Man som är orolig för sitt håravfall

Håravfall innan 20 års ålder

Låt inte ditt håravfall begränsa dig

En del kan drabbas tidigt av håravfall och det är naturligtvis en väldigt jobbig period att drabbas som ung eller som barn. I den yngre ålderskategorin är det inte ovanligt att många blir mobbade av jämnåriga. För män börjar håravfallet ofta i vikarna medan kvinnor drabbas av ett mer diffust håravfall.

Som en grov tumregel brukar man säga att män i 20-årsåldern har 20 procent sannolikhet att drabbas av manligt håravfall (källa: ISHRS). För kvinnor kan håravfallet tex ha ett samband med att de börjar med preventivmedel. Det kan finnas flera orsaker till håravfallet men det handlar ofta om genetik.

Även om ditt självförtroende kan få sig en törn när du förlorar ditt hår finns det flera olika alternativ. Om du börjar märka att du tappar håret bör du besöka läkare omgående. Det finns många orsaker till håravfall hos män under 20 år Det mest typiska inkluderar genetiska problem, stress och håravfall. När du är tonåring är det vanligt med akne och aknebakterier kan finnas i hårsäckarna och orsaka akne i tilltäppta talgkörtlar.

Hårtransplantation för yngre personer?

Det finns sätt att behandla skallighet som du kan prova. Generellt har ISHRS inte rekommenderat hårtransplantation för patienter vars ålder är yngre än 25 år. Jag tror att denna rekommendation till stor del hänger samman med att många av klinikerna har använt strip metoden som är en rätt drastisk form av hårtransplantation. Med FUE som är en mildare form borde det vara möjligt för även yngre att göra en hårtransplantation.

Ifall du inte mår bra psykiskt brukar en del kliniker hjälpa till. En del kliniker har då som krav att du tar med dig någon av dina föräldrar eller någon annan som kan stödja dig och att du har deras medgivande. Ett problem är att ifall du gör en hårtransplantation  innan du håravfallet stabiliserat sig – innebär en risk eftersom yngre män fortsätter att tappa håret under många år.
Läs mer här

Har du ett verkligt hårproblem?

Om du tycker om dig själv som du är så är ett vanligt råd att inte göra en hårtransplantation utan fortsätt vara nöjd med ditt hår och utseende.
Det är en liten del av de som opereras med en hårtransplantation som är under 20 års ålder och här gäller det verkligen att tänka till innan man gör en behandling. Samtidigt känner jag i alla fall till ett fall med en självmordsbenägen 16-åring som blev mobbad för sitt hår och som fick ett helt nytt liv efter en hårtransplantation. Hårtransplantationen i hans specifika fall var i det närmaste livsavgörande och förändrade hans liv positivt.

BDH

BDD – upplevd fulhet som inte stämmer med verkligheten

Tyvärr är det vanligt att yngre personer som egentligen inte har problem med sitt hår i sin desperation söker sig till kliniker och det kan bero på att de själva uppfattar att de har större håravfall än de i verkligheten har. En del skapar oväntade förväntningar och tror att bara man fixar håret så kommer hela livet att få en annan skepnad. Det finns en relativt okänd sjukdom som heter BDD och som påminner om sjukdomar som ätstörningar. Om du har överdriven fixering kring ditt hår och om håret är ett problem för dig i din sociala vardag rekommenderar jag webbplatsen att leva med BDD och se ifall du känner igen dig i beskrivningarna eller att du tar kontakt med psykolog.

Det finns hjälp att få

Håret är viktigt för de flesta människor och det finns ofta hjälp att få – du ska inte behöva stå framför spegeln och gråta varje dag och må dåligt psykiskt. Som ett första råd tycker jag att du ska söka hjälp och stöd hos de som finns i din närhet: föräldrar, lärare, kurator, läkare etc. Om du är yngre kan du gå till en ungdomsmottagning och prata med en kurator utan att dina föräldrar behöver få veta det. Om du blir mobbad av jämnåriga så låt dem inte äta på din själ – du är mer värd än det!

Håravfall kan bero på en mängd olika faktorer exempelvis stress men den vanligaste formen av håravfall är genetiskt. Fläckvis håravfall kan bero på en hudsjukdom. En del råkar ut för tillfälligt håravfall tre till fyra månader efter t ex en  bantning, psykisk stress, svår febersjukdom, eller förlossning. Det finns också vissa läkemedel kan också ha håravfall som bieffekt. I de flesta fall växer håret ut igen inom 1 år.

Om du är orolig och vill veta mer ska du naturligtvis söka läkarhjälp eller hjälp hos en dermatolog (hudläkare) som kan rådgöra kring vad det finns för lösningar och behandlingar som passar  just dig. Det gäller speciellt om du drabbas av fläckvis håravfall, om du tror att det kan bero på läkemedel eller ifall du har mens rubbningar.

Om du lider av håravfall kanske du överväger att ta någon anti-androgen medicinering. Detta hjälper blockera ut de hormoner som tenderar att orsaka håravfall. Men du måste rådgöra med din läkare innan du använder anti-androgener. Din läkare kanske vill göra blodprov för att se till att meicinen är säker för dig att ta.

Det finns mediciner och du kan använda Recrea och Rogaine som rekommenderas för patienter över 18 år enligt Apotekets hemsida. Det finns också flera lösningar som är icke kirurgiska som Toppik och Dermatch.

Om du vill göra en hårtransplantation är det naturligtvis möjligt och det finns läkare som tom utför det pro-bono dvs gratis om det finns synnerliga skäl för det. Läkare är människor och de vill ofta hjälpa till om de ser att du lider av ditt håravfall.

Håravfall hos barn

Även barn kan drabbas av håravfall och hårsjukdomar som areata, areata totalis, areata universalis och trichotillomania. Det har gjorts studier om barn (Ahn och Ro) som har drabbats av håravfall som tyder på att håravfall hos barn främst utvecklas hos lågstadieelever, det äldsta syskonet, barn med atopisk dermatit eller barn där det finns en bristfällig relation mellan förälder och barnet.

Om ditt barn drabbas av håravfall måste du förklara för barnet varför håret faller av och hur prognosen är. Barn har stor fantasi och kan lätt hitta på egna orsaker att de drabbas. På Alopeciförbundets hemsida kring barn och alopeci skriver de om vikten att pedagogiskt förklara håravfall till barn och ger bla följande råd: ”Alopeci är som solbränna. Det gör inte ont. Det är inte smittsamt och på alla andra sätt är du alldeles frisk, men doktorn vet inte ännu vad det beror på. Doktorn försöker hitta en medicin som gör att ditt hår växer ut igen”.

Källor:
Apoteket
Alopeciförbundet
National Geographic Nr 12, 2002

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these