Alopeci Universalis är relativt sällsynt och den mest extrema formen av håravfall då man förlorar allt hår från huvudet och kroppen inklusive ögonfransar, näshår och pubishår. Symtomen uppstår ofta under barndomen. Håravfallet uppstår över hela kroppen eftersom immunsystemet angriper hårsäckarna av misstag. I många fall finns det möjlighet till hårväxt eftersom hårsäckarna inte är permanent skadade.

Experiment med läkemedel för Alopeci Universalis

Enligt en artikel i Medical News Today som publicerades i juni 2014 fick en patient som behandlades för en annan sjukdom med tofacitinib citrat – hår, ögonbryn, ögonfransar och hår på andra ställen. Läkemedlet har visats sig framgångsrikt när man behandlat alopeci hos råttor.

Patienten hade utöver Alopeci Universalis diagnostiserats med plackpsoriasis, ett tillstånd som orsakar fjällande röda fläckar som utvecklas på huden. Före behandling var det enda hår han hade på sin kropp på psoriasisplack på huvudet.

Efter åtta månader av tofacitinib behandling har patienten allt hår växt ut och de har inte rapporterat några biverkningar. Före behandling, hade han inte något hår på hans hårbotten eller ansiktet under sju år Forskarna tror att läkemedlet verkar genom att stoppa immunsystemet från att attackera hårsäckarna och man har föreslagit ett prov med användning av en krämform av läkemedlet som en behandling av Alopecia areata.

Tofacitinib har utvecklats av Pfizer och det är inte godkänts av europeiska myndigheter pga säkerhetsrisker. Läs mer här

Källa: Foxnews
http://www.foxnews.com/health/2014/06/20/arthritis-drug-allows-hairless-man-with-alopecia-to-grow-hair/