Vad är Trichotillomani?

Trichotillomani eller trikotillomani. betyder att man tvångsmässigt drar i håret. Detta är förlusten av hår som orsakas av tvångsmässigt dra och böjning av hårstrån. Denna störning tenderar att börja runt puberteten och fotsätter vanligtvis genom vuxen ålder.

Trichotillomani kan leda till permanent håravfall på huvudet och även påverka ögonbryn och ögonfransar. Detta kan vara ganska smärtsamt för de drabbade som ofta tror att det är ”bara deras fel”. Detta tillstånd kan vara en inlärd sjukdom.

Huden i sig, eller hud där håret växer påverkas under en lång tid vilket kan vara över en persons hela livstid eller uppstå inom ett år. Det förekommer liknande beteendemönster inom en familj, vilket tyder på att det kan finnas ett genetisk ursprung. Att dra i håret kan traumatisera hårsäckarna vilket kan leda till permanent håravfall. Håravfallet på grund av trichotillomania blir vanligtvis ojämn och tenderar att koncentrera sig till utvalda områden.

Hur börjar sjukdomen?

Det är påfrestande och många är rädda att bli påkomna. För de som drar sig i håret blir det viktigt att veta vilka de kan umgås med och om de måste dölja håret och de tänker ofta tvångsmässigt på sitt hår hår. Det kan börja tidigt och det är vanligt att unga kvinnor gör det under perioder då utseendet betyder mycket.

Vad kan närstående göra?

De som lider av denna sjukdomen vill inte gärna att frisören ska ställa frågor om håret. Närstående är ofta oroliga som vill att deras nära ska må bra och de kan stödja genom att prata med de som lider av sjukdomen.

Behandlingar för att motverka trichotillomania

Håravfall av denna orsak kan inte behandlas med en hårtransplantation eftersom patienten kommer att fortsätta att dra bort håret däremot går sjukdomen att behandla med medicin och terapi. De psykologiska eller känslomässiga orsakerna för trichotillomania kan behandlas med KBT (Kognitiv Beteende Terapi).

På ISHRS (läkarkonferens för hårtransplantationer) konferensen 2011 presenterade även resultat där de hade behandlat trichotillomani effektivt med liknande mediciner som användes för personer som led av spelberoende vilket rapporterades ha ge ett bra resultat.

Ögonlockstransplantation kan skapa nya levande ögonfransar genom att transplantera hår från hårbotten till de övre ögonlocken. En annan ny behandlingsmetod är ögonbryns transplantatio som återskapar ögonbrynen genom att imitera de ursprungliga hårsäckarna och vanlig FUE går att använda för att återställa håret på huvudet.

Allt som allt finns det nu ett stort nytt hopp för de drabbade i detta tillstånd och förhoppningsvis kommer människor aldrig att behöva utstå denna åkomma igen en gång framgångsrikt behandlade.