka håret vilket kan ge ledtrådar kring vad håravfallet beror på.

Undersök hormonerna
Hormoner kan undersökas ifall man misstänker att håravfallet kan bero på hormonrubbningar. Vid endokrinologisk utredning undersöker man bla olika testostoron nivåer.

Kvinnligt håravfall

Mediciner mot kvinnligt håravfall

Det enda FDA godkända (motsvarande amerikanska läkemedelsverket) medlet är Minoxidil 2% som bla finns i Rogaine och Recrea. Tillverkarna rekommenderar 2% och inte den starkare 5% för kvinnor. Trots det finns det flera dermatologer som förespråkar 5% om det övervakas av dermatolog. Enligt en artikel av Dr Nussbaum så bör kvinnor vara medvetna om att de ofta kan drabbas av mer håravfall under de två första månaderna som de använder minoxidil.

I en studie i Arhives of Dermatology gjordes en 12-månaders uppföljning av kvinnor som använt Finasterid och 62% fick en förbättrat hårväxt. Läkemedelsverket skriver på sin hemsida att finasterid endast är dokumenterat för män.

Olika lösningar som nämns i samband med kvinnligt håravfall är bla:

 • Se till att det finns proteinintag (Biotin)
 • Aldactone  som är blodtryckssänkande enligt FASS
 • För mycket A-vitamin kan leda till håravfall
 • Spironolactone som är en antiandrogen
 • Tagamet för att minska magsyran
 • Cyproterone Acetate minskar testosteron (och dihydrotestosteron)
 • Östrogen/Progesterone – låga nivåer av östrogen kan orsaka en ökning av håravfallet
 • Kortisol – höga halter av kortisol eller låga DHEAS kan bidra till håravfall .
 • Drospirenon
 • Progynon

Observera – rådgör alltid först med din läkare vad han eller hon tycker är lämplig för dig. Ovanstående lista kan ändras och det är svårt att ha en fullständig korrekt lista vad som fungerar. Innan du börjar med ett läkemedel sök på FASS ifall det finns några biverkningar och konsultera alltid din läkare innan du börjar med någon sorts medicinering.

Att åtgärda kvinnligt håravfall med hårtransplantation

Det finns en mycket liten andel-ca 5% av alla kvinnor med håravfall -som är bra kandidater för hårtransplantation kirurgi. Det som alla dessa kvinnor har gemensamt är att de alla har friska områden av hårsäckar som kan användas vid transplantationen.

Ofta är det kvinnor som har högt hårfäste och en del har insett att de vill sänka sitt hårfäste. Många önskar att hårfästet harmoniserar med det det sk gyllene snittet.  Hårtransplantationer hos kvinnor handlar också ofta om att  göra korrigeringar och förtätningar.

Antalet kvinnor som genomgår estetisk kirurgi ökar från år till år och fler kvinnor vänder sig till hårkliniker för att få hjälp med sitt hår. 2011 var det drygt 14% av alla patienter som gjorde hårtransplantation kvinnor enligt ISHRS statistik. Men upp emot 90% av kvinnorna har otillräckligt med hår att donera enligt en artikel i Medpagetoday som citerade dr Angela M. Christiano som kanske är subjektiv eftersom hon forskar på kloning av hårsäckar.

Estetik kring utformningen av hårfästet

Kvinnors hårlinje ser estetiskt annorlunda än manliga hårlinjer och det finns team som är specialiserade på att åtgärda kvinnligt håravfall.  Dr Nusbaum som anses av många som en av de ledande kirurgerna inom kvinnliga hårtransplantationer har skrivit riktlinjer för utformningen av hårfästet hos kvinnor och vid sina föreläsningar har han tagit med dessa punkter:

 • Att kirurgen gör en sk Widows peak.  Det är benämningen på en främre punkt i luggen på hårfästet där det går ner lite grann
 • Att hårfästet placeras 5,5 till 6 cm ovanför mitten av ögonbrynet.
 • Att kirurgen skapar sk toppar på sidan.
 • Att man inte gör samma typ av manligt hårfäste eftersom det är olämpligt för kvinnor ifall de vill få en ”feminin” look.

Rent generellt är det möjligt att sänka hårfästet hos kvinnor med en FUE hårtransplantation vilket är en skonsam metod. Med den här metoden går det att ge en transsexuell man ett mer kvinnligt hårfäste.  Det finns även män som gjort könsbyte till kvinna som vill ha ett kvinnligare hårfäste vilket är möjligt att skapa med en mjukare hårlinje.

Så vad kan du göra för att dölja håravfallet?

Kvinnor som lider av håravfall uppmuntras mot vad många tror att ha permanent, experimentera med sin hårfärg, använda hårspray och prova olika frisyrer för att kamouflera håravfallet. En del av dessa behandlingar kan visserligen orsaka att håret går sönder, men det påverkar inte hårsäcken och därför kan det inte heller leda till håravfall.

En del väljer att använda ekologisk hårvård vilket kan vara bra vid graviditet och överkänslighet. I Sverige finns det mer än 50 salonger som kallar sig ekologiska.

Kvinnor döljer ofta sitt håravfall genom att:

Det finns olika metoder som du kan använda för att dölja ditt håravfall.

Källor om kvinnligt håravfall

Vetenskapliga artiklar kring kvinnligt håravfall.

 •  * källa: D H Rushton, M J Norris, R Dover, Nina Busuttil, Int J Cosmet Sci, 24 (2002). Ladda ner
 • Shannon F, Christa S, et. al. “Demographics of women with female pattern hair loss and the effectiveness of spironolactone therapy.” J Am Acad Dermatol. 2015;73: 705-6.
 • Olsen EA (ed). Female Pattern Hair loss: Clinical Features and Potential Hormonal Factors. J Amer Acad Dermatol 2001; 45:S-70-S80.
 • Olsen EA. Hair disorders. In: Freedberg IM et al (eds.) Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine, 5th ed. New York: McGraw-Hill, 1999:729-751.
 • American Hair Loss Association
 • Arhives of Dermatology
 • ISHRS (branschorganisation för kirurger)

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these