Kroppshår - Body Hair Transplant

BHT (Body Hair Transplant) att transplantera kroppshår

Bakgrund BHT (Body Hair Transplant)

Att använda kroppshår vid hårtransplantationer får jag ofta höra kommentarer kring och att folk gör sig lustiga kring att transplantera kroppshår. Men verkligheten är att det finns många kirurger som experimenterar med tekniken även om det inte är så vanligt.

Ett stort problem för många patienter är att de inte har tillräckligt med hår att skörda på baksidan av huvudet och då är ett alternativ att använda kroppshåret. BHT är kanske inte är det första valet och man använder det ofta som ett komplement tillsammans med traditionella hårtransplantationsmetoder där man tar håret från baksidan av huvudet.

Vad innebär BHT (Body Hair Transplant) ?

BHT (Body Hair Transplant) innebär att kirurgen tar ut kroppshår från andra delar än det traditionella området i den säkra zonen på huvudet. Metoden är kontroversiell bla eftersom kroppens hår längre viloperioder och växer annorlunda än hår som sitter på huvudet – men BHT används av flera kliniker . Kirurgen skördar hårsäckarna var för sig dvs  FUE vilket innebär att det inte blir några stygn och att man använder invasive kirurgi och att patienten återhämtar sig fort.

Metoden att använda FUE i kombination med kroppshår är relativt ny men kirurger har prövat att transplantera kroppshår i mer än 30 år vilket tyder på att det finns ett stort behov hos patienterna att få tag på hår. Jag har hört läkare som berättat att de ibland tar ut hårsäckar från hakan med positivt resultat – speciellt i ärrvävnad. Body hair är däremot det sista området att ta ut hårsäckar från när inga andra ställen finns tillgängliga.

Ögonbryn

Ögonbryn, skägg och pubishår

Ögonbryn, skägg och pubishår – att transplantera hår till andra delar än huvudet
Audrey Hepburn ögonbryn har blivit populärt igen och många söker sig till hårtransplantationskliniker för att göra ögonbrynstransplantat. Det finns kirurger som använder FUE metoden för att förtäta ögonbryn och i USA kostar operationen kring 7000 USD.

Det finns även kliniker som är specialiserade att utföra hårtransplantationer på de mer intima områdena vilket efterfrågas i vissa delar av världen. Inom vissa arabländer men även bland NY hipsters har det blivit populärt att man transplanterar hår till mustaschen eller skägget.

Vilka kliniker utför BHT?

Det är långt ifrån alla kliniker som praktiserar BHT. I Sverige har vi NHC och Medikemos hair transplantation i Bryssel använder kroppshår med bra resultat enligt Dr Lupanzula. Poseidon kliniken utför också hårtransplantatiioner med skägg.

Lämna ett svar