alopecia areata

Alopecia areata – fläckvis håravfall

Hole BioPic 05 F

Alopecia areata är en form av alopecia som också kallas för fläckvis håravfall där man ser en kal fläck på huvudet eller ögonbryn är ett rätt ofarlig tillstånd. Det räknas som en autoimmun sjukdom och kan resultera i håravfall allt från bara en plats (alopecia areata monolocularis) till hela hårbotten (alopeci totalis), eller till varje hår på hela kroppen (alopecia areata Universalis).

Man tror att tillståndet orsakas att hårsäckarna blir vilande, men vad som utlöser alopecia areata är inte exakt känd. I de flesta fall korrigerar sig tillståndet med tiden,

Vad innebär alopecia areata?

Fläckvist håravfall uppstår när immunförsvaret felaktigt angriper hårsäckarna vilket är platsen där hårväxten börjar. Personer med Alopecia areata är vanligtvis i utmärkt hälsa men känslomässigt kan sjukdomen vara en utmaning, särskilt för dem som drabbas av mer omfattande håravfall.

Det är ett tillstånd som innebär att en person blir överkänslig mot sina egna hårsäckar och får ett varierande fläckvis håravfall. Det kan handla om en liten fläck men också större områden kan drabbas. Man brukar säga att alopecia areata troligtvis är en autoimmun sjukdom dvs beror på immunsystemet som gör att det angriper kroppsegna vävnader. Skadan på follikeln är vanligtvis inte permanent.

Hur vanligt är alopecia areata?

Alopecia areata (fläckvis håravfall) är en rätt vanligt sjukdom som drabbar 1,7% av befolkningen någon gång i livet. Alopecia areata förekommer i alla etniska grupper, åldrar (det är vanligare hos barn och unga vuxna) och båda könen.

Symptom: Hur yttrar sig alopecia areata dvs fläckvis håravfall?

Håravfallet kan kan variera från kala fläckar, till diffust håravfall till att stora områden av skallighet med ”öar” av hår och uppstår vanligen på huvudet men även andra delar av kroppen som skägg och ögonbryn kan drabbas. Även om sjukdomen drabbar människor på olika sätt finns det vissa gemensamma erfarenheter bland de drabbade. Det är mycket vanligt att den som drabbas tänker att ingen vet eller förstår vad du går igenom. Många människor med Alopecia areata isolerar sig och känner oerhörd lättnad när de äntligen får träffa någon likasinnad som också är drabbad med alopecia areata. Bland familjemedlemmar är det vanligt med en mängd känslor och frustrationer kring sjukdomen.

Återhämtning från håravfall kan vara fullständig, partiell eller obefintlig. Uppskattningsvis återhämtar 34-50% av patienter med AA sin hårväxt inom ett år, medan 15 till 25% drabbas av mer håravfall.  Vid Alpecia areata så är inte hårsäckarna skadade utan de befinner sig i den sk vilofasen vilket betyder att håret vanligtvis växer ut igen efter 6-12 månader. Man tror att genetiska faktorer, och miljöfaktorer som stress kan vara en utlösande faktor till sjukdomen.

Hur ser jag ifall jag har alopecia areata?

Läkarundersökning, förslagsvis av en dermatolog (hudspecialist) är nödvändigt att fastställa en diagnos.

Alopecia Areata delkategoriseras utifrån mönster och omfattningen av håravfall.

a. Fläckvis AA, som består av runda eller ovala fläckar av håravfall vilket är den vanligaste formen
b. Reticular AA, mönster av fläckvis håravfall,
c. Ophiasis bandliknande AA, vilket är håravfall i mitten sidan bak i hårbotten
d. Ophiasis inversus, som är en sällsynt band-liknande mönster av håravfall vid främre-mitten-sidan av hårbotten
e. Diffus AA, vilket är en minskning av håret i densitet.

Om du har Alopecia areata rekommenderas att du börjar med att träffa en dermatolog.

Alopecia Areata behandling

Alopecia areata kan inte ”botas”, men det kan behandlas och du bör se till att träffa en dermatolog (hudläkare) och ta prover. De flesta som drabbas kommer att ha återfall med håravfall. Jag har också läst på en del klinikers hemsidor att det kan utvecklas till Alopecia Totalis.

Sensibiliseringsbehandling eller steroidinjektioner
Det finns olika hypoteser hur man ska behandla alopecia areata exempel zinktabletter, kortison antingen lokalt eller genom injektion, PUVA och ljusbehandlingar. Enligt Wikipedia kan injektioner med kortison i skalpen användas.

Kortikosteroider

Injektioner med kortikosteroider (eng. corticosteroids): för att hjälpa ditt hår att växa injicerar din hudläkare denna medicin i det kala (eller tunna omrdet) områden. Dessa injektioner ges vanligtvis varje 4:e till 8:e vecka, så du kommer att behöva återvända till din dermatolog kontor för behandling.

Detta anses av American Academy Dermatolog Association vara den mest effektiva behandlingen för människor som har några fläckar av alopecia areata. I en studie med 127 patienter med ojämn alopecia areata, hade mer än 80% som behandlades med dessa injektioner fått minst hälften av sitt hår tillbaka inom 12 veckor.

Kortikosteroider har visat sig ha en positiv effekt, men risken för återfall är stor. En studie i högskolan i Kalmar visade att kortikosteroider (hormoner) har effekt mot AA, men att risken för återfall är stor. Tre av fem undersökta studier visade att behandlingen gav bättre resultat hos patienterna som led av mindre svår AA, kort duration och under den första episoden av sjukdomen. Sämre prognos  visade det sig vara bland patientgrupper som hade omfattande Alopecia Areata, lång duration, atopi, nagelinvolvering och flera episoder av sjukdomen. Läs studien här.

Laserbehandlingar

Däremot finns inga vetenskapliga bevis för att laserbehandling fungerar vilket av många läkare anses som kvacksalveri – samtidigt finns det flera läkare som använder metoden. Inte heller hårtransplantation är aktuell som behandling om du drabbats av alopecia areata.

Läs mer om andra former av Alopecia

About the Author

daniel larsson

Jag heter Daniel Larsson och har arbetat med hårtransplantationer i drygt 5 år bla som marknadschef på en av de största hårklinikerna i Sverige och som oberoende konsult. Min ambition är att hårtransplantationsguiden.se ska vara Sveriges ledande hårsajt om hårtransplantationer. Jag har besökt ISHRS hårtransplantationskonferens och fördjupat mig på frågor om håravfall som är angelägen information för väldigt många. På Linkedin är jag administratör kring en grupp med över 200 läkare som jobbar med FUE.

You may also like these