Håravfall

Lär dig mer om håravfall och tunnhårighet genom vår blogg där vi skriver om hårtransplantationer och metoer att motverka problem med håret.

Vad är orsakerna till håravfall?

Orsakerna till håravfall varierar mellan män, kvinnor och barn. Människor i alla åldrar och kön kan plötsligt upptäcka massor av hårstrån i en borste eller i duschavloppet.

Det finns många orsaker till att man tappar håret. Många drabbas  efter en traumatisk händelse som exempelvis en större operation och det kan ske en längre tid efter operationen. Håravfallet kan som du säkert känner till vara relaterat till stress, kosthållning, läkemedel och  framförallt genetik. Hormonella problem kan vara en orsak och korrigering av hormonell obalans kan i vissa fall stoppa upp utvecklingen. Prata med en dermatolog (specialist på hudsjukdomar) vad som gäller för dig och om du vill få en professionell diagnos om du misstänker att håravfallet inte är ärftligt och beror på åldern.

Håravfall - går att lösa - sjukdomar och behandlingsformer

Alla människor drabbas av håravfall viket kan bero på komplexa problem och omständigheter.

Olika typer av håravfall – hårtillväxten beror oftast på ärftliga egenskaper

Den vanligaste formen av håravfall är androgen alopecia eller manligt håravfall sk male pattern baldness. Många män drabbas ofta tidigt i livet av håravfall och utvecklar flintskallighet vilket för många är nedslående. En äldre term är är seborrheica vilket användes främst i Europa.

Män har ett naturligt håravfall som börjar redan i 20-års ålder och innebär att de successivt förlorar sitt hår. Denna processen pågår hela livet. Olika studier visar att ungefär hälften av alla män i 50-årsålder lider av olika fall av tunnhårighet och skallighet.

Ärftligt manligt håravfall och DHT

Forskare har nu förstått att håravfall uppstår genom ett fenomen känt som miniatyrisering. Vissa hårsäckar verkar vara genetiskt överkänslig för åtgärder av dihydrotestosteron (DHT), som är ett hormon som konverteras från testosteron med hjälp av ett enzym i follikelns olja körtlar. I de flesta fall beror håravfall både hos män och kvinnor på detta hormon.

DHT som i sin tur påverkar hårsäckarna och begränsar hårsäckarnas förmåga att producera hårväxt. DHT binder till receptorer i hårsäckarna och krymper vilket gör dem successivt mindre. Över tiden producerar hårsäckarna tunnare hårstrån, och de växer under en kortare tid än normalt. Så småningom, tillverkar follikeln inte längre hår och lämnar huvudet skallig.

En annan teori som föreslås förklara manligt håravfall är att med åldern kommer hårsäckarna under ökande tryck från hårbotten. Hos yngre personer är folliklarna buffrade av den omgivande fettvävnaden under huden. Ungdomlig hud är också bättre på att vara fuktig. När huden blir uttorkad komprimerar hårbotten folliklarna, vilket gör att de blir mindre.

Testosteron bidrar också till en minskning av fettvävnaden, så högre nivåer av testosteron kan ytterligare minska hårbottens förmåga att skydda hårsäckarna. Då hårsäckarna försöker behålla sin status, föreslår en del forskare att ytterligare enzymaktivitet sker i området. Mer testosteron omvandlas till DHT vilket leder till ytterligare erosion och mer håravfall. Ytterligare undersökning av DHT och manliga mönster håravfall kan en dag göra det möjligt för forskare att äntligen knäcka koden för manligt håravfall.

Kvinnligt håravfall

Kvinnligt håravfall kan bero på en mängd olika orsaker. Det är vanligt i samband med graviditet men det finns även sjukdomar som teolgen effluvium som kan utlösas vid exempelvis stress, kost och vid operationer. Vi rekommenderar att du besöker en dermatolog (hudläkare) om du misstänker att håravfallet beror på en sjukdom innan du bestämmer dig för en hårtransplantation. Kvinnligt håravfall är ofta komplext och många kvinnor drabbas i samband med förlossning Ofta innebär det att håret tunnas ut och du får glesare med hår på hjässan. Den vanligaste formen bland kvinnor är telogen effluvium. Vid telogen effluviums får du ett massivt håravfall pga hormoner.

Många kvinnor märker att de tappar hår ca 3 månader efter att de har fött barn och de blir naturligtvis oroliga. Håravfallet är då oftast relaterat till hormoner. Under graviditeten tappar många mycket hår  vilket kan bero  på höga halter av vissa hormoner. När hormonerna återgår till nivån före graviditeten återhämtar sig oftast håret.

Ärr och håravfall

Om du har ärr finns det flera olika typer av alopecia:

 • Frontal fibrosing alopecia (FFA)
 • Fibrosing Alopecia
 • Graham-Little syndromet

håravfall

Olika typer av håravfall och hårtillväxten beror oftast på ärftliga egenskaper

Orsaken att du tappat håret kan variera och det finns mängder av saker och omständigheter som kan spela in. Det finns faktorer som sjukdomar och hormonella förändringar som spelar roll för hårprocessen. Starta med att ta reda på vilken sorts håravfall som du drabbats av – en uppdelning är om du ser ärr eller inte.

Övriga typer av håravfall

Finns håravfall och tunt hår i släkten?

Graden och håravfall kan variera och det finns både manliga och kvinnliga mönster av alopeci. Bli inte lurad av namnen för som kvinna kan du drabbas på samma sätt som det drabbar män och män kan drabbas av den kvinnliga typen och att håret successivt tunnas ut och blir allt glesare. Manligt håravfall är ärftligt och det är vanligt att man ser oroligt på sina tunnhåriga äldre släktingar när man först märker att man drabbats.

Ärftligt håravfall ska inte förväxlas med alopecia areata, som innebär fläckvis håravfall. Extrema former av Alopecia areata är Alopecia totalis, som innebär förlust av allt huvudhår, och den mest extrema formen, Alopeci universalis, som innebär förlust av allt hår från huvudet och kroppen.

Viktiga frågor att ställa sig

Äter du några läkemedel?
Vissa läkemedel kan orsaka håravfall och detta kan öka när man slutar ta en viss medicin. Läkemedel som kan orsaka håravfall är blodförtunnade medel (även kallade antikoagulantia), läkemedel som används mot gikt, högt blodtryck eller hjärtproblem, vitamin A (om för mycket fattas), p-piller och antidepressiva läkemedel. Om du är osäker så prata med din läkare och du kan också söka upp läkemedlet på FASS eller amerikanska läkemedelsverket och se vilka biverkningar medicinen har.

Misstänker du någon sjukdom?
Om du har haft håravfall under en kort period kan du behöva besöka en dermatolog eller specialist – det finns många faktorer som stress, mat, strålning och sjukdom som kan vara bakomliggande orsaker att du tappar håret. Många kvinnor drabbas tex av håravfall i samband av graviditet. De som främst behandlas med hårtransplantation är de som lider av det som kallas för ärftligt håravfall.

En del tappar håret 3 eller 4 månader efter sjukdom och det finns även vissa infektioner som kan orsaka håravfall. Svampinfektioner i hårbotten kan t ex orsaka håravfall hos barn. Infektioner är vanligtvis lätta att behandla med läkemedel mot svamp. Slutligen kan håravfall uppstå som en del av en underliggande sjukdom, såsom lupus eller diabetes.

Har du varit stressad 3-6 månader före det att du drabbades av håravfall?
Fysisk stress kan orsaka håravfall. Du kan tex drabbas några veckor efter barnsjukdomar som vattenkoppor eller influensa. Det är också vanligt att tappa hår efter en stor operation.

När ska du söka hjälp hos vårdcentral, läkare eller en dermatolog?

Även om det vanligaste håravfallet är genetiskt kan det vara ett tidigt tecken på någon sjukdom. Det är viktigt att hitta orsaken så att själva sjukdomen kan behandlas. Som en första kontakt kan du kontakta en vårdcentral om ditt håravfall ökar drastiskt detta gäller speciellt om:

 • Du känner sig sjuk
 • Om hårbotten är röd, öm eller irriterad
 • Om du  misstänker att de mediciner du använder kan vara orsaken till håravfallet
 • Om ditt håravfall visar sig fläckvis, särskilt om huden ser annorlunda ut än hårbotten intill (det finns dermatologer som är specialiserade på hudproblem)
 • Om ditt håravfall är så kraftigt att det kan bli aktuellt med peruk eller att det hindrar dig från att socialt umgås med andra personer.
 • Kvinnor som samtidigt får ökad hårväxt på kroppen

Om du är orolig kring ditt håravfall kan ringa landstingets tjänst sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177. Sjukvårdsrådgivningen har öppet dygnet runt och där ger sjukvårdspersonal akuta råd. Om du pratar med en dermatolog (hudspecialist) kan du fråga om kompletteringar med labbprover och det förekommer även att de undersöker hud och naglar.

Vad kan du göra för att motverka håravfall – finns det några botemedel?

Oavsett om orsaken till håravfallet är genetik, medicin eller stress, kan problemet behandlas på många sätt. Det finns olika typer av behandlingar, läkemedel och det finns hårtransplantationer. Behandlingar inkluderar:

Metoder som bevisligen fungerar för att motverka håravfall

Läkemedel och icke kirurgiska medicinska metoder
Du kan behandla hårbotten med olika typer av ämnen och du kan även äta mediciner. Bland de mest kända läkemedlen mot håravfall är Rogaine/Recrea och Propecia som minskar DHT i kroppen. Apoteket nämner också ibland Revexan (som inte är godkänt av amerikanska läkemedelsverket FDA)

Hårtransplantation för att motverka håravfall
En hårtransplantation är den enda metoden som permanent motverkar ditt håravfall. Idag är den vanligaste FUE-metoden – metoden använder inga skalpeller och lämnar inga ärr.
Numera är det vanligat att män i åldrarna mellan 25 år-60 opereras och även kvinnor tar kontakt med kliniker för operation. På den här webbplatsen har vi ett fokus på just hårtransplantationer och numera går det att få en bra transplantation som ger ett naturligt resultat så att inte ens din frisör kan märka skillnaden. Men det är viktigt att välja rätt kirurg eftersom den kirurgiska kompetensen kan skilja sig åt mellan olika läkare.
Läs mer om hårtransplantationer

Nya metoder för att motverka håravfall

Det forskas kring många nya metoder. Några lovande exempel är:

 • KROX20 protein, SCF gen
 • Genetiska behandlingar
 • Immunceller som kallas tregs som kontrollerar inflammation
 • JAK-hämmare
 • Stamceller

Alternativa metoder att behandla håravfall

PRP-behandling för att stoppa håravfall
PRP (Platelet Rich Plasma) är en relativt ny metod för att motverka håravfall. Läs mer

Hårsystem för att dölja tunnhårighet
Du kan använda hårsystem och hårfiber för att dölja tunnhårighet. Det finns olika typer av stylingprodukter så att det ser ut som om du har ett fylligare hår. Läs mer

Priorin för att motverka håravfall
Priorin är ett populärt medel som säljs på Apoteket och Apotea för att motverka håravfall. Priorin är inget läkemedel utan ett naturläkemedel och räknas som kosttillskott som tillför biotin och hirsextrakt, vitamin B5 och aminosyran L-cystin. Medlet fungerar inte mot håravfall men det kan eventuellt stärka håret. Eftersom det inte är ett läkemedel hittar du ingen information på Läkemedelsverket eller FASS om Priorin.

Stamcellsforskning kring håravfall

By |2018-08-25|

Hur långt har forskningen kring stamceller kommit kring håravfall?
Forskningen går framåt inom hårområdet och har varit fokuserat kring begrepp som kloning, stamceller, genterapi och tillväxtfaktorer (sk Growth Factors). 
Vad är stamceller?
Uttrycket “stamceller” används ofta i marknadsföring inom skönhetsindustrin inte sällan för att visa att man ligger långt framme kring tekniken. Stamceller är en typ av celler […]

Vad är Biotin som marknadsförs i naturläkemedel mot håravfall?

By |2018-07-31|

Biotin, eller B7, är en essentiell B-vitamin som hjälper kroppen att få energi och näringsämnen från kolhydrater, proteiner och fetter. Gastrointestinala bakterier producerar vanligtvis tillräckligt biotin för att möta kroppens behov. Många livsmedel innehåller också små mängder biotin exempelvis fullkornsvete, äggulor, nötter och baljväxter.
Biotin och hårväxten
Man spekulerar kring att Vitamin B  kan hjälpa många kvinnor. […]

JAK-hämmare – en ny metod att motverka håravfall

By |2018-06-16|

Vad är JAK-hämmare (eng: JAK inhibitors)
Hårväxt kan återställas genom Janus Kinase (JAK) familjen av enzymer som finns i hårsäckarna enligt forskarna från Columbia University Medical Center (CUMC) i New York City, NY.

Tester med mus och människans hårsäckar visade att JAK hämmare på huden främjar ”snabb och robust hårväxt”. Två JAK-hämmare som är godkända av amerikanska […]

Kommentarer inaktiverade för JAK-hämmare – en ny metod att motverka håravfall

Är du en lämplig kandidat för en hårtransplantation?

By |2018-04-07|

Behöver du verkligen en hårtransplantation?
Hårtransplantation kan få dig att se yngre och mer attraktivare ut. Men den första frågan du behöver ställa dig är om du är en lämplig kandidat för en hårtransplantation – och vilka resultat du kan förvänta dig. Du kanske inte ens behöver göra en hårtransplantation när allt kommer omkring.
Du måste ha […]

Kommentarer inaktiverade för Är du en lämplig kandidat för en hårtransplantation?

Finasterid – vanliga frågor om läkemedelet som motverkar håravfall

By |2018-04-06|

Vad är Finasterid?
Finasterids effekt på hårväxt hittades när man utvecklade läkemedel för att behandla förstorad prostata. Finasterid är en substans som motverkar håravfall och finns bla i läkemedel som:

Propecia
Proscar (prostatamedicin). Propecia är en utlöpare av en utveckling från Proscar, som har använts flitigt sedan 1992

Ytterligare godkända produkter innehållande finasterid 1 mg är Propecia […]

Propecia – läkemedel mot håravfall

By |2018-03-14|

Propecia kan stoppa håravfall och om du tappar hår kanske du överväger att använda Propecia för att stoppa eller motverka ditt håravfall. Det är ett effektivt läkemedel mot håravfall som är FDA godkänt (Amerikanska läkemedelsverket) och det är även godkänt av svenska läkemedelsverket. I Sverige är Propecia receptbelagd och säljs på apoteket och läkemedlet godkändes redan […]

Kommentarer inaktiverade för Propecia – läkemedel mot håravfall

När du drabbas av håravfall vid 40-50 års ålder och behandlingar som ger ditt hår tillbaka

By |2017-05-20|

Håravfall vid 40-50 års ålder. Hur ser håravfallet ut och vad kan du göra för att åtgärda det.

Laserbehandling mot håravfall: guide

By |2015-03-23|

All information du behöver veta kring laserbehandling mot håravfall: En kritisk studie kring vad vetenskapen säger - fungerar lasermetoden verkligen?

Kommentarer inaktiverade för Laserbehandling mot håravfall: guide

Är en hårtransplantation värt pengarna?

By |2013-10-02|

Många överväger och funderar på att genomgå en hårtransplantation. Om så är fallet , kanske du undrar om en hårtransplantation verkligen är värt pengarna.

Att motverka håravfall vid cytostatikabehandling och cancerbehandlingar

By |2013-07-23|

Att tappa håret är något som många tyvärr förknippar med cancerbehandlingar. Nyare strålbehandlingar använder ofta roterande strålkällor och ny teknik som protoner, syftet är att minska strålbehandlingen i den frisk vävnad. I Uppsala har de öppnat Nordens första klinik att bekämpa cancer med protoner – men det finns inga bevis för att protoner är bättre […]

Kommentarer inaktiverade för Att motverka håravfall vid cytostatikabehandling och cancerbehandlingar