håravfall och alopeci

Läkemedel som fungerar mot håravfall

Vad finns det för olika medel mot håravfall

mediciner och Läkemedel mot håravfallDet finns olika typer av behandlingar mot håravfall. Ett fåtal farmaceutiska behandlingar och läkemedel mot håravfall har visat sig riktigt framgångsrika.

Receptbelagda läkemedel kan göra att du får tillbaka ditt hår. Ett behandlingsalternativ är att ta receptbelagda läkemedel. Vilken typ av medicinering som ordineras beror på din:

 • Orsakerna till ditt håravfall
 • Allmänna hälsotillstånd
 • Ålder
 • Förväntat resultat
 • Planer att bli gravid

Med medicinering kan det finnas biverkningar. Fråga din läkare om eventuella biverkningar som du kan uppleva medan du tar en av dessa mediciner för att behandla håravfall.

Läkemedel och naturmediciner kan också fungera som komplement till en hårtransplantation.

De mest kända läkemedlen

De två kanske mest kända medicinska behandlingarna mot håravfall och medicinerna är Propecia med den aktiva substansen Finasterid och Rogaine som du smörjer in i hårbotten. Många använder både Rogain och Propecia i kombination och de fungerar med varierande resultat beroende på individ och håravfall.

Finasterid (Propecia®):  Är godkänd av den amerikanska läkemedelsverket (FDA) för att behandla manligt håravfall. När det tas enligt anvisningarna kan finasterid:

 • Sakta ner håravfall
 • Stimulera hårväxten

Finasterid är ett piller som du tar en gång om dagen. Att ta det vid samma tidpunkt varje dag verkar ge bästa resultaten.

Propecia mot håravfall

Den receptbelagda medicinen Propecia bromsar upp håravfall för män och du tar medicinen en gång om dagen. Medlet bromsar DHT men den har biverkningen att du kan få ont i ljumsken, bröstvårtor och den värsta biverkningen -potensproblem. Medlet används bara för män och Finasterid blockerar omvandlingen av testosteron till en androgen vilket är det som forskarna tror orsaka håravfall.

Studier har också visat att läkemedlet också kan vara framgångsrikt mot prostatacancer. För att köpa propecia behöver du utskrivet recept från läkare. För tillfället planerar Karolinska institutet en studie på personer som använt finasterid men avslutat behandlingen.

Redan 2006 varnade svenska forskare att Propecia kan orsaka impotens och ett generellt råd är att vara försiktig med mediciner som påverkar hormonbalansen. Från läkemedelsbranschen däremot brukar nämnas att 1 av 1000 personer får potensproblem.

I juni 2011 kom en varning kring Propecia och hur vissa mediciner märktes upp från amerikanska läkemedelsverket FDA. Läs mer här

Proscar – se upp!

Förutom Propecia finns Proscar som även det innehåller finasterid men medicinen är avsett för prostatabesvär och på flera konferenser har specialister rekommenderat att inte använda Proscar mot håravfall. Däremot hittar man på Flashback en del märkliga inlägg på hur medicinen används eftersom den innehåller finasterid. Läs mer

Rogain skum Rogain mot håravfall

Rogaine var från början en blodtryckmedicin men så märkte man att de som började använde Rogaine också fick ökad hårväxt. Vad det är för något som påverkar hårväxten vet man inte – men forskarna tror att det handlar om hårsäckens olika vilofaser.

Recrea är en kopia av Rogaine som är billigare att köpa och finns på apoteket. Både Rogaine och Recrea innehåller Minoxidil som är den verksamma substansen mot håravfall.

Läs mer om Rogaine.

Övriga produkter för att motverka håravfall

Det finns en del andra produkter som har fått bra omdömen av internationellasajter som Treato.com där patienter själv får värdera utfallet och som fått bra omdömen.

 • Nizoral – schampo
 • Spironolactone
 • Bimatoprost (blivit godkänt av amerikanska läkemedelsverket FDA). Den har varit kommersiell för att förlänga hårfransar i USA enligt en artikel i Sciencedaily.
  I Sverige är läkemedlet receptbelagt enligt läkemedelsverket.
 • Tofacitinib citrate har använts framgånsrikt för alopecia universalis enligt en artikel i Sciencedaily

Naturläkemedel som sägs motverka håravfall

Det finns mängder av naturläkemedel och kurer som sägs bota håravfall fast det är ofta skralt med vetenskapliga bevis men det är möjligt att det finns medel som exempelvis påverkar DHT.

 • Apoteket säljer ett naturläkemedel som heter Priorin och 90 tabletter kostar 399 kronor. Själv blev jag rekommenderad Priorin på mitt apotek men när jag undersökte lite noggrannare visade det sig att Priorin var ett naturläkemedel. Priorin innehåller en blandning av hirsextrakt, vetegroddsolja, B-vitaminet pantotensyra och aminosyran L-cystin. Jag prövade det själv eftersom apotekspersonalen rekommenderade det men jag är kritisk till att det fungerar över huvudtaget.
 • Recapeen är ett schampo som klassas som en naturprodukt som innehåller pollenextrakt men det finns inga vetenskapliga belägg för att det skulle stoppa DHT…Saw Palmetto är en dvärgpalm som också sägs vara bra mot håravfall men även där saknas vetenskapliga belägg.
 • Bhringaraj olja är en asiatisk behandling.
 • Aromterapi
 • Bockhornsklöverfrön som man gnider in i hårbotten

Många personer som har prövat naturläkemedel säger att biotin, protein och zink har hjälpt (källa: treato.com)

Övriga metoder för att motverka håravfall

Mediciner som Propecia och Rogaine ger fördelar för det existerande håret, medan man vid hårtransplantationer, som är en annan metod, flyttar friska och fungerande hårsäckar till de områden i patientens hårbotten som är mest påverkad av håravfall och skallighet.

Det finns även DHT-blockerar som  Revivogen, Crinagen, Tricomin och Nioxin som kan stoppa håravfall.

Källor

För att få en professionell ochvetenskaplig bedömning kring olika läkemedlen som nämns i den här texten rekommenderar jag FASS  som har utförlig och uppdaterad information vilka risker och biverkningar som finns med olika mediciner.
Observera den här informationen innehåller information som jag har hittat kring trovärdiga källor. Om du skulle se något som är felaktig ber jag att du skickar mig ett mail så kommer jag att göra eventuella justeringar.

 • Läkemedelsverket
 • Apotekets informationsmaterial
 • FDA – US Federal & Drug Administration