Skäggtransplantation

Transplantera hårsäckar för att få ett skapligt skägg?

Jag har mycket gles skäggväxt. På stora delar saknas helt skäggväxt. Finns det någon transplantation som passar för det? Och i sådana fall, hur fungerar det?

Ett skägg är ett tecken på aktiv testosteron i kroppen, och många tolkar därför skägg med aggression. Som ett resultat har män med skägg ofta setts som mer arga, aggressiva eller dominerande, även om deras personlighet inte har någon av dessa egenskaper.

Svar om skäggväxten och skäggtransplantationer

Stilar med ansiktshår och olika typer av skägg har varit trendigt. Under de senaste åren har skogshuggarskägg varit fundament i det ungdomliga hipster modet och den senaste hipster trenden har medfört att fler har gjort ansiktstransplantationer.

I USA har många hårtransplantationskliniker fått flera patienter som har vänt sig till dem enligt en artikel i New York Post. Brooklyns hipster trend med skägg som spridit sig till Sverige innebär att alltfler vill skaffa sig skägg.

Det går, och det genomförs skäggtransplantationer, om än i begränsad omfattning och metoden som används är FUE där man tar grövre hår från det hormonstabila håret över tinningar och i bakhuvud. Det går att transplantera hår från i stort sett alla delar av kroppen och ansiktet. Hårsäckarna tas ut var för sig och för att matcha skägget och likaså har kirurgen kontroll över djupet och riktningen på den transplanterade hårsäcken så att resultatet ska se naturligt ut.

Anledning att inte göra skäggtransplantation

Om man inte är helt säker på att man inte en dag kan behöva sådant ”donationshår”  tycker jag man skall avstå från att transplantera skägg, och försöka hitta ett annat sätt att känna sig ”bekväm” på, exempelvis genom att raka sig noga varje morgon. Det är lite större risker för infektion vid skäggtransplantationer, och det är ju inte heller säkert att håret i ”kransen” har lämplig struktur. Det bör ju vara så likt övrig skäggväxt som möjligt.

Det har rapporterats om de som gjort en skäggtransplantation och därefter tycker att skäggfrisyren inte ser trovärdig ut då den knappt rundar käkbenen, speciellt när man rör på munnen. Skägget går alltså precis vid den ”säkra” linjen. Många mottagningar vill inte gå lite längre ner för att se till att skäggfrisyr ser ”komplett” ut och rundar käken.

Det är sällan du får ett helt perfekt skägg vid en hårtransplantation
Tyvärr är det sällan du får ett helt perfekt skägg så vill du göra en skäggtransplantation är det viktigt att du har realistiska förväntningar.


Att täcka hårlösa ytor och en viss del i ansiktet?

Om det rör sig om begränsade defekter (hårlösa ytor)  går det inte åt så mycket hår att ovanstående synpunkter har praktisk betydelse, men om det handlar om att försöka öka tätheten över mycket stora ytor blir det relativt kostsamt i pris. Om man skall reparera en kal fläck efter en alopecia areata i skäggområdet (förutsatt att fläcken varit stabil i minst 2 år) skulle man sannolikt använda skäggfolliklar från området under haklinjen. Det läker mycket snabbt, efter 3-4 dagar kan man raka sig i donorområdet som vanligt. Det kan finnas situationer där personen har tät skäggväxt långt ner på halsen, där man inte skulle behöva utnyttja kransen som donor.  Men då brukar man inte behöva sätta skägg ovan käklinjen heller, bortsett från specialfallet a a eller om det finns ärr etc.

Vad kostar en skäggtransplantation?

New Hair Clinic har tidigare uppgett (2014) att de inte skulle inte göra det här under 7500:- per 100 transplantat,om de accepterade dig som patient. Även Akaciamedical utför skäggtransplantationer med fina resultat och har uppgett att priset per hårsäck är högre än vid traditionell FUE.

Hur många hårsäckar behövs vid en skäggtransplantation?

Vid en fullständig skäggtransplantation behövs upp mot 3500 hårsäckar.  Du kan flytta ca 1500 transplantat till områden ovanför käklinjen.

Nya produkter för att vårda skägget

Förutom skäggtransplantationer har det också börjat dyka upp produkter som Beard Elixir som innehåller oljor och extrakt för den som vill hålla skägget snyggt!

Viktigt med konsultation

För att få en korrekt bedömning behöver man få en konsultation så att kliniken kan göra en ordentlig bedömning angående antal hårsäckar osv. Under konsultationen är det vanligt att man visar bilder på andra som har genomfört skäggtransplantation på kliniken.  För att få klara och raka besked behöver man se hur just du ser ut och vilka förutsättningarna är.

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these