Behöver du verkligen en hårtransplantation?

Hårtransplantation kan få dig att se yngre och mer attraktivare ut. Men den första frågan du behöver ställa dig är om du är en lämplig kandidat för en hårtransplantation – och vilka resultat du kan förvänta dig. Du kanske inte ens behöver göra en hårtransplantation när allt kommer omkring.

Du måste ha realistiska förväntningar

Det är viktigt att ha realistiska förväntningar innan du  gör din hårtransplantation så att du inte blir besviken efteråt. Det finns många orsaker till att en patient kan vara missnöjd efter att ha gjort en hårtransplantation. Ofta handlar det om orealistiska förväntningar. Skicklig operationspersonal kan göra mycket men ingen kan göra mirakel.

Du kommer alltså knappast att få ett utseende som Brad Pitt bara för att man fixar ditt hår och den som lovar ett perfekt resultat eller garanterar ett visst resultat innan en operation ljuger. Det beror på att det kirurgiska teamet arbetar med biologiska vävnader – vilket innebär att det som fungerade för Kalle kanske inte alls fungerar för dig eftersom du kanske har helt andra förutsättningar.

En del tycker naturligtvis att resultatet inte blivit det som de hade förväntat sig. Som patient tar det också tid innan du ser resultatet av din operation – i många fall upp till 1,5 år och många glömmer bort hur de såg ut innan de gjorde ingreppet. Ett bra råd att innan du gör operationen ser du till att du fotograferar dig från flera olika vinklar (framifrån, sidorna, och bakifrån).

Du måste hitta en klinik som du har förtroende för

Olika kliniker levererar olika resultat: Som tumregel inom kirurgi är 2% av alla patienter missnöjda med sin operation. Inom hårtransplantationer är andelen missnöjda kunder mycket högre – även bland seriösa kliniker kan andelen missnöjda patienter och patienter som behöver reopereras vara upp mot 10-20%. Din läkare kommer att behöva förbereda dig för operationen så att du vet exakt vad du ska göra för att göra proceduren gå bättre. Om du följer instruktionerna, kommer du få ett mycket bättre utfall.

När läkaren ser före operationen dag kommer läkaren att berätta hur förfarande ser ut. Operationen kommer att förklaras för dig i detalj så att det kommer att vara färskt i ditt minne. Seriösa kliniker berättar om alla problem som du kan drabbas av så du har realistiska förväntingar. Du kommer att bli tillsagd att sluta röka, åtminstone tills efter du läkt från operationen. Detta är viktigt eftersom rökning gör att du läker långsammare eftersom det hämmar blod från att flöda ut till din hud.

Fundera kring dina egna förutsättningar

En förutsättning för att göra en hårtransplantation är att det finns tillräckligt med givarhår och att håravfallet inte beror på något sjukdomsrelaterade problem. Tillgången på hår i givarområdet är begränsat och varierar från person till person. Har du en gång drabbats av håravfall kommer det att fortsätta hela ditt liv ut eftersom det är en del i att åldras och något du i många fall behöver leva med.

Överdriven fixering av sitt hår kan vara en indikation att du har ett psykiskt problem

BDD är en psykisk sjukdom som innebär att den drabbade inbillar sig att hen är ful.

Det finns många människor som är fixerade vid sitt utseende och det är inte ovanligt att överdriven kroppsfixering handlar om håret. Om du har ångest kring ditt håravfall och begränsar dig som människa och att du isolerar dig pga ditt hår rekommenderas att du läser webbplatsen att leva med BDD. BDD är en tyvärr en vanlig och rätt okänd sjukdom för de flesta men  som drabbar ungefär 2% av befolkningen och många plastikopererar sig. Tyvärr kan en hårtransplantation inte motverka psykiska sjukdomar och seriösa kliniker borde ta ett större ansvar att undvika att operera personer som lider av den här sjukdomen. Det finns forskning kring BDD och den kan behandlas med kognitiv psykologi på Karolinska Institutet Jesper Enander, som är med och utvecklar internetbehandling för dysmorfofobi (BDD).

Är du tillräckligt gammal för en hårtransplantation?

Seriösa kliniker och rekommendationer från branschtidningar har som regel att inte operera personer som är yngre än 25 år förrutom i mycket speciella fall (självmordstankar etc). Genomsnittsåldern på de som gör en operation är 37-39 år och de har ofta haft rätt mycket håravfall (Norwood 4).

Personer som nekas hårtransplantationer av en del kliniker

  • Allergi mot mediciner som behövs när man genomgår en hårtransplantation
  • Diabetes patienter
  • Epilepsi
  • Personer med hjärtproblem som använder blodförtunnande mediciner
  • Cancersjuka patienter som använder kemoterapi
  • Vissa typer av sjukdomar som behöver behandlas innan operation exempelvis seborré
  • En del kliniker undviker afro-hår eftersom hårsäckarna är mer böjda och svårare att få ut hela

Problem med lokalbedövning och andra medicinska problem
Det kan finnas medicinska hinder som gör att du inte bör göra en hårtransplantation. Exempelvis finns det personer som kan få allergiska reaktioner ifall man använder lokalbedövning vilket används vid FUE, likaså ifall du lider av hjärtsvikt bör du först rådfråga din läkare.

Kanske har du en sjukdom som inte går att åtgärda med hårtransplantation
En sjukdom som Alopecia Areata där man har kala fläckar i hårbotten går inte att åtgärda med en hårtransplantation eftersom det är en sjukdom som går på immunförsvaret.

Glöm inte bort det ekonomiska aspekterna…

Tyvärr bör du ta höjd för att du troligtvis behöver opereras flera gånger. Många av hårtransplantationspatienterna är missnöjda med priserna eftersom en operation sällan är tillräckligt för att lösa hela hårproblemet – speciellt om du  lider av större håravfall. Du behöver veta att det ibland inte räcker med en operation – håravfall är en process och du kan behöva operas flera gånger vilket kan bli dyrt.

Slutligen kanske det inte är bara du som har betydelse för om det är lämpligt att göra en hårtransplantation. Metoden är dyr och du kanske har en partner som uppskattar dig för det utseendet som du har. Det är väldigt vanligt bland heterosexuella män att kvinnan som de är tillsammans med motsäger sig en operation vilket visar sig vid konsultationer. Ifall en man har med sin hustru eller sambo vid en hårkonsultation bokar han nästan aldrig en operation. Alltså om du vill göra en operation ta inte med dig frun när du konsulteras däremot kan du ta med dig en närstående som stöd.