Dutasterid

Vad är Dutasterid?

Den aktiva substansen Dutasterid (eng. Dutasteride) nämns på en del hårforum att det skulle motverka håravfall. Substansen finns bla i Avodart som är en prostatamedicin och substansen har ingått i olika FDA tester dvs amerikanska läkemedelsverket.

Dutasterid (Avodart) används för att behandla prostataförstoring. Men amerikanska läkemedelsverket FDA har inte godkänt läkemedlet för att behandla håravfall trots det finns det läkare som ibland ordinerar läkemedlet off-label för manliga hårafall.

Dutasterid fungerar på samma sätt att finasterid, men  kan vara mer effektiv. Precis som Finasterid hämmar medicinen aktiviteter av typ II 5-alpha reduktas. Substansen hämmar dessutom typ I av enzymet. Eftersom Dutasterid blockerar båda typerna av enzymet sänks DHT ännu mer vilket minskar risken för skador till hårsäckarna.

Detta läkemedel har samma begränsningar som finasterid, vilket innebär att det endast fungerar om det tas dagligen och kan bli mindre effektivt med tiden.

Dessa behandlingar kan bromsa eller förhindra ytterligare håravfall, och de kan stimulera återväxt från folliklar som har varit vilande men fortfarande är livskraftig. Men de kan göra lite för folliklar som redan har blivit inaktiva. Används de i ett tidigare skede av håravfall kommer ge mer gynnsamma resultat.

Vad säger FASS om Dutasterid?
Enligt FASS används Avodart för att behandla män med en förstorad prostata (benign prostatahyperplasi) dvs tillväxt av prostatakörteln som inte är av cancertyp och den minskar storleken på prostatakörteln. Den orsakas av överproduktion av ett hormon som heter dihydrotestosteron och som påverkar håravfall. Jag tror att det är få läkare som tycker man ska använda en prostatamedicin mot håravfall.

FDA – varning och effekter
Läs mer på FASS
Läkemedelsverket

 

Lämna ett svar