Icke kirurgiska behandlingar

Det finns flera typer av icke kirurgiska behandlingar som säger sig kunna motverka håravfall. Det manliga håravfallet påverkas av DHT som är testosteron som omvandlats till dihydrotestosteron av ett enzym.

Det finns flera läkemedel som motverkar håravfall

Det finns många preparat som säger sig motverka håravfall men det är inte lika många som blivit godkända av amerikanska läkemedelsverket (FDA). I Sverige är läkemedelsverket de som ansvarar för svenska läkemedel och man bör som konsument vara extremt försiktig att köpa läkemedel på Internet.

    • Rogaine -som är det vanligaste medlet och masseras in i hårbotten och säljs på Apoteket
    • Propecia – receptbelagd tablett som äts
    • Prostaglandin – nya mediciner men samtidigt har läkemedelsverket utformat en varning för flera preparat

På en del forum skrivs det även om Proscar men de flesta läkare är nog överrens om att det inte är någon bra medicin mot håravfall. Läs mer här

Olika typer av hårsystem

Det finns hårfibrer, hårconcealers, thickening conditioner, peruker mm. Genom att stajla håret kan man ge en illusion av att man ger mer volym till håret. Läs mer om olika hårsystem för dig som lider av tunnhårighet.

Laserbehandlingar

Det finns få vetenskapliga belägg att laserbehandlingar skulle fungera mot håravfall men jag har skrivit ner en del intryck från det jag läst. Du hittar produkter som laserborstar, laserkepsar och för 10-år sedan var det en del kliniker som specialiserade sig på laserbehandlingar.

Kosttillskott

Det finns få vetenskapliga belägg att kosttillskott skulle fungera mot håravfall men bra kost är i allafall sällan skadligt.

One thought on “Icke kirurgiska behandlingar

Lämna ett svar