Ung man som är orolig och ser på sin hårlinje

FAQ om hårtransplantationer

Här har vi samlat de vanligaste frågor som kunder har när de vill göra en hårtransplantation:

Får jag tillbaka mitt gamla hår?

Nej, vid en hårtransplantation flyttar kirurgen hårsäckarna vanligtvis från baksidan av huvudet till framsidan. Det är alltså ditt egna hår som transplanteras. Det går inte att transplantera någon annan persons hår på dig. Tidigare förekom att man transplanterade plasthår exempelvis NIDO hår på människor – men detta har de flesta kliniker slutat med eftersom metoden inte fungerar speciellt bra.

Hur mycket kostar en hårtransplantation?

Priset varierar med vilken typ av operation du vill göra. FUE-metoden kostar betydligt mer än Strip. Andra faktorer är vilken klinik du vill anlita och hur mycket hår du vill transplantera samt i vilket land som du vill utföra ingreppet. Det finns inget direkt samband mellan en kliniks skicklighet och pris utan det är framförallt viktigt att du har förtroende för den som ska utföra operationen. Läs mer om priser vid hårtransplantationer.

Är det synligt att någon har gjort en hårtransplantation?

Hur din transplantation ser ut beror på vem som utför operationen men även på dina individuella förutsättningar eftersom det ytterst handlar om organiska vävnader. Det finns både dåliga och bra kirurger där ute. Men med moderna hårtransplantationsmetoder är det svårt att se att man har gjort en hårtransplantation. Kirurgen skicklighet att placera hårsäckarna med rätt vinkel innebär tex att det faller en skugga under håret, andra viktiga faktorer som påverkar det estetiska resultatet är att placera hårsäckarna på rätt avstånd och densitet med det slutgiltiga målet att håret ska se naturligt ut. Tidigare metoder som använts är tex punchgrafts där man placerat hårsäckar i klungor vilket innebär att HT-patienten fått ett dockliknande hår.

Vilka kliniker är de bästa (i Europa)?

Jag har en lista över kliniker som jag vet har bra rykten på http://www.xn--hrtransplantationsguiden-gcc.se/utlandska-hartransplantationer/

Hur många operationer behöver jag?

Det beror på hur mycket håravfall du har. En operation på 3000 FUE är en rätt stor operation och täcker en stor del av huvudet men det är vanligt att många patienter gör kompletterande operationer efter några år när håret börjat växa ut. I Sverige är det få kliniker som utför större ingrepp än 2000 FUE vilket inte är speciellt stor operation och kan behöva kompletteras.

Består det transplanterade håret med tiden?

Klinikerna brukar säga att det transplanterade håret blir kvar hela livet ut. Anledningen att det transplanterade håret inte försvinner beror på att hårsäckarna skördas på baksidan av huvudet inom den sk ”säkra zonen” och dessa hårsäckar är resistenta mot DHT som är det ämne som oftast påverkar det manliga håravfallet. Själv kan jag tycka att det är en stark utfästelse eftersom hårsäcken i sin tur går i olika vilofaser och även påverkas av andra faktorer. Ofta kan man se på transplanterade patienter att håret sitter kvar men däremot kan det övriga håret få håravfall vilket innebär att många personer väljer att komplettera med en hårtransplantation när det gått 5-10 år.

Jag mår väldigt psykiskt dåligt jag skäms jag vill dö på grund av mitt hårfall. Jag behöver hjälp snarast.

Det är jobbigt att ha håravfall men du får absolut inte dö pga ditt håravfall. Livet är mycket mer värt. Det finns olika lösningar som peruker, mediciner, toppik och hårtransplantationer. Läs gärna mer på den här webbplatsen där  jag skriver om alternativa metoder, mediciner och hårtransplantationer. Om du mår psykiskt dåligt bör du prata med någon kurator eller psykolog. Prata med din vårdcentral så kan de guida dig rätt eller någon i din bekantskapskrets som du litar på om ditt problem. Du är inte ensam att ha jobbiga känslor i samband med ditt håravfall. Det är rätt vanligt och det finns psykiska sjukdomar som BDD där man blir fixerad kring sitt hår. En hårtransplantation kan inte påverka hur du mår men många mår betydligt bättre efter det att man gjort en operation och du bör få psykisk hjälp innan du gör en behandling.

Vilka metoder används idag för att fixa håravfall?

Strip och FUE-metoden är de vanligaste hårtransplantationsmetoderna och dessa två står för ungefär 99% av alla håtransplantationer idag och en del kliniker väljer att kombinera dessa. Metoderna skiljer sig i pris och sätt rätt mycket så du bör läsa ordentligt innan du bestämmer dig hur du vill opereras. Strip är vanligtvis den billigare metoden och du kan placera mer hår eftersom man faktiskt tar bort en del av huden. Vilken metod som är mest effektiv finns det mängder av olika åsikter kring och svaret beror troligtvis på vilken klinik som du vänder dig till.

Hur mycket hår behöver jag för att kunna transplantera?

Antalet hårsäckar som du behöver transplantera är individuellt beroende på hur mycket håravfall du har (manligt håravfall mäts i Norwood skalan medan kvinnligt mäts i Ludwig skalan) och hur mycket täthet du önskar. Att fylla på i flikarna är ofta från 800 till 2800 hårsäckar.

Ifall du har större håravfall kan det behövas betydligt mer hårsäckar som flyttas och därför görs ofta fler operationer. Vid Strip-metoden för man ut ett visst antal hårsäckar som placeras där de bäst behövs. Det är väldigt vanligt med patienter som utför 2-5 operationer men där någonstans går gränsen eftersom huden har en viss elasticitet. Det finns också kliniker som genomför kombinationsbehandlingar för att få ut så mycket hårsäckar som möjligt.

Vad innebär Trichophytic Closure?

Trichophytic closure är en metod som används vid Strip (FUT) operationer och innebär att kirurgen tar ut och placerar grafts (hårsäckar) i ärret.  Ifall du har en oskicklig kirurg som inte sätter snittet bra kan ett ärr synas vid Strip-metoden eftersom man skär ut en hudremsa – vilket inte alltid är så roligt ifall du vill ha snaggat hår. Vid FUE däremot tar man individuella hårsäckar och slipper detta specifika problem. Metoden är kontroversiell och det finns kirurger som inte vill befatta sig med den.

Ska jag välja FUE eller STRIP (FUT) metoden?

Det beror på plånboken och hur mycket som du behöver göra men kanske främst vilken kompetens som kliniken som du anlitar besitter. Läs om kliniken men var kritisk kring det du läser på olika hårforum eftersom forumen ofta är sponsrade att skicka kunder men även att prata positivt om kliniker.[/spoiler]

Hur lång tid efter en operation kan jag börja jobba?

Det beror på vilken metod du använder. Många som gör en FUE är på benen någon dag efter operationen medan FUT tar längre tid. Sedan kan det ta några veckor innan rodnaden försvinner även vid FUE.[/spoiler]

Jag är 17 år är hårtransplantation något för mig?

Det är tveksamt eftersom man inte rekommenderar hårtransplantation till patienter som är yngre än 25 år. Jag har skrivit ett dokument kring dig som är yngre än 20 års ålder och vad som är viktigt att tänka på vid håravfall. Läs mer här.

Fungerar laser – är inte det egentligen en bättre metod?

Fördelen med laser är att metoden är smärtfri men det är tveksamt om och hur laser metoder fungerar däremot kan du säkert öka upp blodcirkulationen. Däremot fungerar laser för att ta bort hår. Flera hårtransplantations kliniker använder sig av laser men de vetenskapliga beläggen att det fungerar mot håravfall är svåra att hitta.

Behöver jag raka mig när jag genomgår en hårtransplantation?

Att raka skallen är nästan ett måste när man använder FUE eftersom man plockar varje hårsäck individuellt. Vid strip operation behöver man det inte lika mycket. Jag har hört kirurger som beklagat sig att transplantera hårsäckar som inte är rakat och det är betydligt svårare och risken att man tar sönder hårsäcken ökar (dvs det påverkar det som på fackspråk kallas transektion rate).

Vilken klinik är bäst för mig?

Vad som är den bästa kliniken varierar från person till person och det är viktigt att du har förtroende för den personen som ska utföra din HT.  Jag vill inte ge dig rådet om någon specifik klinik utan tycker att du själv ska undersöka de olika klinikerna och bilda dig en egen uppfattning. Själv skulle jag prata med New Hair Clinic, Ilter Clinic, Genuine Hair clinic och Stureplanskliniken.

Läs så mycket du kan om de olika alternativen. Får du fram någon bra information så skicka mig gärna den så kommer jag eventuellt att lägga upp det på min webbplats om det finns ett allmänintresse av informationen.

New Hair Clinic?

Jag ag har jobbat åt New Hair Clinic så har jag skrivit ner lite om kliniken här.

Ilter Clinic?

Jag har jobbat på Ilter Clinic så vet jag en hel del om kliniken som är en trevlig arbetsplats
Läs mer här

Genuine Har Clinic?

Jag har inte träffat dem.

Medica Clinic?

Jag besökte kliniken i mars 2012 och kliniken är specialiserade på Strip behandlingar till en låg kostnad. Jag har även träffat en patient som gjort en hårtransplantation men kliniken verkar ha bytt ägare några gånger sedan dess.

European Clinic?

Jag har inte träffat dem men de kinesiska läkarna som började på New Hair Clinic och sedan gick till Genuine Clinic och numera är på European Clinic.

Hur förbereder jag mig inför hårtransplantationen?

Undvik rökning och alkohol veckorna innan behandlingen. Undvik också mediciner som kan öka blödningsrisken exempelvis preparat som innehåller acetylsalicylsyra som finns i Magnecyl, Treo och Bamyl. Undvik också inflammationshämnande medel som NSAID som finns i Ipren och Voltaren. En del kliniker rekommenderar att du ska undvika vissa kosttillskott som E-vitamin, Omega-3 de sista veckorna innan operationen. Om du har högt blodtryck bör du kontrollera det innan operationsdagen.

Gör en hårtransplantation ont?

Många är oroliga för smärtan och naturligtvis är alla ingrepp förenade med någon form av smärta. En hårtransplantation gör alltid ont men det kan också bero på vilken metod du använder. Vid FUE metoden räcker det med lokalbedövning som är något starkare än vid ett tandläkarbesök medan Strip, flip metoder och skalp reducering som är betydligt mer komplicerade operationer ofta kräver att du sövs. Vid Strip skär kirurgen ut hela hudremsor, och därför behöver patienten sövas. Metoderna skiljer sig väldigt mycket åt inte bara i resultat och du som patient behöver ta reda på vilken metod som används så att du inte gör något du senare kommer att ångra.

Hur lång tid tar en hårtransplantation?

Det beror på vilken metod du väljer och hur omfattande ingreppet är. En vanlig FUE tar ungefär 6 till 10 timmar och du kan vanligtvis gå hem samma dag.

Kommer en hårtransplantation fungera för mig?

Det är omöjligt att säga innan du har gjort en operation. Ungefär 2-20% av alla som utför en operation är missnöjda med ingreppet beroende på klinik och en del kliniker står för justeringar av misslyckade operationer. Ifall du får betala för en justering beror på kliniken och ofta kring godtycket vad läkaren anser om ditt resultat. Vad som är viktigt är att du känner förtroende för den klinik och kirurg som du anlitar. Slutresultatet kan ta upp till 1,5 år innan du ser eftersom hår växer väldigt långsamt.

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these