Varning för oseriösa hårtransplantationskliniker

Se upp för oseriösa kliniker – frågor du bör ställa innan du gör en hårtransplantation

Konsumentvarning: Om du vill göra en hårtransplantation

Tyvärr finns det väldigt många oseriösa kliniker och därför har ISHRS (Bransorganisation för kirurger som är specialiserade på hårtransplantationer) valt att gå ut med en konsument varning

Patienter bör alltid ställa dessa frågor

Enligt ISHRs bör patienter alltid ställa dessa frågor:

  • Vem är det som gör en utvärdering av mitt håravfall och rekommenderar behandling? Vad har de för utbildning, licensiering, och erfarenhet av behandling av håravfall?
  • Vilka utför min operation, vilken roll har de, vad har de för utbildning, licensieringen, och erfarenhet att utföra hårtransplantationer?
  • Kommer någon som inte har licens göra snitt eller transplantat under min operation? Om ja, identifiera denna person, förklara deras specifika roll.
  • Är alla som är inblandade i min operation täckta av försäkringar ifall det blir något fel i min behandling?

ISHRS är också bekymrade över att det finns flera kliniker som väljer att marknadsföra begrepp som behandling utan ärr eller att en behandling helt kan utföras av en maskin.


 

Hur är det med de Svenska hårklinikerna i relation till ISHRS?

För svenska förhållanden är det rätt vanligt att personer utan läkarlicens gör själva konsultationen – men de seriösa klinikerna brukar i varje konsultation göra en medicinsk bedömning av en läkare i samband eller efter en konsultation.Det är vanligt att undersköterskor hjälper till under själva operationen både i Sverige och internationellt.

Vad jag har kunnat se finns det kliniker som skriver: ”Vi använder inte skalpell eller andra skärande, kirurgiska instrument när vi transplanterar hår.” vilket naturligtvis är helt felaktigt. Det går inte att utföra en hårtransplantation utan att göra någon sorts ingrepp på kroppen.

Däremot finns det tyvärr kliniker som marknadsför metoder som ger garanterat håret tillbaka och att metoder är smärtfria etc. Det är naturligtvis felaktigt och vilseledande. En del hävdar dessutom att de använder stamceller vilket är väldigt tveksamt.

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these