Ung man som är orolig och ser på sin hårlinje

Håravfall vid 20-29 års ålder

Som en grov tumregel brukar man säga att män i 20-årsåldern har 20% sannolikhet att drabbas av manligt håravfall medan män i 30-års åldern har 30% sannolikhet att drabbas. (källa:ISHRS).

Många vänder sig kliniker eftersom de är nyfikna ifall det går att göra något åt håravfallet som ofta börjar i vikarna. Det är inte ovanligt att yngre män och kvinnor har drabbats av håravfall mår dåligt psykiskt och att de fått gliringar av sina vänner. 

Kanske du jämför ditt hår med dina kompisar – vanligtvis har håravfallet startat i vikarna i fronten. En del har kvar lite fint sk vellushår i flikarna. Många som drabbas av håravfall väljer att bära keps men väldigt många väljer att helt raka av sig håret.

håravfall

Kanske är du nyfiken om det går att göra något åt  håravfallet?
Det finns mediciner som förebygger håravfall som Recrea, Rogaine och Propecia. Rogaine är en spray som du behandlar området där du tappat hår och propecia är en tablett som du äter och som skrivs ut av läkare. Du kan också använda sk concealer för att dölja håravfallet. Sedan finns det exempelvis laserbehandlingar vars effekt är en vetenskaplig tvistefråga.

Hårtransplantation som metod brukar inte rekommenderas förrän patienterna har nått 25 års ålder och seriösa kliniker försöker undvika att transplantera yngre patienter.

Med FUE metoden kan du exempelvis sänka dina vikar. Vad du behöver känna till är att håravfall är en process som fortgår hela livet vilket innebär att det kan bli aktuellt med nya hårtransplantationer allt eftersom du tappar hår. Däremot blir de hårsäckarna som placeras exempelvis i vikarna bestående permanent…

Fördelen med att åtgärda sitt håravfall med exempelvis en hårtransplantation är att det är en permanent lösning. Många får bättre självförtroende – men samtidigt är kanske inte en hårtransplantation en mirakellösning på dina problem. Om du är fixerad av ditt hår på så sätt att det hindrar ditt sociala liv kanske du har något annat problem som du behöver ta reda på.
Läs ordentligt om olika metoder och vilka risker det kan medföra.

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these