onsdag, augusti 5

Telefon: 08-645 56 89 kvällstid mellan 19.30-21.00

Aterom – vad är aterom?

0

Ett aterom är en talgkörtelcysta som uppstår då utförsgången till en talgkörtel täpps igen. Överallt på huden finns körtlar som producerar talg.
Talgkörtlarna sitter runtom hårsäckarna och utsöndrar en olja (sebum) som smörjer både hårstråna och huden. Eftersom körteln fortsätter att producera talg (sebum) bildas efterhand en knöl under huden. Oftast behöver man inte göra något åt dem men det går att operera bort med en operation med lokalbedövning.

Hur uppstår aterom?

Oftast uppkommer aterom där det finns flest talgkörtlar där vi har hår; i hårbotten, bål, nacken, ansiktet och underlivet, men cystorna kan uppstå över större delen av huden.

Aterom är godartade, men kan vara irriterande genom sin placering. Det är vanligt med inflammationer, varpå ateromen blir svullen och öm och behöver tömmas. Mera sällsynt är infektioner. Aterom kommer vanligtvis efter puberteten.

Dela i socialmedia.

Har du frågor om hårtransplantationer?

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

Comments are closed.