DHT

Dihydrotestosteron (DHT) påverkar ditt håravfall

Vad är DHT?

Dihydrotestosteron eller DHT som den också kallas är ett potent hormon i kroppen. Hormonella faktorer verkar spela en roll och särskilt det manliga könshormonet. Manliga håravfall, eller androgen alopeci, är den vanligaste typen av håravfall bland män som länkas samman med DHT.

DHT påverkar hårsäckarna och begränsar hårsäckarnas förmåga att producera hårväxt. DHT binder till receptorer i hårsäckarna och krymper vilket gör dem successivt mindre. Över tiden producerar hårsäckarna tunnare hårstrån, och de växer under en kortare tid än normalt. Så småningom, tillverkar follikeln inte längre hår och lämnar huvudet skallig.

Håravfall påverkar omkring hälften av alla män över 50 år. DHT har också kopplats till håravfall hos kvinnor men fokus i denna artikel är det manliga håravfallet.

Under fosterutvecklingen, DHT spelar en viktig roll i utvecklingen av penis och prostatakörtel. DHT är ansvarig för att ge människan manliga egenskaper redan som foster. Det är under den sjätte graviditetsveckan DHT börjar bildas hos fostret tillsammans med testosteron, det manliga könshormonet, som kombineras med ett enzym som kallas 5-alfa reduktas. Det är DHT som stimulerar tillväxten av de manliga könsorganen. Resultatet av en brist av dihydrotestosteron i fostret kan att resultera i onormal bildning av manliga könsorganen.

DHT har många roller i kroppen. Bortsett från produktion av hår är det kopplat till benign prostatahyperplasi, eller förstorad prostata samt prostatacancer. DHT är en sex steroid och en androgen hormon. Androgener är ansvariga för de biologiska egenskaperna hos män, inklusive en djupare röst, kroppshår, och ökad muskelmassa.

Manligt håravfall och prostataförstoring

Det är uppenbart att forskarna vet att DHT är inte orsaken till manligt håravfall men en viktig bidragande faktor. Kanske DHT sänder en omvandlings signal som aktiverar andra vägar som leder till hårets miniatyrisering.

Hos män omvandlar enzymet 5-alfa-reduktas (5-ar) testosteron till DHT i testiklarna och prostata. Upp till 10 procent av testosteron omvandlas normalt till DHT. DHT är mer kraftfull än testosteron. Det lägger sig på samma platser som testosteron men är lättare och förblir bunden längre.

Vad är BPH?

BPH (benign prostatahyperplasi) är ett hälsotillstånd som många äldre och medelålders män är bekanta med. Den patologiska tillväxten av celler leder till förstorad prostata och när de lämnas obehandlade detta kan ha en hel del negativa konsekvenser som partiell eller fullständig obstruktion av urinröret är den vanligaste.

Många teorier som försöker förklara de exakta orsakerna till BPH finns idag. vissa forskare antar att BPH orsakas av den lägre produktionen av testosteron hos äldre män, som i sin tur lämnar dem med högre nivåer av östrogen. Andra skyller på dihydrotestosteron som är det ämne som härrör från testosteron.

Testosteron

Testosteron bidrar också till en minskning av fettvävnaden, så högre nivåer av testosteron kan ytterligare minska hårbottens förmåga att skydda hårsäckarna. Då hårsäckarna försöker behålla sin status, föreslår en del forskare att tterligare enzymaktivitet sker i området.

Mer testosteron omvandlas till DHT vilket leder till ytterligare erosion och att du tappar mer hår. Ytterligare undersökning av DHT och manliga mönster håravfall kan en dag göra det möjligt för forskare att äntligen knäcka koden för problemet.

Läkemedel

Läkemedel kring DHT marknadsförs som de ger tillbaka hår, skägg och muskler.

När en patient har diagnostiserats är de två vanligaste grupperna av läkemedel är 5-alfa-reduktashämmare och alfablockerare. En av de bäst säljande läkemedel som tillhör gruppen av 5-alfa-reduktashämmare är Finasterid. Det säljs som Proscar och kan hittas på nätet som generisk propecia eller generisk Proscar. Detta läkemedel säljs i två olika doser, 1 mg och 5 mg och medan den mindre dosen används för behandling av manligt håravfall, är Finasteride vilket som ges till patienter som drabbats av godartad prostataförstoring.

Alternativ till läkemedel vid håravfall

Om du inte vill ta läkemedel är en hårtransplantation en bättre metod. Då sätts hårsäckar där de bäst behövs och från hårsäckarna växer håret tillbaka.

 

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these