Motverka håravfall genom att minska stressen

Håravfall vid stress

August 15th 2008 - CrispyHåravfall kan bero på många olika orsaker och stress är en av dessa. Stress påverkar kroppen på olika sätt exempelvis innebär stress höjda halter av bland annat att hormon som adrenalin och att musklerna sträcks. Stress påverkar också kroppens förmåga mot infektioner.

Stressituationer kan innebära att hårstrået går in i vilofas. Vad som händer är att flera hårstrån synkroniseras i en avstötningsfas och resultatet är att man upplever ett håravfall under en viss tid. Håravfallet är i sådana fall  inte den bakomliggande orsaken till ditt håravfall och det som du måste göra är att undvika stressen. Paradoxalt nog blir det inte bättre av om du är orolig kring ditt håravfall eftersom du då kan bli ännu mer

Ta reda på vad din stress beror på

Om du tappar håret pga stress så behöver man korrigera de bakomliggande orsakerna. En av de vanligaste och tydligaste tecknen på stress är att du känner dig otillräcklig. För att minska din stress bör tänka igenom vad det egentligen är som stressar dig. Det sägs att den värsta stressen är den som du inte själv kan påverka och du kanske behöver se över de faktorer som får dig stressad. Kanske behöver du sätta gränser för din omgivning vad de kan kräva av dig både privat och i arbetslivet istället för att du försöker vara duktig och vara alla till lags.

Om du drabbats av håravfall pga stress bör du förändra orsaken till att du är stressad och utbränd. En bra metod är att föra dagbok över sitt liv och hitta situationer där man är stressad. Inte sällan drabbas man i 30-års åldern när man är mitt i karriären då livet har en tendens att snurra fort. Saker som får oss stressade kan vara saker som vi tycker är roligt som arbete, fester, barn och familj. Stress kan behandlas med förändrade levnadsmönster, motion, ökad sömn och bättre sömnrytm, bättre mat och kost, meditation och hypnos. Du kan ta hjälp av näringsexperter och psykologer som är specialiserade på stressrelaterade problem.

Håravfall vid stress växer ofta tillbaka. Om du är orolig kring ditt håravfall ska du naturligtvis träffa din läkare och se vad hon säger om situationen och håravfallet kan även bero på en mängd andra orsaker. Det kan också vara aktuellt att äta näringsmedel och se över sin kosthållning tillsammans med en dietist.

Även möss drabbas av håravfall vid stress
I en lyckad studie publicerad i vetenskapsmagasinet Plos One från University of California (UCLA) undersökte forskarna stressade möss som hade tappat päls. Forskarna injecerade mössen regelbundet med substansen astressin-B vilket gjorde att allt hår på mössens ryggar växte ut. Men som sagt det var en studie på stressade möss och det lär ta tid innan man har gjort liknande försök och tagit fram mediciner som gäller på människor.

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these