Är du en lämplig kandidat för att transplantera håret?

Behöver du en hårtransplantation? De vanligaste frågorna i samband med hårtransplantationer.

Hårtransplantationer är en behandling som får människor att se yngre ut och attraktivare. Men den första frågan du behöver ställa dig är om du överhuvudtaget är en lämplig kandidat för en hårtransplantation. Vilka resultat du kan förvänta dig? Du kanske inte ens behöver göra en hårtransplantation när allt kommer omkring.

Vad är en hårtransplantation?

Hårtransplantation innebär att att håret transplanteras från ett ställe på huvudet till ett annat där hårsäckarna inte är så många och man ser huden genom håret. De flesta människor har ett överflöd av hårsäckar på baksidan av håret eller på kroppen (Body Hair Transplant) och de är dessa som transplanteras till de ytor där de behövs bättre.

Resultatet efter en transplantation är att håret börjar växa från de hårsäckar som transplanterats. Håret behöver inte mer omvårdnad och skötsel än vanlig hårtvätt och klippning.

Fungerar en hårtransplantation på mig?

De flesta personer som drabbas av ärftligt håravfall (androgen alopecia), vilket är den vanligaste formen av håravfall, går att behandla med en hårtransplantation. Djupa flikar, hjässan och hårlinjen är vanliga problemområden att behandla genom att flytta på hårsäckarna.

Håravfall
Håravfall

Vad är FUE-metoden?

Moderna hårtransplantationsmetoder som FUE-metoden (Follicular Unit Extraction) återställer de förlorade håret och ersätter eller formar om hårfästet med ditt egna naturligt, växande hår. Med FUE-metoden går det att behandla skägg, polisonger och ögonbryn.

FUE är den vanligaste metoden i Europa och Sverige. Det är framförallt kliniker i Sverige, Turkiet och Belgien som ligger långt före resten av världen och länge varit pionjärer med den FUE-tekniken.

Behöver jag raka mig inför en behandling?
En av de vanligaste frågorna är ifall man behöver raka av sig håret vid en behandling. En del kliniker har det inte som krav. Däremot är det betydligt svårare att göra en hårtransplanation utan att patienten rakar sig och det är vanligt att priset är högre. För kirurgen är det enklare att se hårsäckarna som ska transplanteras och dessutom är det mer hygieniskt med att vara rakad vid en operation.

Handsome man, model of fashion, wearing modern suit.

Fördelar med FUE-metoden

 • Du får ett naturligt resultat eftersom det är ditt egna hår som man flyttar på och i dessa hårsäckar fortsätter håret att växa
 • Behandlingen korrigerar estetiska problem och ger dig en jämnare och mer symmetrisk ansiktsform
 • Du får inga ärr efter operationen när opperationsärren har läkts ihop efter en dryg vecka.
 • Du använder maximalt antal hårsäckar upp till 3500 stycken
 • Det är ett mindre ingrepp som bara kräver lokalbedövning
 • Du är snabbt på benen efter ingreppet

Risker med hårtransplantationer

Med en FUE behandling är riskerna väldigt små eftersom det är en non-invasive metod där läkaren använder små verktyg och vanlig lokalbedövning. Risker med behandllingen är att håret inte växer ut i den omfattning som förväntas. En del kliniker olika typer av garantier och de gör även re-operationer om resultatet inte blivit tillfredställande.

Äldre hårtransplantationsmetoder har större risker då de behövde söva patienten och skar ut större hudremsor.

Varifrån tas håret?

En förutsättning för att göra en hårtransplantation är att det finns tillräckligt med givarhår och att håravfallet inte beror på något sjukdomsrelaterade problem. Det underlättar om patienten har ett bra givarområde i baksidan av huvudet men det går alltid som ett alternativ att komplettera med kroppshår från resten av kroppen.

Tillgången på hår i givarområdet är begränsat och varierar från person till person. Har du en gång drabbats av håravfall kommer det att fortsätta hela ditt liv ut eftersom det är en del i att åldras och något du i många fall behöver leva med.

Du måste ha realistiska förväntningar

Det är viktigt att du som patient har realistiska förväntningar på resultatet innan du  gör din hårtransplantation så att du inte blir besviken efteråt. Majoriteten av hårtransplantationer går bra men det händer att en patient blir missnöjd efter ingreppet. Ofta handlar det om orealistiska förväntningar. Skicklig operationspersonal kan göra mycket men ingen kan göra mirakel.

Du kommer alltså knappast att få ett utseende som Brad Pitt bara för att man fixar ditt hår och den som lovar ett perfekt resultat eller garanterar ett visst resultat innan en operation ljuger. Det kirurgiska teamet arbetar med biologiska vävnader – vilket innebär att det som fungerade för Kalle kanske inte alls fungerar för dig – eftersom du har helt andra förutsättningar.

Som patient tar det också tid innan du ser resultatet av din operation så du behöver ha tålamod eftersom hår växer långsamt – i många fall upp till 1,5 år innan man ser resultatet och många glömmer bort hur de såg ut innan de gjorde ingreppet. Ett bra råd att innan du gör operationen är att du fotograferar dig från flera olika vinklar (framifrån, sidorna, och bakifrån).

Du måste hitta en klinik som du får förtroende för

Olika kliniker levererar olika resultat: Som tumregel inom kirurgi är 2% av alla patienter missnöjda med sin operation. Inom hårtransplantationer är andelen missnöjda kunder mycket högre – även bland seriösa kliniker kan andelen missnöjda patienter och patienter som behöver reopereras vara upp mot 10-20%. Din läkare kommer att behöva förbereda dig för operationen så att du vet exakt vad du ska göra för att göra proceduren gå bättre. Om du följer instruktionerna, kommer du få ett mycket bättre utfall.

När läkaren ser före operationen dag kommer läkaren att berätta hur förfarande ser ut. Operationen kommer att förklaras för dig i detalj så att det kommer att vara färskt i ditt minne. Seriösa kliniker berättar om alla problem som du kan drabbas av så du har realistiska förväntingar. 

Du kommer att bli tillsagd att sluta röka, åtminstone tills efter du läkt från operationen. Detta är viktigt eftersom rökning gör att du läker långsammare eftersom det hämmar blod från att flöda ut till din hud.

Är du tillräckligt gammal för en hårtransplantation?

Seriösa kliniker och rekommendationer från branschtidningar har som regel att inte operera personer som är yngre än 25 år förrutom i mycket speciella fall (självmordstankar etc). Genomsnittsåldern på de som gör en operation är 37-39 år och de har ofta haft rätt mycket håravfall.

Personer som eventuellt nekas hårtransplantationer av en del kliniker

Kanske har du en sjukdom som inte går att åtgärda med hårtransplantation
En sjukdom som Alopecia Areata där man har kala fläckar i hårbotten går inte att åtgärda med en hårtransplantation eftersom det är en sjukdom som går på immunförsvaret.

 • Det finns en del som får en allergisk reaktion mot mediciner som behövs när man genomgår en hårtransplantation
 • Diabetes patienter
 • Epilepsi
 • Personer med hjärtproblem som använder blodförtunnande mediciner
 • Cancersjuka patienter som använder kemoterapi
 • Vissa typer av sjukdomar som behöver behandlas innan operation exempelvis seborré
 • En del kliniker undviker afro-hår eftersom hårsäckarna är mer böjda och svårare att få ut hela

Problem med lokalbedövning och andra medicinska problem
Det kan finnas medicinska hinder som gör att du inte bör göra en hårtransplantation. Exempelvis finns det personer som kan få allergiska reaktioner ifall man använder lokalbedövning vilket används vid FUE, likaså ifall du lider av hjärtsvikt bör du först rådfråga din läkare.

Young man checking hair in mirror

Är du fixerad vid ditt hår?

Det finns många människor som är fixerade vid sitt utseende och lägger mycket tid på att fundera över sin egna kropp. Det är inte ovanligt att överdriven kroppsfixering handlar om håret. En del personer inte vill gå ut eller träffa folk mm. Läs mer om BDD som är en rätt vanlig och okänd sjukdom.

Glöm inte bort det ekonomiska aspekterna…

Tyvärr bör du ta höjd för att du troligtvis behöver opereras flera gånger. Många av hårtransplantationspatienterna är missnöjda med priserna eftersom en operation sällan är tillräckligt för att lösa hela hårproblemet – speciellt om du  lider av större håravfall. Du behöver veta att det ibland inte räcker med en operation – håravfall är en process och du kan behöva operas flera gånger vilket kan bli dyrt.

Kontakta oss om du vill veta mer om priser eller har frågor.

Vill du veta mer om priset för en hårtransplantation eller boka en konsultation.

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these