forskning om håravfall

Forskning om håravfall

Cell terapi och bioteknik tror de flesta är framtiden inom hår branschen.

Det pågår ständigt ny forskning kring håravfall eftersom det är ett allvarligt problem för  alla oss som drabbats och inom forskningen pågår det flera spännande projekt. Under 2000-talet har vi använt minoxidil och fenasterid som haft vissa positiva effekter. Varje år annordnas WCHR där forskningsbolag presenterar de senaste rönen, terapier och tekniker exempelvis inom stamceller och proteiner som finns i kroppen.

Finasterid

Finasterid har en II 5α reduktasinhibitor som har en effekt på ungefär 40% av alla män. Den fortsatta utvecklingen på behandlingar har lett till användningen av en dubbel typ I och typ II-inhibitor, där 90% av dem som behandlades såg en märkbar mängd hår.
Läs mer om stamcellsforskningen och håravfall

Platelet Rich Plasma

PRP-behandlingar och tillväxtfaktorer (growth factors) marknadsförs bla i USA och Istanbul. Metoden har använts vid hårtransplantationer och sårläkning  (Bouhanna/Amgar). PRP används även vid sårläkning och alopecia areata (J Grecco, Amgar, Bouhanna, Rinaldi).

Celler

Två olika molekyler verkar lovande att se mer på för att motverka håravfall. En jäst peptid som verkar vända åldrande-när follikelcellerna kvar i ett vilande tillstånd och upphöra att replikera. Och en antioxidant som kallas isoflavon som ökar kollagen och elastin koncentrationer, vilket stärker hudens matris som håller hårsäckarna på plats. Källa ScientificAmerica

Proteiner – laminin-511 och Krox20

I Sverige pågår det tester med proteinet laminin-511 som tillverkas av det svenska läkemedelsbolaget Biolamina och det går även att beställa från företaget. Hypotesen är att protein ska kunna få igång hårsäckarna. Nere i Lund så arbetar Follicum inom liknande områden med läkemedel baserade på proteiner och de jobbar både med läkemedel som stimulerar och hämmar hårtillväxten. En av deras läkemedelskandidater stimulerar hårväxt betydligt snabbare än Minoxidil.

Forskare från University of Texas (UT) Southwestern Medical Center i Dallas har identifierat ett protein som kallas KROX20 som växlar på celler i huden och berättar för dem att bli hår. Dessutom producerar dessa prekursorceller ett protein som kallas stamcellsfaktor (SCF), som spelar en avgörande roll i hårpigmentering.
När SCF genen togs bort hos möss fick de grå hår som blev vit med åldern. Dessutom, när KROX20-producerande cellerna togs bort upphörde håret att växa och mössen tappade sitt hår. Framtida arbete hos forskningsteamet kommer att fokusera på att ta reda på huruvida KROX20 och SCF genen sluta fungera ordentligt och leder till manligt håravfall.

Molekylen CB-03-01

CB-03-01 är en molekyl som är patenterad av Cosmo som verkar vara ett medicinbolag som börsintroducerats. Enligt Cosmo så kan ärftligt håravfall vara mottaglig för läkemedel som kan minska DHT produktionen eller motverka DHT och de marknadsför att CB-03-01 har visat sig att antagonisera DHT vid dessa receptorer.

Jak hämmare

 

Blockera enzymer i hårsäckar – fungerar på möss  och forskarna tror det kan fungera på människor

Forskare vid Columbia University har hittat ett sätt att behandla håravfall som orsakas av en autoimmun attack hos möss som kan leda till ett eventuellt botemedel mot håravfall hos människor och som har publicerats av Science Advances. I forskningen aktiverar de stamceller i hårsäcken. Resultaten som var oväntade pekar på robusta och mycket snabb hårtillväxt som påverkar hårsäckarnas tillväxtperioder.
Läs mer

Jakhämmare som gavs direkt på huden har gett möss en kraftigare och snabbare hårväxt. Exempel på godkända läkemedel med Jakhämmare enligt Dagens Medicin är  ruxolitinib och tofacitinib som används för blodcancer och reumatoid artrit.

Prostaglandin

Prostaglandin är ett ämne som finns i de flesta vävnader och som påverkar cellerna. Ämnet har använts för att förtäta ögonfransar och det pågår en hel del intressanta projekt inom det här området. Sverige ligger långt fram i forskningen kring prostaglandin. Prostaglandin upptäcktes av Svensken Ulf von Euler redan på 1930-talet. Under 2012 har läkemedelsverket däremot gått ut och varnat för flera kosmetiska produkter som innehåller prostaglandiner och som används att förtäta ögonfransar.

Företag som Kythera Biopharmaceuticals har lämnat in ansökningar till amerikanska läkemedelsverket (FDA) för KYTH-105 (setipiprant – selektiv oral antagonist av prostaglandin D2 (PGD2) receptor) som är en behandling av androgen alopeci. Kythera utvecklar KYTH-105 med 2 olika licenser en med Actelion Ltd och den andra med University fo Pennsylvania.

Aderans Research Institute

Företaget har en del kopplingar till Bosley (som är en av världens störst hårkirurg kliniker). Ken Washenik som är chefs tekniker på Bosley Medical är en av de ledande inom det här området. Läs mer om Aderans Research Institute

TriPrinceton

Triprinceton är en forskningsservice som är specialiserad på hår och hur man kan ta fram bra hårprodukter inom kosmetikabranschen. Organisationen forskar på tillämpad hårvetenskap. Besök hemsida 

Histogen

Histogen har två produkt familjer en egenutvecklad flytande vätska av embryonala-liknande proteiner och tillväxtfaktorer, och en människa extracellulär matrix (ECM) material, ExCeltrix.

ACell/ Matristem och BioD-restore  regenerativ pulver

Matristem är ett FDA-godkänt, dvs godkänt av det amerikanska läkemedelsverket som flera hårläkare prövar. ECM (Extracelluar Matrix) och  är ett sårläkning pulver som produceras från grisars urinblåsor. ECM fungerar som sårläkning och kan alltså fungera vid hårtransplantationer. Metoden har fått mycket intresse eftersom viss vävnad har kunnat växa ut.

Vissa hårtransplantations kliniker har börjat använda Acell Matrix men långtifrån alla använder metoden och metoden skulle kunna vara användbart vid FUE. En klinik som använt Acell PRP (platelet-rich plasma ) är NYhairloss.com med Gary Hirtzig.

Är du forskare?

Om du är forskare eller intresserad av håravfall se till att följa vår Linkedin grupp. I dagsläget består gruppen av ett 230-tal personer där många är läkare och forskare. Gruppen är inte öppen för alla.

Varje år sker mängder av seminarium av ISHRS och World Congress for Hair Research.

Andra forskningsinstitut inom hårområdet:

Australasian Hair and Wool Research Society

European Hair Research Society

The Hair Research Society of India

The Korean Hair Research Society

The Society for Hair Science Research (Japan)

North American Hair Research Society