Är du fixerad vid ditt hår?

Det finns många människor som är fixerade vid sitt utseende och det är inte ovanligt att överdriven kroppsfixering handlar om håret.
BDD (dysmorfobi) är en psykisk sjukdom som innebär att den drabbade inbillar sig att hen är ful. Överdriven fixering av sitt hår kan vara en indikation att du har ett psykiskt problem och vara mycket påfrestande för den som drabbas och anhöriga. Tyvärr är kännedomen om BDD låg men den är relativt vanlig.

BDD innebär ofta ångest och oro för den som drabbas. Dysmorfobi kan yttra sig i att en person inte vill gå ut eller träffa folk eller att de hela tiden bär hatt, peruk eller keps. En del personer tillåter inte att andra rör deras hår. Personen lägger mycket tid att fundera över sitt egna utseende.

Skönhetsklinikerna är vana med den här typen av personlighet och seriösa kliniker försöker i första hand få dem att söka hjälp exempelvis med kognitiv beteende terapi KBT. Det finns också mediciner liknande de som drabbas av spelberoende.

På hårtransplantationskliniker och plastikkirurgimottagningar är personer med dysmorfobi överrepresenterade. Det som är sorgligt med BDD är att en person inte kan botas med hjälp av en hårtransplantation eftersom hen alltid kommer vara missnöjd med resultatet. Det har funnits patienter som i detalj har önskat styra hur enskilda hårstrån ska placeras och hittar fel på sitt ingrepp.

Vad är BDD?

Om du har ångest kring ditt håravfall och begränsar dig som människa och att du isolerar dig pga ditt hår rekommenderas att du läser webbplatsen att leva med BDD. BDD är en tyvärr en vanlig och rätt okänd sjukdom för de flesta men  som drabbar ungefär 2% av befolkningen och många plastikopererar sig.

Tyvärr kan en hårtransplantation inte motverka psykiska sjukdomar och seriösa kliniker borde ta ett större ansvar att undvika att operera personer som lider av den här sjukdomen. Det finns forskning kring BDD och den kan behandlas med kognitiv psykologi på Karolinska Institutet Jesper Enander, som är med och utvecklar internetbehandling för dysmorfofobi (BDD).