JAK hämmare

JAK-hämmare – en ny metod att motverka håravfall

Vad är JAK-hämmare (eng: JAK inhibitors)

Hårväxt kan återställas genom Janus Kinase (JAK) familjen av enzymer som finns i hårsäckarna enligt forskarna från Columbia University Medical Center (CUMC) i New York City, NY.

Tester med mus och människans hårsäckar visade att JAK hämmare på huden främjar ”snabb och robust hårväxt”. Två JAK-hämmare som är godkända av amerikanska läkemedelsverket FDA inkluderar ruxolitinib (för behandling av blodsjukdomar) och tofacitini (för behandling av reumatoid artrit).

I en mindre klinisk studie rapporterade  Dr Angela M. Christiano, Richard och Mildred Rhodebeck Professor i dermatologi och professor i genetik och utveckling vid CUMC – att behandling av måttlig till svår alopeci areata med ruxolitinib startade en genomsnittlig hår återväxt med 92 procent.

Prof. Christiano och hans team planerar att utöka forskningen för att inkludera testa JAK-hämmare under flera förhållanden och typer av håravfall. De förväntar sig att JAK-hämmare får utbredd verktyget över många former av håravfall baserat på deras verkningsmekanism som finns både i hårsäcken och immunceller.

JAK-hämmare kan påverka androgen alopeci och alopecia areata

Företaget Aclaris har slagit sig ihop med JAKPharm LLC och Key Organics för användning av selektiva JAK3 inhibitor  för behandling av håravfall. Denna teknik kan vara användbart inte bara för alopecia areata utan också androgen alopeci. Mer information: www.aclaristx.com

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these