rastafari

Traction alopecia – populära frisyrer kan göra dig tunnhårig

Om du ofta har frisyrer där du drar i håret kan det leda till tunnhårighet och håravfall. Ta reda på hur du behåller din frisyr och hår.

Vad är traction alopecia?

Traction alopecia orsakats av att man långvarigt utsätter hårsäckarna för ett trauma exempelvis att du har en  stram frisyr med flätor som drar i håret. Detta är vanligast hos kvinnor som bär ponytails, snäva flätor eller frisyrer som vanligtvis drar på håret med överdriven kraft. Det är inte ovanligt att personerna själva drar i håret. 

Dessutom kan överdriven borstning, värmestyling och grov hårbottenmassage skada håret och hårsäckarna vilket minskar den totala hårvolymen.

Om tillståndet upptäcks tidigt kan håret växa tillbaka men ifall man utsatt hårsäckarna för stress under en längre tid kan det vara besvärligare att få tillbaka håret eftersom hårsäcken kan vara förstörd. Många upplever att deras läkare inte tar deras problem på allvar men det är ett av de vanligaste problemen när de söker upp en dermatolog.

Det finns kulturella skillnader hur man hanterar sitt hår och hårdare flätningar är mer vanligt bland kvinnor med afrikanskt ursprung. Populära frisyrer som flätor och dreadlocks skapar fysisk stress på håret och bidrar till att hårbotten sjukdomar håravfall (alopecia).

Orsaker till traction alopecia

dreadlocks

Flätning, extrem styling, om du bundit håret hårt i hästsvans eller hårt bundna rastaflätor är några orsaker till att du kan drabbas av denna formen av håravfall. Kvinnor med afro-hår härkomst är överrepresenterade liksom dansare som knyter håret hårt. Detta tillstånd är vanligt hos sikhiska män och japanska kvinnor eftersom traditionella frisyrer innebär att man drar och skadar håret. Tonåringar och yngre vuxna är överrepresenterade. Om det inte upptäcks efter en längre tid, kan det leda till permanent håravfall.

Behandlingar mot traction alopecia

Undvik frisyrer som drar i ditt hår: Som första steg är att man omedelbart slutar med den typen av frisyr som skadar hårsäckarna och därefter uppsöker en dermatolog som kan behandla dig med antiinflammatoriska mediciner. Undvik att fläta flätor för hårt och att det drar i håret. Lös upp håret!

Hårtransplantation och hårkirurgi: Kirurgi är ett tillgängligt alternativ för Traction Alopecia. Med en hårtransplantatione kan du bli av med detta problem för alltid vilket även gäller kvinnor vid detta typ av håravfall. Kvinnor med mekanisk eller traction alopeci har förlorat sitt hår eftersom de har skrapat huvudet under en lång tid, då de har använt papiljottter eller håret har dragits eller sträckt på något sätt. Dessa kvinnor har nästan alltid ett område av håret som inte påverkas som går att transplantera hår från

Efter det att du slutar med den extrema frisyren kan det ta lång tid innan håret vuxit tillbaka eftersom det tar lång tid för hår att växa. Det kan också vara så att hårsäcken är förstörd och i värsta fall växer inte håret tillbaka överhuvudtaget. På sikt kan man genomföra en hårtransplantation på de områdena som är skadade och flytta hårsäckar till dessa ytor.

Övriga hårbehandlingar mot traction alopecia

Massage: massera huvudet varje dag, två gånger dagligen vilket ökar elasticiteten i håret. Se till att du tvätta händerna innan du masserar och ha massage i 15 minuter varje gång. Se till att inte bara glida fingrarna över din hårbotten utan massera hårbotten runt så mycket som möjligt, men se till att du inte drar i håret. Detta kommer att öka blodcirkulationen i hårbotten.

Skydda håret vid sömn med exempelvis en mjuk silkesduk.

Medicinering: Läkemedel kan vara ett annat alternativ för att ge lindring formuläret Traction Alopeci. Minoxidil kan vara användbart under loppet av tre månader. Om diagnosen fås tidigt finns antibiotika

Lämna ett svar