ärftligt håravfallDen vanligaste formen av håravfall är ärftligt håravfall. Ärftligt håravfall kallas också genetiskt håravfall eller androgenetic Alopecia. Genetiskt håravfall är precis som det låter ärftligt inom familjer och det är utan tvekan den vanligaste orsaken att man har håravfall. Ärftligt håravfall förekommer vanligtvis hos män men även kvinnor kan drabbas. Man beräknar att upp emot 95% av allt håravfall hos män och ungefär 70% av allt håravfall hos kvinnor beror på ärftligt håravfall. Kvinnligt håravfall ser lite annorlunda ut än det manliga som ofta börjar i fronten för att succesivt bli mer och mer.

Det ärftliga håravfallet kan vara motsägesefullt. Du kan mycket väl drabbas av ärftligt håravfall samtidigt som din bror inte får det. Det finns fall där en tvilling ärver håravfall men den andra inte får samma anlag.  Det verkar som om genetiskt håravfall på något sätt påverkas av hormonet testosteron och DHT. Det är normalt att man får tunnare hår med åldern vilket inte behöver tyda på genetiskt håravfall.

Behandlingar mot håravfall

Det finns olika behandlingar för de som drabbats av ärftligt håravfall både medicinska och hårtransplantationer och
det är vanligt att dessa behandlingsformer kombineras. Nästan alla som har genetiskt håravfall kan vara en lämplig kandidat för hårtransplantation, men resultaten kan variera mycket från patient till patient eftersom man arbetar med organiska vävnader.