tisdag, oktober 22

Telefon: 08-645 56 89 kvällstid mellan 19.30-21.00

Telogen effluvium – vanlig hårsjukdom hos kvinnor

Telogen effluvium (tillfälligt håravfall) är en vanlig sjukdom som drabbar hårbotten och innebär ett massivt håravfall vilket orsakas av att en stor andel av hårsäckarna går in i en sk vilofas vilket är vanligast hos kvinnor. Kvinnor med denna sjukdom kan märka en ökad mängd löst hår på sin hårborste eller duschgolvet. För den som drabbas  ser det ut som ett diffust håravfall och man får ett massivt håravfall ofta rör det sig om 100-300 hårstrån per dag.

Orsakerna till Telogen effluvium (TE) är inte helt kända men de verkar inträffa när kroppen går igenom när något traumatiskt inträffar som kan vara känslomässigt eller en effekt av fysiologiskt stressande händelser. Den vanligaste bakomliggande orsaken till telogen eluvium är stress; andra orsaker är vissa sjukdomar i sköldkörteln och hypofysen, vissa mediciner och förlossning, barnafödande, större operationer, undernäring, droger, ätstörningar, för att nämna några. I många fall finns dock ingen orsak hittas. Man tror att TE kan demaskera tidigare okänd ärftligt håravfall.

Telogen effluvium

Hur uppstår Telogen Effluvium?

Telogen effluvium kan inträffa 6 veckor till tre månader efter någon traumatisk händelse. För vissa kvinnor är telogen effluvium en mystisk kronisk sjukdom som kan kvarstå under månader eller år utan någon verklig förståelse av de utlösande faktorer men det kan tex vara:

  • Förlossning
  • Allvarliga infektioner
  • Svår kronisk sjukdom
  • Febersjukdom
  • Svår psykisk stress
  • Större kirurgiska ingrepp
  • Hypertyreos (överskott av sköldkörtelhormon)
  • Dieter  som ger otillräcklig protein
  • Narkotika

Det som händer är att emotionella eller fysiologisk händelser leder till en förändring av den normala hår cykeln. Orsakerna till telogen effluvium kan exempelvis bero på hormoner, feber, näringsmässiga faktorer som ätstörningar, droger, större operationer eller stress. Den vanligaste tillfälliga håravfallet är alopecia areata- där man  förlorar hår i små fläckar. Tillfälligt håravfall kan också vara ett resultat av vissa läkemedel eller medicinska behandlingar som kemoterapi.

Telogen Effluvium finns i  tre olika varianter

A. Akut telogen effluvium, upphör inom 3-6 månader
B. Kronisk diffus telogen håravfall, längre än 6 månader. Vanliga orsaker är sköldkörtelrubbningar, acrodermatitis, djupa järnbrist anemi och undernäring.
C. Kronisk Telogen Effluvium (CTE) är den vanligaste orsaken till håravfall hos kvinnor och drabbar 30% av kvinnorna, i åldrarna 30 och 60 år gamla. Enligt Rushton et al (2002) studier har visat att 95% av CTE fall uppkommer en näringsmässig obalans som involverar den essentiella aminosyran L-lysin och järn. Andra vanliga orsaker till CTE innehålla narkotika, sköldkörtelsjukdom och förlossning.

Behandling av Telogen effluvium

Det finns diagnostiska tester som kan utföras för att verifiera diagnosen ta kontakt med en dermatolog. Ofta växer håret tillbaka inom några månader. Behandlingen av hårsjukdomen är att fastslå orsaken och korrigera det.