Vad är orsakerna till håravfall?

Orsakerna till håravfall varierar mellan män, kvinnor och barn men är vanligast hos män. I många fall börjar det i tonåren att håret börjar försvinna men människor i alla åldrar och kön kan plötsligt upptäcka massor av hårstrån i en borste eller i duschavloppet.

Det finns många orsaker till att man tappar håret. Det är vanligt att drabbas av håravfall efter en traumatisk händelse som exempelvis en större operation, bantning eller en infektion. Håravfallet kan dyka upp en längre tid efter operationen. Håravfallet kan vara relaterat sjukdomar som sköldkörtelsjukdomar, diabetes och järnbrist. Problemet kan även relateras till stress, kosthållning, läkemedel och  framförallt genetik.

Hormonella problem kan vara en orsak och korrigering av hormonell obalans kan i vissa fall stoppa upp ditt håravfall. Prata med en dermatolog (specialist på hudsjukdomar) vad som gäller för dig och om du vill få en professionell diagnos och du misstänker att håravfallet inte är ärftligt och beror på åldern.

Håravfall - går att lösa - sjukdomar och behandlingsformer

Alla människor drabbas av håravfall viket kan bero på komplexa problem och omständigheter.

Olika typer av håravfall – hårtillväxten beror oftast på ärftliga egenskaper

Den vanligaste formen av håravfall (androgen alopecia)
Den vanligaste formen av håravfall är androgen alopecia eller manligt håravfall sk male pattern baldness. Många män drabbas ofta tidigt i livet av håravfall och utvecklar flintskallighet vilket för många är nedslående. En äldre term är håravfall är seborrheica vilket användes främst i Europa.

Män har ett naturligt håravfall som börjar redan i 20-års ålder och innebär att de successivt förlorar sitt hår. Denna processen pågår hela livet. Olika studier visar att ungefär hälften av alla män i 50-årsålder lider av olika fall av tunnhårighet och skallighet.

Ärftligt manligt håravfall och DHT

Forskare har nu förstått att håravfall uppstår genom ett fenomen känt som miniatyrisering. Vissa hårsäckar verkar vara genetiskt överkänslig för åtgärder av dihydrotestosteron (DHT), som är ett hormon som konverteras från testosteron med hjälp av ett enzym i follikelns olja körtlar. I de flesta fall beror håravfall både hos män och kvinnor på detta hormon.

DHT som i sin tur påverkar hårsäckarna och begränsar hårsäckarnas förmåga att producera hårväxt. DHT binder till receptorer i hårsäckarna och krymper vilket gör dem successivt mindre. Över tiden producerar hårsäckarna tunnare hårstrån, och de växer under en kortare tid än normalt. Så småningom, tillverkar follikeln inte längre hår och lämnar huvudet skallig.

En annan teori som föreslås förklara manligt håravfall är att med åldern kommer hårsäckarna under ökande tryck från hårbotten. Hos yngre personer är folliklarna buffrade av den omgivande fettvävnaden under huden. Ungdomlig hud är också bättre på att vara fuktig. När huden blir uttorkad komprimerar hårbotten folliklarna, vilket gör att de blir mindre.

Testosteron bidrar också till en minskning av fettvävnaden, så högre nivåer av testosteron kan ytterligare minska hårbottens förmåga att skydda hårsäckarna. Då hårsäckarna försöker behålla sin status, föreslår en del forskare att ytterligare enzymaktivitet sker i området. Mer testosteron omvandlas till DHT vilket leder till ytterligare erosion och mer håravfall. Ytterligare undersökning av DHT och manliga mönster håravfall kan en dag göra det möjligt för forskare att äntligen knäcka koden för manligt håravfall.

Kvinnligt håravfall

Kvinnligt håravfall kan bero på en mängd olika orsaker. Det är vanligt med håravfall i samband med graviditet och vid klimakteriet men det finns även sjukdomar som teolgen effluvium som kan utlösas vid exempelvis stress, kost och vid operationer. Vid kvinnligt håravfall tunnas håret ut gradvis.

Vi rekommenderar att du besöker en dermatolog (hudläkare) om du misstänker att håravfallet beror på en sjukdom innan du bestämmer dig för en hårtransplantation. Kvinnligt håravfall är ofta komplext och många kvinnor drabbas i samband med förlossning Ofta innebär det att håret tunnas ut och du får glesare med hår på hjässan. Den vanligaste formen bland kvinnor är telogen effluvium. Vid telogen effluviums får du ett massivt håravfall pga hormoner.

Många kvinnor märker att de tappar hår ca 3 månader efter att de har fött barn och de blir naturligtvis oroliga. Håravfallet är då oftast relaterat till hormoner. Under graviditeten tappar många mycket hår  vilket kan bero  på höga halter av vissa hormoner. När hormonerna återgår till nivån före graviditeten återhämtar sig oftast håret.

Ärr och håravfall

Om du har ärr finns det flera olika typer av alopecia:

 • Frontal fibrosing alopecia (FFA)
 • Fibrosing Alopecia
 • Graham-Little syndromet

håravfall

Olika typer av håravfall och hårtillväxten beror oftast på ärftliga egenskaper

Orsaken att du tappat håret kan variera och det finns mängder av saker och omständigheter som kan spela in. Det finns faktorer som sjukdomar och hormonella förändringar som spelar roll för hårprocessen. Starta med att ta reda på vilken sorts håravfall som du drabbats av – en uppdelning är om du ser ärr eller inte.

Övriga typer av håravfall

Finns håravfall och tunt hår i släkten?

Graden och håravfall kan variera och det finns både manliga och kvinnliga mönster av alopeci. Bli inte lurad av namnen för som kvinna kan du drabbas av ett håravfall som drabbar män och män kan drabbas av den kvinnliga typen och att håret successivt tunnas ut och blir allt glesare. Manligt håravfall är ärftligt och det är vanligt att man ser oroligt på sina tunnhåriga äldre släktingar när man först märker att man drabbats av håravfall.

Ärftligt håravfall ska inte förväxlas med alopecia areata, som innebär fläckvis håravfall. Extrema former av Alopecia areata är Alopecia totalis, som innebär förlust av allt huvudhår, och den mest extrema formen, Alopeci universalis, som innebär förlust av allt hår från huvudet och kroppen.

Viktiga frågor att ställa sig

Äter du några läkemedel?
Vissa läkemedel kan orsaka håravfall och detta kan öka när man slutar ta en viss medicin. Läkemedel som kan orsaka håravfall är:

 • Blodförtunnade medel (även kallade antikoagulantia)
 • Läkemedel som används mot gikt
 • Högt blodtryck eller hjärtproblem
 • Vitamin A (om man tar för mycket alternativt för låga volymer)
 • P-piller
 • Antidepressiva läkemedel
 • Cellgifter

Om du är osäker så prata med din läkare och du kan också söka upp läkemedlet på FASS eller amerikanska läkemedelsverket och se vilka biverkningar medicinen har.

Misstänker du någon sjukdom?
Om du har haft håravfall under en kort period kan du behöva besöka en dermatolog eller specialist – det finns många faktorer som stress, mat, strålning, ätstörningar och sjukdomar som kan vara bakomliggande orsaker att du tappar håret. Många kvinnor drabbas tex av håravfall i samband av graviditet.

En del tappar håret 3 eller 4 månader efter sjukdom och det finns även vissa infektioner som kan orsaka håravfall. Svampinfektioner i hårbotten kan t ex orsaka håravfall hos barn. Infektioner är vanligtvis lätta att behandla med läkemedel mot svamp. Slutligen kan håravfall uppstå som en del av en underliggande sjukdom, såsom lupus eller diabetes.

Har du varit stressad 3-6 månader före det att du drabbades av håravfall?
Fysisk stress kan orsaka håravfall. Du kan tex drabbas av håravfall några veckor efter barnsjukdomar som vattenkoppor eller influensa. Det är också vanligt att få håravfall efter en stor operation.

Ofta minskar håravfallet om behandlingen mot sjukdomen fungerar. De som främst behandlas med hårtransplantation är de som lider av det som kallas för ärftligt håravfall.

När ska du söka hjälp hos vårdcentral, läkare eller en dermatolog?

Även om det vanligaste håravfallet är genetiskt kan det vara ett tidigt tecken på någon sjukdom. Det är viktigt att hitta orsaken så att själva sjukdomen kan behandlas. Som en första kontakt kan du kontakta en vårdcentral om ditt håravfall ökar drastiskt detta gäller speciellt om:

 • Du känner sig sjuk
 • Om hårbotten är röd, öm eller irriterad
 • Om du  misstänker att de mediciner du använder kan vara orsaken till håravfallet
 • Om ditt håravfall visar sig fläckvis, särskilt om huden ser annorlunda ut än hårbotten intill (det finns dermatologer som är specialiserade på hudproblem)
 • Om ditt håravfall är så kraftigt att det kan bli aktuellt med peruk eller att håravfallet hindrar dig från att socialt umgås med andra personer.
 • Kvinnor som samtidigt får ökad hårväxt på kroppen

Om du är orolig kring ditt håravfall kan ringa landstingets tjänst sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177. Sjukvårdsrådgivningen har öppet dygnet runt och där ger sjukvårdspersonal akuta råd. Om du pratar med en dermatolog (hudspecialist) kan du fråga om kompletteringar med labbprover och det förekommer även att de undersöker hud och naglar.

Vad kan du göra för att motverka håravfall – finns det några botemedel?

Oavsett om orsaken till håravfallet är genetik, medicin eller stress, kan håravfall behandlas på många sätt. Det finns olika typer av behandlingar, läkemedel och det finns hårtransplantationer. Behandlingar inkluderar:

Metoder som bevisligen fungerar för att motverka håravfall

Läkemedel och icke kirurgiska medicinska metoder
Du kan behandla hårbotten med olika typer av ämnen och du kan även äta mediciner. Bland de mest kända läkemedlen mot håravfall är Rogaine/Recrea och Propecia som minskar DHT i kroppen. Apoteket nämner också ibland Revexan (som inte är godkänt av amerikanska läkemedelsverket FDA)

Hårtransplantation för att motverka håravfall
En hårtransplantation är den enda metoden som permanent motverkar ditt håravfall. Idag är den vanligaste FUE-metoden – metoden använder inga skalpeller och lämnar inga ärr.
Numera är det vanligat att män i åldrarna mellan 25 år-60 opereras och även kvinnor tar kontakt med kliniker för operation. På den här webbplatsen har vi ett fokus på just hårtransplantationer och numera går det att få en bra transplantation som ger ett naturligt resultat så att inte ens din frisör kan märka skillnaden. Men det är viktigt att välja rätt kirurg eftersom den kirurgiska kompetensen kan skilja sig åt mellan olika läkare.
Läs mer om hårtransplantationer

Nya metoder för att motverka håravfall

Det forskas kring många nya metoder. Några lovande exempel är:

Alternativa metoder att behandla håravfall

PRP-behandling för att stoppa håravfall
PRP (Platelet Rich Plasma) är en relativt ny metod för att motverka håravfall. Läs mer

Hårsystem för att dölja tunnhårighet
Du kan använda hårsystem och hårfiber för att dölja tunnhårighet. Det finns olika typer av stylingprodukter så att det ser ut som om du har ett fylligare hår. Läs mer

Priorin för att motverka håravfall
Priorin är ett populärt medel som säljs på Apoteket och Apotea för att motverka håravfall. Priorin är inget läkemedel utan ett naturläkemedel och räknas som kosttillskott som tillför biotin och hirsextrakt, vitamin B5 och aminosyran L-cystin. Medlet fungerar inte mot håravfall men det kan eventuellt stärka håret. Eftersom det inte är ett läkemedel hittar du ingen information på Läkemedelsverket eller FASS om Priorin. Läs mer