Vad är DHT?

Dihydrotestosteron eller DHT som den också kallas är en mycket potent hormon i kroppen. Manliga håravfall, eller androgen alopeci, är den vanligaste typen av håravfall bland män. Hormonella faktorer verkar spela en roll och särskilt det manliga könshormonet dihydrotestosteron. Håravfall påverkar omkring hälften av alla män över 50 år. DHT har också kopplats till håravfall hos kvinnor men fokus i denna artikel är det manliga håravfallet.

Under fosterutvecklingen, DHT spelar en viktig roll i utvecklingen av penis och prostatakörtel. DHT är ansvarig för att ge människan manliga egenskaper redan som foster. Det är under den sjätte graviditetsveckan DHT börjar bildas hos fostret tillsammans med testosteron, det manliga könshormonet, som kombineras med ett enzym som kallas 5-alfa reduktas. Det är DHT som stimulerar tillväxten av de manliga könsorganen. Resultatet av en brist av dihydrotestosteron i fostret kan att resultera i onormal bildning av manliga könsorganen.

DHT har många roller. Bortsett från produktion av hår är det kopplat till benign prostatahyperplasi, eller förstorad prostata samt prostatacancer. DHT är en sex steroid och en androgen hormon. Androgener är ansvariga för de biologiska egenskaperna hos män, inklusive en djupare röst, kroppshår, och ökad muskelmassa.

Manligt håravfall och prostataförstoring

Det är uppenbart att forskarna vet att DHT är inte orsaken till manligt håravfall men en viktig bidragande faktor. Kanske DHT sänder en omvandlings signal som aktiverar andra vägar som leder till hårets miniatyrisering.

Hos män omvandlar enzymet 5-alfa-reduktas (5-ar) testosteron till DHT i testiklarna och prostata. Upp till 10 procent av testosteron omvandlas normalt till DHT. DHT är mer kraftfull än testosteron. Det lägger sig på samma platser som testosteron men är lättare och förblir bunden längre.

BPH (benign prostatahyperplasi) är ett hälsotillstånd som många äldre och medelålders män är bekanta med. Den patologiska tillväxten av celler leder till förstorad prostata och när de lämnas obehandlade detta kan ha en hel del negativa konsekvenser som partiell eller fullständig obstruktion av urinröret är den vanligaste.

Många teorier som försöker förklara de exakta orsakerna till BPH finns idag. vissa forskare antar att BPH orsakas av den lägre produktionen av testosteron hos äldre män, som i sin tur lämnar dem med högre nivåer av östrogen. Andra skyller på dihydrotestosteron som är det ämne som härrör från testosteron.

När en patient har diagnostiserats är de två vanligaste grupperna av läkemedel är 5-alfa-reduktashämmare och alfablockerare. En av de bäst säljande läkemedel som tillhör gruppen av 5-alfa-reduktashämmare är Finasterid. Det säljs som Proscar och kan hittas på nätet som generisk propecia eller generisk Proscar. Detta läkemedel säljs i två olika doser, 1 mg och 5 mg och medan den mindre dosen används för behandling av manligt håravfall, är Finasteride vilket som ges till patienter som drabbats av godartad prostataförstoring.