Vad är Finasterid?

Finasterids effekt på hårväxt hittades när man utvecklade läkemedel för att behandla förstorad prostata. Finasterid är en substans som motverkar håravfall och finns bla i läkemedel som:

  • Propecia
  • Proscar (prostatamedicin). Propecia är en utlöpare av en utveckling från Proscar, som har använts flitigt sedan 1992

Ytterligare godkända produkter innehållande finasterid 1 mg är Propecia Orifarm och Finasterid Medis.

Hur effektiv är medicinen?

Med Finasterid har du en 83% chans att behålla alla hår du för närvarande har genom att ta ett piller varje dag.  För yngre män som vill behålla ett fullt hår, och resten av oss som bara vill hålla vårt håravfall i schack från att bli värre, marknadsförs denna behandling som nyckeln.

Amerikanska läkemedelsverket FDA genomförde en Finasterid studie på 1 500 män där nästan 83% av män som fortsatte behandlingen i 2 år antingen såg ett komplett stopp av håravfall, en ökning av hårväxt, eller båda. Resultaten bekräftades av hår räkningar och nästan 80% av männen kategoriserades av visuella bedömningar att deras utseende hade förbättrats.

Den godkända nivån av behandling för män med genetiskt håravfall är 1 mg enligt amerikanska läkemedelsverket (FDA).

Vad finns det för risker?

Finasterid finns uppsatt på dopinglistan som en ”maskerande substans” enligt läkemedelsverket. Finasterid hämmar typ II 5-alfa-reduktas, som är enzymet som ansvarar för att omvandla testosteron till den mer potent androgenen DHT. DHT nivåer reduceras till 60% när läkemedlet tas vilket förhindrar att mottagliga hårsäckarna påverkas av hormonet.

Att öka dosen är inte bättre eftersom 5 mg inte ärbättre än 1 mg – men däremot leder ökade doser ökad risk för bieffekter som impotens mm.

Denna behandling fungerar inte för kvinnor och effekten finns bara för så länge läkemedlet används.